Oulun valtuustossa kiusataan ennen kuin valtuustokausi on edes alkanut

Kahden hengen listalta valtuustoon kiusaajiksi

Kuntavaaleissa 2017 Oulun kaupunginvaltuustoon valittu kansallismielinen valtuutettu Junes Lokka ja varavaltuutettu Tiina Wiik kertoivat eilisen (20.4.2017) luottamuksellisen kokouksen kulusta ja keskusteluista videoblogissaan. Kokous oli aiheesta Oulun kaupungin luottamustoimien jako. Kokous keskeytyi. Video(t) löytyvät julkisena YouTube-suoratoistopalvelusta.

Valtuustokausi alkaa vasta kesäkuussa, mutta uusi kansallismielinen valtuustoryhmä on aloittanut räväkästi. Yhteisistä pelisäännöistä ei välitetä, eikä valtuutetun käyttäytymisvelvollisuudesta perusteta. Luottamuksellisuuden käsite lienee täysin vieras.

Videolla Lokka ja Wiik käyttävät muista vaaleilla valituista kokoukseen osallistuneista luottamushenkilöistä nimityksiä kuten kristillinen vajakki, läski, syöttöporsas, lammas, mitätön rivivaltuutettu, v***n limainen tyyppi, seko, valehtelija, suvakki, epärehellinen, lihava, syöpänen, apina, limainen p***a, ääliö, idiootti, vammainen, jne.

Etuliitteiden kanssa käytettiin surutta henkilöiden nimiä. Kokoukseen osallistuneita kommentoitiin sanankääntein "ne on kaikki läskejä" ja "se vain istu ja söi siellä".

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia

Kunnan muiden toimielinten kuin valtuuston kokoukset ovat suljettuja, ellei toimielin päätä pitää kokoustaan julkisena. Julkisen kokouksen pitäminen tai jonkun asian julkinen käsittely on toimielimen harkinnassa.

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta eivät automaattisesti salassapidettäviä. Kunnan luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus (julkisuuslain 22 ja 23 §, rikoslain 40 luvun 5 §) rajoittavat kokouksessa käydyistä keskusteluista kertomista siten, että sellaista tietoa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai josta on säädetty vaitiolovelvollisuus, ei saa paljastaa sivulliselle. Salassapidettävän tiedon paljastaminen ilman lakiin perustuvaa syytä merkitsee virkasalaisuuden rikkomista.

Hyvän hallintokäytännön mukaista ei ole paljastaa ulkopuolisille suljetussa kokouksessa käytyjä keskusteluja.

Kuntalain 32.2 §:n mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Tietojen vuotamisen asiakirjaan sisältymättömistä seikoista (esim. suljetussa kokouksessa käydyistä keskusteluista) tai sellaisista tiedoista, jotka eivät vielä ole julkisia, voidaan katsoa rikkovan luottamushenkilön kuntalain 32 §:n mukaista käyttäytymisvelvollisuutta, vaikka tarkkaan ottaen kyse ei tällöin olekaan salassapidettävien tietojen paljastamisesta.

Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin kokouksessa esittämänsä mielipiteet ja omien puheenvuorojensa sisällön ulkopuoliselle. Toimielimen muiden jäsenten käyttämien puheenvuorojen julkista selostamista tai julkaisemista ei sen sijaan voida pitää asianmukaisena.

Raskas valtuustokausi tulossa

Oulussa on odotettavissa värikäs ja henkisesti raskas valtuustokausi. Tuskin kukaan haluaa osallistua kyseisten henkilöiden kanssa lautakuntatyöskentelyyn, mutta valtuuston kokouksia ei voi välttää. On mielenkiintoista nähdä, että heruuko uudelle ryhmälle muita luottamustoimia rivivaltuutetun ja varavaltuutetun tehtävien lisäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Näinpä. Olihan tämä täysin arvattavissa rumakäytöksiseltä pariskunnalta.
Päin naamaa eivät uskolla vaan sitten millään sanoa mitään, mutta näppiksen takaa kyllä.
Kaipa pahimman häirikön voi poliisi poistaa sitten jatkossa istunnosta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Taru. Lokka ja Wiik eivät toimi luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Olin yllättynyt heidän tavastaan keskittyä ihmisten hankilökohtaisiin ja synnynnäisiin ominaisuuksiin sen sijaan, että olivat keskittyneet asiaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Asiaan keskittyminen edellyttäisi asiaan perehtymistä ja sen ymmärtämistä. Mutta sitten ei voi avata suutaan ollenkaan ja sehän näyttäisi siltä kuin ei tekisi mitään.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kielenkäyttö on kyllä tlrkeää mutta ehkä olisi syytä muuttaa lakeja avoimemmiksi jotta kansa tietäisi mitä vallan kabineteissa puhutaan. Lokan toimintatapa ei tosin ehkä ole paras mahdollinen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Jukka. Heidän käyttämänsä kieli ei ole luottamustehtävän arvon tai edes normaalin ihmisen käytöksen mukaista. Valitettavasti heidän tyylillään ei saa mitään asiaa edistettyä, pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kaikenlaista sontaa, eikä suinkaan paras tapa tehdä yhteistyötä. Ihanko vaan tyhjistä huutelevat, vai onko suunsoiton takana kuitenkin aihetta arvosteluun, Jos on, niin mistä mahtaa olla kysymys ?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Jouko. Mahdollisuudet rakentavaan yhteistyöhön lienevät tällä uudella valtuustoryhmällä olemattomat.

Käsitykseni mukaan he ovat näreissään, koska luottamuspaikkoja jaetaan demokraattisesti sovitulla tavalla, eikä heidän haluamallaan tavalla.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Miten D'hondin käyttö lautakuntakuntapaikkoja jaettaessa edistää demokratiaa? Kaksinkertainen D'hondt sekä vaaleissa, että paikkoja jaettaessa aiheuttaa kumulatiivisen vaikutuksen tulokseen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #90

Demokraattisesti valittujen valtuutettujen edustajat (valtuutettuja, paikallisyhdistysten edustajia, kunnallisjärjestön edustajia, tai mitä vain ryhmät ovat neuvotteluihin päättäneet lähettää ja heihin luottaa) valmistelevat esityksen valtuustolle paikkajaosta. Valtuusto päättää kokouksessaan paikkajaon.

Voisihan tuohon paikkajakoon valita monia muitakin malleja joilla paikat jaetaan. Voisi olla noppaa tai mitä vain päätetään.

Tärkeintä tuossa lienee se, että paikkajako ja niihin valittavat henkilöt saadaan huolella mietittyä. Paikoille tulisi valita sopivan osaamisen ja motivaation omaava henkilö. Paikkojen täyttämistä monimutkaistavat esimerkiksi sukupuolikiintiöt eli jokaisessa toimielimessä tulee olla vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta. Sitä en tiedä mihin kiintiöön lasketaan sukupuolettomat henkilöt.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Onse tosiaan haavottuvaistaki tuo vallankapineteissä toimintaki, mutta kyllä pitäs päättäjillä olla mahollisuus keskenään pähkäillä ja kypsyttää keskeneräsiäki ajatuksiaan. Joo on siinä ihmettelemistä, mitä heän kans tapahtuu, mutta jämäkkyyttä ja kyllähän päättäjiä, jokkei nouvvata sääntöjä, on kannettu uloski!

