Jokaisella on vapaus valita asuinpaikkansa

Suomen perustuslaissa todetaan, että Suomen kansalaisella on vapaus valita asuinpaikkansa. Tätä vapautta tulee vaalia erityisesti Oulussa, joka on pinta-alaltaan suuri kaupunki. Oulun rikkaus on mahdollisuus valita asuminen kaupungin ytimessä tai maaseudun rauhassa.

Palvelut tulee olla kaikkien saatavilla. Myös kaupungin reuna-alueiden asukkaille. Palveluiden saavutettavuus on kuntaliitoksen myötä huomattavasti heikentynyt, koska vastoin poliittisia lupauksia on palvelut siirretty kohti kaupungin keskustaa.

Palveluiden saavutettavuutta voidaan parantaa riittävällä joukkoliikenteen palvelutasolla. Jokaiselle ovelle onnikka ei voi kurvata, mutta jokaisen kylänraitin läpi se voi ajaa.

Palvelut voidaan tuoda kumipyörien päällä sinne, missä kysyntää riittää. Helppokäyttöisillä mobiilisovelluksilla nuoremmat kuntalaiset voivat hoitaa päivittäisiä asioitaan.

Kaupungin tarjoamien palveluiden yhdenvertaisuudessa tulee ottaa huomioon erityisesti heikommassa asemassa olevat lähimmäiset.

Lapsille tulee tarjota mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen mahdollisimman lähellä omaa kotia, homevapaissa tiloissa. Koulutien on oltava riittävän turvallinen.

Senioreille kotona asuminen mahdollisimman pitkään on kaikilla mittareilla mitattuna paras vaihtoehto. Kotona asumista tulisi tukea, sillä se tuo säästöä myös kaupungin kassaan. Omaishoitajien asemaa parantamalla tuetaan kotona asumista.

Kaavoittamalla joustavammin kaupungin reuna-alueita, tarjoamme mahdollisuuden monen unelman toteutumiseen.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

Kirjoitus on julkaistu Rantapohja-lehdessä 28.3.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Höpö höpö, minä en ainakaan halua yhtään enempää palveluksia naapuritontilleni. Mikä autuus se on olla palveluiden lähellä jos haluaa asua maaseudulla. Jos haluaa palveluiden lähelle pitää muuttaa sinne, eikä vaatia joka tuppukylää omaa Idealparkkia.

Lopeta sinäkin tuollainen vaalipuheen pitäminen, vailla mitään tolkkua. Koko Suomea ei kannata pitää palvelukeskuksena ei myöskään Oulua.

Kehitys on kulkenut pienten kuntien ohitse, kuntaliitokset eivät ole syypäitä palvelujen keskittymisiin, niillä on tasoitettu tietä, kun vaikeudet ovat tulleet esiin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Ari Alsio. Myös sinulla on perustuslain mukainen oikeus valita asuinpaikkasi. Oulu on Suomen 5. suurin kaupunkin väkimäärällä mitattuna. Palvelutaso on väkimäärän ansiosta turvattu Oulussa. Palveluiden saavutettavuus on se ongelma, ei palvelun saatavuus. Harmi, että ymmärsit kirjoituksen (tahallasi?) väärin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Hieno juttu, että oikeus on ulotettu koskemaan myös Suomen kansalaisia - joskus tulee vaikutelma, että olisi pelkkiä velvollisuuksia. Asuinpaikankin ovat aiemmin määritelleet lähinnä käytettävissä olevat tulot ja ely-keskus yhdessä.

No, jos tilanne on muuttunut, niin minä voisin ottaa Ullanlinnasta kolmion. Venepaikka ja lämmin autotalli myös. Puuroaamiaista tai ohjattuja piirileikkejä ei tarvitse, mutta Bösendorfer tai Steinway&Sons flyygeli pitää olla. Tämä siksi, että Sibeliusakatemiassakin on flyygeli ja ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Jussi Linjama. Laitahan tuumasta toimeen, sillä tämä on vapaa maa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa, kyllä, omien taloudellisten realiteettiensä mukaan. Muilla veronmaksajilla ei ole velvollisuutta kustantaa elämää kalleimmalla alueella vain yksilön oman halun takia. Tämä tulisi muistaa kalliilla pääkaupunkiseudulla asuvien kestoasumistukilaisten osalta.

Toimituksen poiminnat