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Hilkka. Saas nähdä kummat väsyy ensin, Lokka/Wiik vai muut valtuutetut.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olisiko kyse lautakuntapaikoista joita ei haluta antaa Junes Lokalle ja varavaltuutettu Tiina Wiikille, saa siinä sitten ihmetellä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ko. henkilöiden kielenkäyttö videoilla muita kohtaan näköjään lievästi ilmaistuna lapsellista. Ei se sinänsä tärkeää sananvapaus, avoimuus teemaa edistä mikä on sääli eikä paikkajaon epäoikeudesta mölisemisessäkään enempää järkeä on se kun päätetään muualla ja on mikä on,

https://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_me...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Etpä taijja olla tutustunu heän toiminttaan, ei auttas mikhän valta eikä asema.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Katselin puolisilmällä oliko jotain asiaakin noissa parissa uudessa videossa ja oli sitäkin seassa. Eli salaisessa kabinettipolitiikassa, lukittujen ovien takana hyväveli -järjestelmässä olisi korjattavaa ei se kuulu vuoteen 2017.

Molemmat laidat ovat yhtä viihdyttäviä kuten toisaalta esim. Petra tuossa alla. Kannattaa muistaa, että kyseessä on myös tubettaminen, vloggaaminen, mikä on ihan oma maailmansa ja tulee nuorison myötä tuomaan kamerat yhä kiihtyvällä tahdilla joka paikkaan, myös kuntapäättäjien saleihin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #9

Perustelisitko mikä tekee minusta viihdyttävän äärilaidan?

Viimeksi kun Lokka oli matkalla häiriköimään ystävääni useampi poliisi päätyi lähtemään paikalle.

Tiedän paljon valemediamaailmasta ja altright-trollaamisesta, ja aina ei ole kyse viihteestä. Ei minua viihdytä silloinkaan kun valemediaporukat hyökkäilevät teihin perussuomalaisiin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #14

Äärilaita siinä mielessä, että keskellä on se suuri enemmistö, 99% kansasta. Tai marginaaliryhmän vastapooli tai mitä sanaa haluaakin käyttää. Joka tapauksessa molempi taho ruokkii toisiaan vaikka Suomi Ensin - hörhöt ja niitä vastustavat mitkä liekään.

Kaikki väkivalta ja uhkailu on tietysti poliisin asioita. Osallisista ei kukaan ole kuullutkaan, paitsi ko. ryhmät, puheet, kieli ja termit ovat viihdyttäviä ja ilmiö on mielenkiintoinen, viimeksi 'punapappi' Toiviainen nostettiin esiin tuntemattomuudesta itse ollut henkilöstä koskaan kuullutkaan.

Mutta kuten edellä ei kannata tässä tapauksessa unohtaa myös tubettamista ilmiönä (johon itse tutustunut paremmin lasteni kautta) jossa nousee esiin ainakin narsismi, peukut, hitit ja katselumäärät ja viimeisen mahdollisesti tuomat kafferahat (Suomi, suomen kieli, on liian pieni maa suuriin ansioihin) [voi myös miettiä suhdetta ex-missien tms. Instagrammeihin ja niiden tuomiin ansioihin ja vihaan niitä kohtaa, kateellisten (?) kampanjaan sulkea niitä]

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Uskon että 99 prosenttia väestä ihan laillani vastustaa brutaalia nimittelyä, huonoja käytöstapoja jotka lamaannuttavat, valheiden levittämistä ja häiriköintiä. Suosittelisin liittymään siihen kansaosaan.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #9

Kiitos kommentista Mikko. Henkilökohtaisesti en pysty hyväksymään toisten kiusaamista, en varsinkaan synnynnäisten tai fyysisten ominaisuuksien osalta.

Tubettaminen ja some on vienyt yhteiskuntaa epäinhimillisempään suuntaan. Luottamustehtävien arvokkuus ja arvostus kärsivät inflaation tällaisen toiminnan vuoksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olen itse blogissani joka koskee valemediaa ottanut esille nämä häiriköt jotka ovat myös ystävääni ahdistelleet ja Wiik on myös minusta levittänyt valeita.

Olen todennut ettei Oulun Kaupunginvaltuuston työstä tule mitään jos nämä häiriköivät joka asiasta. Lisäksi vääristeltyä tietoa päätyy heidän käsistään mm. MVlehteen disinfon tai misinfon muodossa ja herättää öyhöoplatuunat ahdistelemaan kansalaisia.

Ei näitä pidä kutsua kansallismielisiksi, hehän haukkuvat ja vihaavat omaa kansaansa, sen maata, käytöstapoja, perinteitä ja lakeja.

Psykiatristakaan ei liene apua joten toivottavasti oululaiset pitävät kiinni oikeuksistaan ja poistavat häiriöiden myötä nämä oikeistoanarkistit kokouksista jotta työrauha tärkeille asioille säilyy.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hienoa että kertovat mitä siellä oikeasti tapahtuu verorahoilla. Mutta kielenkäyttöä pitäisi kyll opetella!! Junes kyll osaa puhua hyvin. Enkä ole ikinä hänen pahemmin haukkunut ketään jne. Mutta Tiina on turhan rääväsuu!

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Petri. Ei siellä verorahoilla tapahdu mitään. Junes vääristelee lähes kaikkea sanomaansa, kuten myös Wiik.

Tein ensimmäisen videoblogini oikeistakseen heidän levittämää väärää tietoa (https://www.youtube.com/watch?v=QkU7FnKkBp8). Omassa vastineessaan he eivät pystyneet myöntämään tekemiänsä virheitä ja tämä on tietenkin tyypillistä käyttäytymistä äärihenkilöille.

Käyttäjän gnizhak kuva
Ilari Tuominen

Vaikka on täysin selvää että Junes Lokka on ja aikookin olla hankala toivoisin, että te vastuulliset aikuiset jaksaisitte kouluttaa häntä joka kerta viittaamalla kirjattuun materiaaliin josta hra. Lokka voisi käydä tarkastamassa mitä on salattu ja voidaan sitten lähettää tutkimaan sitä matskua jos ei suostu hyväksymään perusteluja. "Kaikki on salaista" -huutelu ei todellakaan edistä kenenkään asiaa, paitsi tietenkin niiden jotka haluavat yhteisistä asioista sopimisen ja päättämisen tapahtuvan kansalta pimennossa, heidän ansiostaan toki Lokka kerää ensi vaaleissakin lisää ääniä.

Nyt tuosta videopätkästä jonka hän salaa kuvasi jäi sellainen vaikutelma ettei koko valtuustosalissa kukaan oikeastaan tiedä miksi käytäntö on nykytilan mukainen, joka vaan kaataa vettä Lokan ja Wiikin myllyyn siitä, että kuntapäättäjillä ei ole aikomustakaan tehdä muuta kuin vetää kotiinpäin. Tuollainen "ei siellä tapahdu mitään" -hyssyttely tekee samaa. Lokan äänestäjä on jo ostanut "kepu pettää aina"-sloganin, vihervasemmistosalaliiton ja Kokoomuksen NWO-kytkyteoriat.

Avoimuuden lisääminen myös valtuustokokouksien ulkopuolelle esimerkiksi näihin neuvotteluihin lisäisi äänestävän kansan luottamusta. Jos olet toista mieltä, toivon perusteltua vastausta miksi näin ei tapahdu.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #33

Miksi valtuutettujen kokouksen pitää olla salainen? Eikö avoimmuus olekaan päivän sana???

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #36

Valtuuston kokoukset ovat julkisia. Muiden toimielinten kokoukset ovat aina luottamuksellisia. Tarvittaessa toimielimen kokous voidaan päättää myös salaiseksi niiden päätettävien asioiden osalta, jotka ovat tarkoituksenmukaisia.

Salattavat päätöksenalaiset asiakohdat voivat sisältää tavallisesta veronmaksajasta henkilökohtaisia ja näin ollen arkaluonteisia tietoja.

Joissakin tapauksissa voi kyse olla yrityssalaisuuksista esimerkiksi kilpailutuksien yhteydessä.

Kokousten pöytäkirjat ovat yleensä aina julkisia ja niistä selviää päätökset.

Käyttäjän gnizhak kuva
Ilari Tuominen Vastaus kommenttiin #37

Mikään näistä annetuista syistä ei päde luottamustehtävien neuvottelutilaisuuteen. Onko olemassa jotain relevanttia perustetta miksi tämä kokous poikkeaa valtuuston kokouksista niin että sen tulisi olla luottamuksellinen? Tässä ei olla tekemässä kilpailutuksia, tässä ei käsitellä yksittäisen kuntalaisen henkilökohtaisia asioita.

Yleinen sääntö on siis ihan hyvä ja sille löytyy perustelunsa. Toivoisin kuitenkin keskittyisit myös tähän neuvottelukokoukseen ja sen salaamisen perusteluihin. "Näin on aina tehty" -politiikka on aikansa elänyttä ja nyky-yhteiskunnassa ylevä tavoite olisikin kyetä perustelemaan kaikki salassapitopäätökset erittäin huolella eikä varmuuden vuoksi. Äänestysaktiivisuus Oulussa oli 56,0 %. Olemme varmasti yhtä mieltä siitä että se on tuloksena surkea. Voidaan myös pohtia onko juuri liiallinen salassapito syynä heikkoon osallistumiseen. Geneeristen perusteiden jankuttaminen ei myöskään lisää kansalaisten ymmärrystä tai osallistamisen tunnetta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #41

Kyseisen kokouksen alussa puheenjohtaja toteaa asian.

Käyttäjän gnizhak kuva
Ilari Tuominen Vastaus kommenttiin #45

Vastaa suoraan ja rehellisesti ettet tiedä, jos et tiedä. Tietämättömyyteen ei pitäisi sisältyä sitä häpeän stigmaa mitä poliitikkona siihen kuvittelet sisältyvän.

Valtuuston puheenjohtaja toteaa kokouksen olevan luottamuksellinen, mutta ei hän eikä kukaan muukaan vastaa kysymykseen "Miksi näin on?". Hän ei myöskään viittaa siihen mistä käytännön perustelut olisivat haettavissa. Toisinsanoen kyseenalaistaminen kielletään. Se ei varsinaisesti sovellu oikeusvaltion tapaan käsitellä asioita vaan on lähinnä tapa puoltaa valtaapitävien hegemoniaa siitä keskustelematta. En tiedä kuuluuko Keskustalaisuuteen hyssyttely ja kyseenalaistamattomuus sillä ainakin puolueen politiikka vaikuttaa tällä hetkellä juuri siltä. Olen valmis näillä perusteluilla vetämään hätiköityjä johtopäätöksiä, että se on puolueen linjaan sisäänrakennettu ominaisuus.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #47

Ilari, kysymyksessä ei ollut valtuuston kokous. Lue blogi ennen kommentointia.

Käyttäjän gnizhak kuva
Ilari Tuominen Vastaus kommenttiin #50

Minä käsitin että neuvottelukunnan kokousta johtaa nykyisen valtuuston puheenjohtaja, mutta väärin kirjoittamani viittaus viittaa kuitenkin kyseisen kokouksen puheenjohtajaan. Muissa viesteissäni viittaan "luottamustehtävien neuvottelutilaisuuteen". Lue ne kommentit ennen Soinimaisia latteuksia.

Mut nyt sä vaan väistelet oikeesti sitä asiaa ihan todenteolla ja käytännössä vastaat kehäpäätelmällä tähän mun perustavanlaatuiseen kysymykseen. Onko olemassa hyviä, perusteltuja syitä joka erikseen estää luottamustehtävien neuvottelutilaisuuden salaamisen? Ole ihminen ja vastaa yksinkertaiseen kysymykseen. Voin helpottaa sitä antamalla vaihtoehdot:
a) Ei ole syytä salata neuvottelutilaisuutta, harkitsisin sen avaamista avoimuuden ja läpinäkyvyyden nimissä jos voisin.
b) En tiedä, enkä halua ajatella asiaa - status quo riittää minulle.
c) On syytä salata neuvottelukokouksen tulokset, laajenna vastaustasi sisältämään perustelut.
d) Joku muu, perustelut laajemmin kuin kohtaan c

Mun tavoitteeni tässä kommentoinnissa on yksinkertaisesti avata perusteluja kaikille muillekin, nämä asiat eivät ole tällä hetkellä yksioikoisia sekä lisätä tavotteita kehittää järjestelmiä paremmiksi, oikeudenmukaisemmiksi ja selkeämmiksi. Minun mielestäni tähän mennessä tarjoilemasi vastaukset ajavat päinvastaista asiaa, sekä sisällöllisten puutteiden vuoksi aliarvioivat esittämieni asioiden merkittävyyden. Se on myös ihan ok jos et halua asiaa ajatella, mutta ihmettelen kovasti miksi edes olit ehdolla. Mitä oikeasti halusit parantaa ehdokkuudellasi, vai oliko kenties velvollisuutesi vain varmistaa status quo?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #54

Ei tässä asiassa ole mielestäni mitään epäselvää. Kokous oli suljettu ja luottamuksellinen.

Käyttäjän gnizhak kuva
Ilari Tuominen Vastaus kommenttiin #55

Siitä minäkin olen samaa mieltä, että kokous oli nykykäytännön mukaisesti suljettu ja luottamuksellinen. Mutta eri mieltä siitä, onko äänestäjälle tai edes valituille valtuutetuille selvää miksi näin on ja voisiko käytäntöä selkeyttää tai parantaa.

Sensijaan Teurajärvi on nyt nähty. Ei jatkoon

Hannu Ala-Ollalle kiitokset asiallisesta vastauksesta. En ihan näe mitä kipeitä asioita luottamuspaikkojen jaossa voidaan ottaa esille, käsittääkseni kaikkien ryhmien toiveet kerätään ylös ja paikat pyritään jakamaan demokraattisesti niin että pienempienkien ryhmien edut huomioidaan, jos jollain on tästä kokemusta niin toivoisin että anekdootteja voitaisiin jakaa. Tää näkyy helposti ulospäin juuri kähmintänä vaikka osallistujien aikomukset ovatkin todennäköisesti lähinnä vilpittömiä.

Käyttäjän PekkaRihko kuva
Pekka Rihko Vastaus kommenttiin #58

Vaalien alla Lokka ja Wiik tapasivat useasti muita suomalaisia poliittisia aktivisteja ja ryhmittymiä. Heidän tapaamisistaan ei ole pöytäkirjoja eivätkä ne ole millään tavalla julkisia, vaikka poliittisia suunnitelmia ja keskusteluja varmasti käytiin läpi ahkerasti. Suomi Ensin-porukan vaalityö epäonnistui about kaikkine muiden hommien paitsi Lokan läpimenon osalta, joten heidän suunnitelmistaan ei toki koskaan saada tietääkkään. ASYL vaatii kovasti avoimuutta muilta, mutta kummasti striimejä ei tule heidän omista poliittisista tapaamisistaan - sikäli kun ryhmällä nyt on mitään sovittuja linjoja, sillä yhden miehen showhan Lokka on.

Mutta jonkun verran poliittisia tilanteita nähneinä voin kertoa, että luottamuspaikkojen neuvottelut hoidetaan erillisillä, puolueen valitsemilla neuvottelukunnilla suhteellisen salaisesti lähinnä draaman välttämiseksi. Tyhminä ja epäpätevinä pidettyjä ei usein päästetä lautakuntapaikkoihin, ja ryhmien sisälläkin voidaan neuvotteluissa pelata "hankalia" ihmisiä ulos.

Kuvittele vaikka hypoteettinen tilanne, että TosiSuomalaisissa olisi tunnetusti työtävieroksuva, muutaman rikostuomion saanut ihminen, joka kuitenkin pääsi läpi vaaleissa hyvällä äänimäärällä. Hän ilmoittaa haluavansa kaupungin liukumäkilautakunnan puheenjohtajuuden. Muut puolueet eivät halua kyseistä ihmistä johtotehtävään, joten neuvotteluissa yritetään sopia jokin muu järjestely TosiSuomalaisten kanssa - esimerkiksi pari lisää rivipaikkaa muista lautakunnista, muttei liukumäkilautakunnan puheenjohtajuutta. Tilanne sovitaan, ja eri osapuolet päätyvät kompromissiin: Tosisuomalaiset saavat lisää paikkoja, ja hankala ihminen pelataan pois vastuupallilta.

Tämän prosessin julkinen läpiveto johtaisi siihen, että Tosisuomalaiset todennäköisesti hajoaisivat poispelattua henkilöä kannattavaan lahkoon ja puoluelojalisteihin. Myös henkilökohtaisia kaunoja syntyisi välittömästi neuvottelijoiden ja hylättyjen ehdokkaiden välille, kuin myös muiden puolueiden edustajia kohtaan. Tämän vuoksi myös Tosisuomalaiset, kuten kaikki muutkin puolueet, haluavat pitää prosessin salaisena.

Ihan huomionarvoista myös on se, ettei ASYL esittänyt vaihtoehtoista paikkajakoa, eikä edes ilmaissut halua neuvotella paikoista. Käsittääkseni ASYLin ainoa oikea argumentti luottamuspaikkaneuvotteluihin oli se, että he eivät saaneet tarpeeksi paikkoja. He eivät kuitenkaan ilmaisseet mitä paikkoja olisivat halunneet, miten muiden puolueiden luottamuspaikat olisi pitänyt jakaa, ja mitä poliittisia kompromisseja he olisivat valmiit tekemään paikkoja saadakseen. Ei ole mikään yllätys että paikkoja ei lopuksi herunut.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #55

En kykene ymmärtämään blogin pitäjän perusteita, mutta ehkä se johtuukin siitä että en ole poliitikko? Teurajärvi sanoo: "Kokous oli suljettu ja luottamuksellinen" ja toisaalla perustelee sitä sillä koska "puheenjohtaja niin päätti" niin tosta ihan oikeasti herää vain hämmästynyt kysymys että Mitä V*ttua?!? Siis jos joku suuri johtaja päättää että nyt vain on näin niin sittenkö näin nyt vaan on? Kunnon neukkumenoa... Tai oikeastaan pikemmin DDR koska neukuissakin puolueen sisällä oli tiukkaa vääntöä siitä että kuka pääsee ja mihin. Miten edes ihan Suomen lain mukaan joku valtuustopaikkojen jakotilaisuus olla salainen??? Ei hell...

Sympatiani ovat tässä täysin Lokan ja Wiikin puolella ja toivoa sopii että myös muissa valtuustoissa löytyy yhtä tiukkoja hyvä-veli-järjestelmän kritisoijia kuin he. Sekin on käsittämätöntä että "kaikki oli sovittu jo ennen vaaleja". No pitäisikö nyt sitten sopia ennen eduskuntavaalejakin että seuraavakin Suomen hallitus on KESK-PS-KOK ja ministeritkin - ja etenkin ministerit - samoja???

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #66

Tiukkoja hyvävelijärjestelmän kritisoijia ?

Jonkin verran tuon pariskunnan toisen osapuolen tyyliin tutustuneena , voin vakuuttaa, että se muistuttaa enemmänkin jonkin umpikännisen lynkkausjoukon mekastusta, joka ei edes muista, miksi ja ketä on lähdetty lynkkaamaan.
Joissain pahimmissa opiskelijapolitiikan kuumissa kapakkajyräämisissä on kuulemma 70-luvulla saatettu käyttää samaa massiivista sabotointia, mutta silloinkaan ei ole sentään puututtu ihmisten ulkonäköön tai sairauksiin.
Ja on suunnilleen muistettu, mistä asiasta on kyse ja miksi.

Jos on kyse politiikan toimintatapojen arvioinnista ja rakentavista ehdotuksista, en voi kuin hymyillä , jos tämä pari edes mainitaan sellaisessa yhteydessä. Muuten kuin varoittavana esimerkkinä .

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #66

Kiitos kommentista Mikael. Puheenjohtaja totesi, että kysymyksessä on luottamuksellinen kokous. Ei tullut yhtään esitystä muuttaa kokous julkiseksi. Yksinkertaista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #41

Tuommoiset kokoukset on ihan hyvä pitää salassa ettei sinnekin asti veny päättäjien populismi ja äänestäjien mielistely vaan voidaan tehdä tarvittavat päätökset mahdollisimman paljon vain tosiasioihin ja tilanteeseen perustuen.

Ei ole millään tavalla tarpeellista kenenkään tietää kuka uskalsi jonkin kipeän asian ottaa puheeksi ja vielä vähemmän kenenkään päästä käyttämään sitä tämän syyttämiseen asiasta.

Päätöksenteko tai tässä tapauksessa niiden valmistelu(kun päätökset tehdään siellä valtuuston kokouksessa) pysähtyisi ja hankalat asiat jäisivät käsittelemättä.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #41

koska tämä valtuusto aloittaa 1.6 alkaen niin siihen asti kaiki ns epäviralllista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Teurajärven nimeä ei näy Oulun uuden valtuuston listoilla ainakaan valtuutettuna. Loikkarin kohtalo oli karu.

Jakaako hän täällä blogissa siis toisen käden tietoa valtuuston tapahtumista, vai mihin väittämä valtuustossa tapahtuvasta kiusaamisesta perustuu?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Juha-Pekka. Valtuuston kokoukset ovat julkisia. Muilta osin kommenttisi ei liity tähän aiheeseen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ei valittu, ilmeisesti toisen käden tietoa jakaa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Ari, voit käydä ihan itse katsomassa ne Lokan ja Wiikin tubetukset. Itse he ovat tämän blogin tiedot jakaneet kaikelle kansalle. YouTube -> ja sieltä etsit "Tuonen Joutsen". Videoiden katsominen voi aiheuttaa pahaa oloa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #23

Ei kuulu valikkoon joita seuraan, aika monessa liemessä olen keitetty tuskin tulisi pahaa oloa. Miksi haaskata aikaansa mokomaan huttuun.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Kun video on jaettu youtubissa ja vielä lokan sinne laittamana, ihmettelen kysymystä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #71

Ari käyttää aikaansa Lokan puolusteluun haluamatta tutustua asiaan josta Lokkaa kritisoidaan.

Kristian Kullberg

Ala-arvoinen kielenkäyttö on tietysti typerää, mutta olihan tuossa asiaakin.
Mielestäni ei ole demokratian mukaista sopia ennen vaaleja lautakuntapaikkojen jakamisesta kun ei edes tiedetä ketä siellä istuu. Tällänen sopimus ei ole millään tavalla ollut välttämätöntä. Olis ihan kiva kuulla perustelut miksi se on niin tehty ?
Toisekseen että annetaan ymmärtää suhteellisen vaalitavan mukaisen tuloksen käyttäminen on myös pienten puolueiden etu... tähänkin ois kiva saada perusteluja. Koska sehän suosii nimenomaan isoja puolueita. Enemmistö jos niin päättää, olkoot niin, mutta jos väitetään sen olevan hyvä myös pienille niin sillon perusteet pöytään.
Myös julkinen käsittely on ihan ok asioissa joissa ei todellakaan tarvita mitään luottamuksellisuutta. Tässä asiassa ei ole mitään sellaista että se pitäisi pitää pienen piirin sisällä. Eletään vuotta 2017 ja päätöksenteon avoimuus on ehdottoman tärkeää. Toki asiat missä on välttämätöntä salassapito jne on eri asioita.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni on hyvä sopia luottamustoimien jakoperiaatteet ennen vaaleja.

Isot puolueethan pystyisivät yhdistämään voimansa ja 2-3 puoluetta voisi ottaa demokraattisella päätöksenteolla kaikki luottamustoimet haltuunsa.

Nyt sovitussa mallissa on nimenomaan kielletty tekniset vaaliliitot, jotta homma menisi mahdollisimman tasapuolisesti. Tällä myös taataan se, että huonommin vaaleissa menestyneet saavat luottamustoimia.

Kaikki kokoukset ovat luottamuksellisia lukuunottamatta valtuuston kokouksia. Myös valtuuston kokous voidaan päättää olevan luottamuksellinen, mutta tämä lienee harvinaisempaa.

Toimielin voi halutessaan päättää kokouksen olevan julkinen. Tämä päätös vaatii enemmistön tuen.

Lokka ja Wiik edustavat vähemmistöä, joten heidän on tyytyminen demokraattiseen päätöksentekoon. Tähän he eivät kykene.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Julkisuusperiaate on mielenkiintoinen asia. Loppupeleissä vastaan tulee 'ei ole ollut tapana' kaltainen argumentti joka ei ole kovin vahva. Viimeksi meilläpäin Suomea tuli esiin mm. uuden kaupunginjohtajan valinnan myötä, ei ollut tapana streamata edes kandidaattien loppuhaastattelua. Oikeasti voisi kuvitella, että kaikki muu voidaan vaikka videoida paitsi oikeasti salaiset asiat joissa on vaitiovelvollisuus muutenkin (sosiaalipuolen asiat jotka koskevat nimeltä tiettyä henkilöä, poliisiasiat mm. eläinsuojelurikokset ...) Käytännön voi siis haastaa, uhmata hyviä hallintatapoja, tietyissä rajoissa halutessaan, kunhan tekee sen sivistyneesti.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ai Junes Lokka pääs sisään? huhhuh, blogistille onnea politiikan tekoon! Sääliksi käy.

Mitä itse hänestä tiedän perustuu lähinnä meemeihin mitä netissä hänestä kiertää. Niiden mukaan hän on osittain trolli. Ei propagandatrolli vaan semmonen ihan kiusallaan asioita tekevä.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Aleksi. Lokka näyttäisi saavan elinvoimansa kiusaamisesta. Hän arvostelee kaikkea sitä, mitä itse edustaa. Erikoista on, että tämä tuntuu menevän monelle läpi?

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Jaksamista valtuustotyöhön!

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Timo. Toivotan myös omasta puolesta jaksamista niille, jotka istuvat Oulun kaupunginvaltuustossa. Selvyyden vuoksi: en ole valtuutettu.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Juneksen pitäisi tehdä nyt realitycheck. Pääsee vihdoin tekemään asioille jotain demokraattista tietä niin kannattaisi oikeasti pyrkiä tekemäänkin jotain eikä vain polttamaan siltoja edestä ja takaa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Aki. Lokan olisi pitänyt tehdä realitycheck jo hyvän aikaa sitten. Tästä tilanteestä heidän valtuustoryhmällä on näkemykseni mukaan mahdoton jatkaa yhteistyötä muiden kanssa.

Väitän, että Lokka ei saa yhdellekään esitykselle valtuustossa kannatusta muilta. Näin ollen yksikään hänen esitys ei pääse edes äänestykseen.

Luulen, että heidän valtuustoryhmä ei saa muita luottamustoimia valtuuston lisäksi. Ei heitä voi päästää päättäämään kaupungin ja kaupunkilaisten asioista. Tuskinpa he haluavat ollakaan päättämässä, vaan ainoastaan hakevat huomioita toilailuillaan.

Käyttäjän MikkoHeikkinen kuva
Mikko Heikkinen

Lapsellistahan tuo kielenkäyttö on näiden kahden osalta. Mutta lapsellista käytöstä Oulussa on ollut valtuustossa iät ja ajat. Vai miten meni keskusta noin omasta mielestä? http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/sanginjoen-ulkom...

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Mikko. Keskustan kanta voitti äänestyksessä. Hyvähän se on, että käy kaveria infoamassa jos on vahingossa väärää nappia painanut.

Näitä saattuu aina silloin tällöin. Eduskunnassakin painelevat vahingossa väärää nappia, vaikka heidän kantansa on ollut hyvin selvä ennen äänestystä: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612132200040229...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Mikä itku moisesta asiasta. Eikö olekaan enää niin kivaa, kun ei voi noin vaan pienessä piirissä kepulaisten kesken sopia kravatin väriä? Tupailloista ja raamattupiireistä häviää kaikki hohto.

Aika moni oululainen halusi heidät valtuustoon juuri sen takia, että he kyseenalaistavat vanhoja luutuneita käytöstapoja. Vai oikein kiusaavat. On se raskasta...

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni kiusaaminen ei ole hyväksyttävää.

En ole kokouksessa, josta kirjoitin ollut itse läsnä. Satuin näkemään Lokan/Wiikin videon. En ole myöskään valtuutettu.

Mielestäni vanhat hyvät käytöstavat ovat tuhat kertaa parempia kuin mitä nämä kaksi ovat esittäneet. Hyvät käytöstavat opitaan yleensä jo lapsena.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuskinpa sentään k ä y t ö s tapoja, vai mitä?
M e n e t t e l y tapoja ehkä?

Mutta sittenkään tuskin tarkoittivat ihan tätä?

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Jos haluaa etsiä asiasta jotain hyvää, niin nytpähän on ainakin selvää, ettei moisia juorusäkkejä voi valita mihinkään sellaiseen kunnalliselimeen, jossa käsitellään kuntalaisten henkilökohtaisia asioita.
Moisesta on kokemuksia Liperistä. Joensuun valtuustossa taas oli 2008-2012 "ei mistään kotoisin" persuvaltuutettu (valehteli asuinpaikkansa päästäkseen ehdolle), joka äänestytti kaikesta, ehdotti itseään joka hommaan ja venytti kokoukset aamuun saakka. Liekö ainoan todellisen äärilaidan normityyliä?

Käyttäjän petefoni kuva
Petri Viitala

Minulla on kohta vuoden kokemus tästä pariskunnan vihatoiminnasta.
Minut on mm. häväisty seitsemän kertaa sairauteni vuoksi, ja tämä yksityistieto on levinnyt kymmenille tuhansille. Kaksi vlogia on pyhitetty pelkästään minun halventamiselleni. Niissä on ollut solvausten lisäksi väärää tietoa ja katsojia yhteensä lähes 20 000. Wiik on syyllistynyt mm. kuolleen Jimi Karttusen raakaan halventamiseen ja syyrialaisen Bana-tytön solvaamiseen. Tiina Wiik kerää laittomasti rahaa facebookin, bloginsa ja maksumuurin kautta. Hänellä ei ole yleishyödyllistä yhdistystä, joten hän tekee rahankeruurikoksen jo pelkästään julkaisemalla tilinumeronsa. Urkkimiset, pakolaisten halventaminen, salakuvaus, vihanlietsontapuheen käännös, salaäänitykset, olemattomat syytteet ovat pariskunnan arkipäivää. Heidän nettirääkkäämisensä on sanoinkuvaamattoman vastenmielistä, ja he saavat tuhansia samanmielisiä mukaansa. Lokalla on ainakin kolme huumerikosta tilillään, raskauttavin tuomio vuodelta 2012: kymmeniä kasveja, myyntiä, ainakin kolme kiloa kannabista, mikä on hirvittävä määrä.

Pariskunta ei sovi millään muotoa valtuustotehtäviin, koska he ovat kuin keppostelevia lapsia vailla koulutusta tai työtä. Heidän ainoa tehtävänsä elämässä islamofobian levityksen ja vihanlietsonnan lisäksi tuntuu olevan kiusaaminen, kaiken yhteistyön välttäminen ja kaiken hyvän jarruttaminen + yleinen sabotointi.

Niin moni ihminen säästyisi (ja ennen kaikkea Oulun kaupungin asukkaat), jos heidät saataisiin viralta. Näennäisen hyvillä asioilla pyrittiin. Oli ratikkahaaveet ja turhan infran välttäminen, mutta heti kun työt alkoivat alkoi sama vanha kiusanteko ja terrorisointi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Samaa mieltä.

Olen seurannut tämän pariskunnan toimintaa jo pidemmän aikaa. Heille mikään ei ole pyhää, ei ihmisen yksityisyys, ei sairaudet, ei kuollut ihminen - ei edes Suomen laki.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Kerro toki, miksi olet joutunut heidän "vihapuheensa" kohteeksi. Itse olet jatkuvasti maukumassa asiaankuulumattomuuksia Lokan FB-seinällä.

Sami Miettinen

Väität, että "Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia", niin miksi siellä kyseisessä kokouksessa oli valtuuston ulkopuolisia henkilöitä, jotka eivät saaneet tarpeeksi ääniä, jotta olisivat päässet valtuustoon?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Toimielimissä on lähes aina muitakin luottamustoimia hoitavia henkilöitä sekä virkavastuulla toimivia virkamiehiä. Täysin normaalia.

Jouni Jääskö

Junes ja Tiina ovat kävelevä ristiriita. He monesti kritisoivat että turvapaikanhakijat eivät työllisty, käyttävät huumeita, kuormittavat poliisia/oikeuslaitosta, loisivat (heidän termi)kohtelevat naisia huonosti ym... Miten tuo käytös sitten eroaa Juneksesta ja Tiinasta? Molemmat eläneet lähes koko aikuisiän yhteiskunnan tuilla, useampi huumetuomio, ihmisten haukkumista ja huorittelua, tekevät valituksia ja kanteluja liukuhihnalta, häiriköivät, syyllistyvät valheiden ja propagandan levittämiseen ym... Ei voi ymmärtää. Uskomaton pariskunta ja Junes-fanboyt hokevat sama mantraa -teette arvokasta työtä -arvostan ym... Mitä he ovat saaneet aikaan?

Käyttäjän sonjalaajala kuva
Sonja Laajala

Näiden kahden ymmärrys miten käyttäydytään ei ole ihan sitä järjellisestä päästä. Teini-ikään jumittautuneet ja valemedian airueina toimiminen on heidän elinehtonsa. Jos he haluavat pysyä valtuustossa jäsenenä ja varajäsenenä niin olisi aika aikuistua

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Koko tämä läpinäkyvyyden lisäämisen projekti on junttia populismia joka puree niihin joita ei ennenkään ole politiikka kiinnostunut. Kuntatyö on läpinäkyvää Suomessa. Pöytäkirjat ovat saatavilla.

On kuitenkin suuri ero siinä tekeekö vihanlietsoja haukuilla säestettyä pätkää vihajulkaisuun vai lähettääkö valtuusto omaa striimiä kuuntalaisille, vai onko edes oikeasti mitään järjestelmässä vialla.
Itsepähän J ja T eivät ole suostuneet ymmärtämään että suomalaiset kannattavat edustuksellista demokratiaa eikä heidän systeemejään. Kumma juttu ettei demokratia kelpaa.

Pariskunnan cvt ovat tietenkin Suomen luottamuksellisimmat ceeveet. Niitä äänestäjille ei näytetty.

Mervi Tervo

Heh, oli pakko katsoa vähän aikaa videota. Alussa pariskunta haukkuu kaikki vallanhimoisiksi, rahankiilto silmissä oleviksi "ei-ihmisiksi". Kun tämä on käsitelty, he alkavat selittämään, miksi itse ovat oikeutettuja paljon usemapiin luottamuspaikkoihin, kuin mitä heille on tulossa.

Provokaatio on tehokas työkalu, mutta ei kannata itse kompastua omiin argumentteihinsa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos kokous oli aiheesta Oulun kaupungin luottamustoimien jako, miksi sen pitäisi olla salainen? Vai onko jakotavassa jotain salattavaa?
Luottamustoimessa sinänsä voi tietenkin saada haltuunsa tietoja jotka eivät kuulu julkisuuteen, mutta toimen valintamenettelyn pitäisi tietenkin olla avoin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kokous oli luottamuksellinen, ei salainen. Kaupungin toimielinten kokoukset ovat luottamuksellisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja valtuustossa ollaan luottamustehtävissä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #63

Ei kun valintaprosessin pitää olla avoin ja julkinen, vaikka sitten valittaisiin pappia tai kunnanlääkäriä. Sen jälkeen tietenkin valitussa toimessa noudatetaan vaitiolovelvollisuuksia eikä revitellä julkisuudessa työssä saaduilla tiedoilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #65

Olet luottamustehtävässä päästyäsi läpi vaaleissa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eli onko noiden toimien jakotavassa jotain salattavaa vai eikö ole? Siitähän tässä on kysymys.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #64

Nämä ovat yllä olevasta kuntalaista.

Salassapito, salassapitosopimus ja (eli) vaitiolovelvollisuus on monella alalla ja rangaistavia jos niitä rikot. Luottamuksellisuus on eri termi ja esiintyy politiikassa. Se mahdollistaa oman harkinnanmukaisen kommentoinnin omista sanomisistaan. Moni kokee helpommaksi olla sanomatta mitään kuin rikkoa luottamuksellisuutta.

Voi olla montaa mieltä onko moisessa luottamuksellisuus - käytännössä järkeä. Kuulostaa kabinettikähminnältä. Yksi näkökanta on ettei ole kuin haittaa tuoda keskeneräisiä asioita julkisiksi ja median ja somen riepoteltaviksi. Se häiritsee itse neuvotteluja joiden lopputulema joka tapauksessa on tietysti aina julkinen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #68

Kysymys on siis lyhyesti sanottuna luottamuksesta.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Paikkoja jaettaessa käytettiin samaa D'hondtin systeemiä kuin äänestyksessä. Kaksinkertainen käyttö antaa kumulatiivisen vaikutuksen, jolloin suuret saavat kaksinkertaisen hyödyn pienten kustannuksella. Siitä tässä koko jupakassa on kyse ja se on asia, jonka blogisti jatkuvasti väistää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos vanhat ja suuret puolueet päättävät käyttää D'hondtin systeemiä sitä myös käytetään. Tai ristipuuta tai mitä vain. Tätä on edustuksellisen demokratian enemmistöpäätöksien valta. Systeemi on kaikkea muuta kuin täydellinen, mutta tällä mennään. Systeemin epäkohtiin voi ja saa puuuttua.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #95

Ottamatta kantaa kielenkäyttöön: Lokka ja Wiik puuttuivat epäkohtaan ja seuraus on tämä blogikirjoitus. Ja porukka valittaa täällä asiasta siksi, että Lokka on maahanmuuttokriittinen, vaikka ajaa tässä kuntalaisten asiaa. Kyllä eräät ihmiset vaan on tyhmiä.

Mervi Tervo

Ei, vaan jako pohjautuu tällä kertaa nimenomaan äänimääriin, ei paikkamääriin. Eli ei tule kaksinkeraista d'honttiäa

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siis ihan oikeinko viittaatte avoimuuteen sillä että jollakin pitäisi olla oikeus tallentaa joku "läskiporsas valehtelee"- video miten sattuu ja kenestä sattuu?

Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Ihmiset ovat ennenkin tehneet asioita ja kokemuksen sekä lain mukaan osataan toimia hyvin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä on äänestäjä saanut oikein näköisensä ehdokkaat, ei mahdu millään pienen ihmisen päähän, että aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin uhmaikäiset lapset, tai no vielä pahemmin.

Sitten kehtaavat vielä julkisuuteen oman kusipäisyytensä päästää, itsensä tekevät tuossa niin naurettavaksi, että minä en kehtaisi naamaani tuon jälkeen kylillä näyttää.

Ilmeisesti noilla on tapahtunut jokin lääketieteellinen mutaatio, kun takapuoli ja suu on vaihtanut paikkaa.

Sääliä tunnen ainoastaan noiden vanhempia kohtaan, sillä on siinä kestämistä, kun oma pikkuenkeli esittää parhaita puoliaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Petteri, kuten ketjusta ilmenee eivät suinkaan tee itseään naurettaviksi niiden silmissä joiden mielestä kaikki MVleiristä käsin ohjattu kapina on yes ja joiden mielestä ehdottomasti pitää "asiallisilla" avoimuus ja demokratia-argumenteilla voida puolustaa sitä että demokraattista elintä halvennetaan Youtubevideoissa.
Toisessa ketjussa ilmaistiin kuinka ihailtava altright on kun pystyy joukkovoimalla etsimään Lapin erämaasta vainotun taiteilijan.
Nämä kaksi esimerkkiä muuten kytkeytyvät yhteen koska varavaltuutettu Wiik on yllyttänyt taiteilijan vainoon.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuossa on menettelytavan ideana hyvin yksinkertainen tukehduttaminen .
Sitä on joissain poliittisissa liikkeissä suosittu ennenkin, muttei noin ihmisarvoa loukkaavalla tavalla .

Se, miksi nämä ovat heittäneet kaikki ihmistavat mäkeen ja jyräävät itsensäkin häpäisten pelkällä törkeydellä,
on kyllä kiinnostava ilmiö.
Se on yleismaailmallinen.
Jonkinlainen pullon henki on päästetty irti ja palattu aikaan, jolloin mitään yhteisiä normeja ei ollut ?

Se ei kuitenkaan ole massojen primitiivireaktio vaan täysin tietoista toimintaa noiden johtohahmojen ohjaamana.

Kuten tässäkin jutussa ilmenee : vaikutus tulee helpolla ja halvalla ja saa itse pitää hauskaa .
Kannattajilta ei vaadita muuta , kuin että he ruokkivat tuota brutalismia omilla keksinnöillään.

Mutta eihän juttu siihen lopu - missään.
Seuraava vaihe on todeta, että politiikka on epäonnistunut. Alas politiikka siis.
Ja sitten? Tiedämme vastauksen.

Näiden pysäyttäminen e i ole demokratian vastustamista vaan sen puolustamista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Painava puheenvuoro ja hyvin muotoiltu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Osa tuosta tukehduttamisesta tapahtunee tahattomasti vähän kuin sivutuotteena? Se on sellaista vimmaisen ideologian palossa kaahailun tuottamaa "collateral damagea". Ai minkä ideologian? Jos nyt jätetään hetkeksi sivuun maahanmuuttokritiikki, protektionismi, isolationismi ja globalisaation vastustus, yksi punainen lanka on jonkinlainen turbodemokratian ajaminen jota Lokka itse kutsunee suoran demokratian kannattamiseksi. Kutsun tätä itse vähän ivallisesti turbodemokratiaksi siksi, että siinä viedään suora ja avoin demokratia vähän kuin äärimmilleen: mitään ei saa koskaan missään päättää ilman kansalaisen valvovaa silmää tai se demokratiaa halveksuvaa fasismia. Äärimmilläänhän tämä tarkoittaisi sitä, että jos kuntapäättäjät istuvat saunassa pohtien miten jostain asiasta voitaisiin päättää, sekin on demokratian vastaista toimintaa jos saunassa ei olisi kameraa ja mikrofonia tallentamassa tuota keskustelua. Myös yleisesti hyväksytyt normit kuten käytöstäavat voidaan kyseenalaistaa sillä perusteella, että ne nähdään osana tuota salaliittomaista "demokratian vastaisuutta" jota nähdään aivan kaikkialla. Tämän ideologian takia Lokan ja Wiikin kanssa tuskin tulee olemaan helppoa. Tuohon ajatteluun kun kuuluu hyvin äärimmäinen vainoharhaisuus jonka tueksi otetaan toki sinänsä oikeita faktoja. Nuo faktat kuitenkin kehystetään niin, että aina ollaan itse uhreja kun pahat demokratiaa halveksuvat "eliitin" kätyrit pahoinpitelevät "demokratiaa". Ironista onkin, että "suvakkien" ja maahanmuuttajien uhriutumista kyllä arvostellaan, mutta oma uhriutuminen on vain osa luonnollista vallankäyttöä. Yksi syy huonolle käytökselle onkin varmaan siinä, että siten voidaan säilyttää äänestäjien silmissä vaikutelma siitä ettei itse kuulu "eliittiin". Jos käyttäytyisi kuin muut kunnallispoliitikot äänestäjät voisivat ajatella tällaisen ehdokkaan sulautuneen osaksi pahaa "elliittiä". Siksi on suorastaan tärkeää käyttäytyä "epäeliittimäisesti".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaatiiko Lokka siis politikkaan läpinäkyvyttä, eihän tuo ole mahdollista kun saunoissa ja kabineteissa varsinaiset päätökset tehdään hyvien veljien kesken. Suomen politiikka on kähmintöineen niin umpimätää ettei taida dynamiittikaan tehdä siitä korjauskelpoista mutta hyvä että joku yrittää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen on, tottakai, osallistunut kunnalliseen päätöksentekoon kun niin hyvin tietää miten päätökset kunnissa syntyvät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä yhteydessä haluaisin muistuttaa, että poliisin Helsingissä toimipaikkaansa pitävä valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä ottaa vastaan havaintoja internetissä tapahtuvista kunnianloukkauksista, törkeistä kunnianloukkauksista, laittomista uhkauksista sekä muista rikoksista, jos tekojen vaikuttimena on ollut ns. rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Ja Oulun kaupunginvaltuusto kokoontuu kaupunginvaltuustolle hyväksytyn työjärjestyksen mukaisesti - valtuuston puheenjohtajalla on velvollisuus pitää huolta järjestyksestä valtuuston kokouksissa.

"Mikäli valtuutettu tai muu kokouksessa läsnä oleva henkilö käytöksellään häiritsee kokouksen kulkua, puheenjohtajan tulee kehottaa häntä käyttäytymään asianmukaisesti. Puheenjohtaja saa varoituksen annettuaan määrätä poistettavaksi sopimattomasti käyttäytyvän henkilön. Jos syntyy
epäjärjestys, puheenjohtajan on keskeytettävä tai lopetettava kokous."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä ottaa vastaan havaintoja internetissä tapahtuvista kunnianloukkauksista"

Valkoiset on sikoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä ei välitä pätkän vertaa vaikka suomalaisia, norjalaisia tai venäläisiä haukuttaisiin netissä kuinka rumasti, mutta jos sanot pienenkin negatiivisen ominaisuuden somaleista, irakilaista tai afgaaneista niin häkki kutsuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

Eiköhän tässä ollut kysymys siitä että solvaa valtuustokolleegoja. Eiköhän tämä vihailmoitusmahdollisuus juonnu siitä että monella taholla hälytyskellot soi kun esim rasismin vastustajia vainotaan tai heistä levitetään vihapuhetta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #86

#86

Haluaisinpa tietää tapauksista joissa somaleita, irakilaisia tai afgaaneja solvanneita on laitettu häkkiin. Ilmeisesti sellainen on kovin yleistä kun tuota väitettä jatkuvasti toistat.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Lokalla ja Wiikillä oli syyt käyttäytyä kuten tekivät, koska heidän saamaa suurta jättipottia äänistä ei pyritä demokraattisesti antamaan päätöksenteossa, vaan äänet jaetaan puolueiden samaan äänipotin kautta. Kyseinen käytäntö suosii vanhoja puolueita, joilla on laittaa jokaisen tunnetun poliitikon sisko ja veli, sekä julkkisehdokkaita, joilla ei ole mitään anettavaa poliittiseen päätöksentekoon, mukaan keräämään ääniä. Kahden henkilön puolue/vaaliliitto keräsi suhteutettuna ääniin ja henkilömäärään eniten kannatusta. Sille pitäisi antaa demokraattisessa päätöksenteossa tunnustus.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi Lokan puolue ei sitten saanut kannatusta vaan kuoli pois? Siksi koska ihmiset uskovat edustukselliseen demokratiaan!

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Tarkoitat sitä edellistä puoluetta, joka ei ollut Lokan, vaan hän oli siinä mukana? Uudet puolueet kuolevat monesta syystä, yleensä tavoitteet eivät ole riittävän selvät tai saa kannatusta laajasti, joka mahdollistaisi läpimenon. Perussuomalaisten nousu osoittaa, että puolue voidaan nostaa yhdestä edustajasta suurimmaksi puolueeksi, jos vain asiat osuvat hyvin yhteen.

En usko, että tämä ASYL tulee saavuttamaan vastaavaa suosiota, mutta heidän saamansa äänipotti on merkittävä ja osoitus, että heidän ajamansa teemat saavat kannatusta.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Taisipa kuolla siinä porukassa vallitsevan hyvän yhteishengen takia? He kun hoitavat hommia, niin kahden hengen toimielin onnistuu hajoamaan kolmeksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin. Osa 543535436576 maailma on epäreilu - spektaakkelista -> itkupotkuraivari. Ehkä pian heille selviää myös seuraavat sata valtavasta joukosta epäkohtia politiikan ihmemaailmasta josta lopulta päätyvät pitkän prosessin jälkeen samaan pisteeseen mitä kaikkia politiikkaa seuranneet tai siihen osallistuneet ovat kautta aikain huomanneet, paska systeemi mutta parempaakaan ei ole, kunnes joskus joku keksii paremman järjestelmän kuin tämän sorttinen edustuksellinen demokratia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Olisi mukava tietää mitä tällä Lokan et Wiikin sekoilulla on vaikutusta Teslan päätökseen tuoda/olla tuomatta tehdastaan Ouluun. Osa neuvotteluistahan olisi luottamuksellisia.
Nyt ainakin annettiin signaali että Oulu ei tehdasta halua. Signaali,joka on kansan valitseminen edustajien aikaansaannosta. Artisti maksaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja uudestaan yrityskauppa jne. ovat liikesalaisuuksia, siis salassapitosopimuksen alla, joten vakavampi juttu kuin luottamuksellisuus. jos moisista vuotaa. LUottamuksellisuus voidaan tiivistää vaikka sen biisin sanoin "mies jonka ympäriltä tuolit viedään".

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nythän Lokka teki todeksi sen ettei Teslan kannata enää Oulua harkita. Ei voi siis väittää ettei kansallismielisillä olisi vaikutusta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Näiden isolationismia ja protektionismia rummuttavien mielestähän on vain hyvä, että Amerikka ajaa ns. omaa etuaan. Silloin Teslan tehdasta ei saakaan sijoittaa Suomeen vaan Yhdysvaltoihin jotta sinne saadaan lisää työpaikkoja. Sitä vain vielä odottelen, että tätä ajattelua Suomessa kannattavat selittävät millä tavoin tämä on Suomen etu. Olen pelkkänä korvana.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Oulussa ei saada koottua niin isoa tukipakettia Teslalle, että se tulisi maailman reunalle. Haaveilla voi, mutta se ei ole realismia.

Jukka Laurinaho

Teurajärvi, videolla sanoit, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei saa palkkaa, vaan kyseessä on palkkio.

Oulun kaupungin luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö 1.1.2013, 2 §:ssä on lausuttu muun ohella seuraavaa: "Kaupunginhallituksen, yhdyskunta-, hyvinvointi sekä sivistys- ja kulttuurilautakuntien puheenjohtajien kuukausipalkat sisältävät kokouspalkkiot ja ansionmenetykset."

Kaupungin hallituksen puheenjohtaja saa siis kuukausipalkkaa vai onko mainittu sääntö tai pykälä muutettu myöhemmin?

Oletko siis syyllistynyt väärän tiedon levittämiseen?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Valtuustoryhmien kokous päättyi vääriin mielipiteisiin:

https://www.youtube.com/watch?v=CKyzcNsDThY

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulun-luottamusp...

Valtuusto ei enää ota Lokkaa neuvotteluihin. Luottamustehtävien jakotapa on kirjattu lakiin.

Toimituksen poiminnat