Rikosilmoitus vaalimainosvandalismistä

  • Tekijän on täytynyt olla voimantuskissaan halkaistessaan 10 millliä paksun vanerin.
    Tekijän on täytynyt olla voimantuskissaan halkaistessaan 10 millliä paksun vanerin.

Oulussa harjoitettiin vaalimainosvandalismia lauantaiyönä. Valtatielle 22 eli Kainuuntielle tukiryhmäni asettama vaalimainokseni oli rikottu. Tekijästä oli jäänyt jäljelle renkaanjäljet sekä osittain syöty omena. Terveelliset ruokailutottumukset omaava rikollinen siis.

Toisen omaisuuden tahallinen vahingoittaminen on ilkivaltaa eli vandalismia. Suomen rikoslaissa toisen omaisuuden vauriottamisesta käytetään nimitystä vahingonteko. Tuomio vahingonteosta on joko sakkoja tai vankeutta. Törkeästä vahingonteosta voi rapsahtaa jopa neljän vuoden tuomio ja lievästä selviää sakoilla.

Vaalimainosvandalismi katsotaan lieväksi vahingonteoksi ja siitä on siis luvassa sakkoja. Vahingontekijää harvemmin kuitenkaan saadaan kiinni vastaamaan teostaan.

Harkitsen tekeväni vahingonteosta rikosilmoituksen. Rikollista tuskin saadaan kiinni, mutta mielestäni kaikista rikoksista olisi tärkeä tehdä rikosilmoitus. Vain ilmoitetut rikokset tilastoidaan. Tilastot auttavat tekemään parempia päätöksiä poliisien resursseista.

Mikäli tilastot osoittavat vähäistä rikollisuutta, on vaarana poliisien resurssien leikkaus. Kynnystä rikosilmoitukseen suurentaa kuitenkin tietoisuus siitä, että vähäisiä rikoksia ei ehditä tutkimaan. Näin ollen vähäiset rikokset harvemmin selviävät ja rikoksen uhri jää nuolemaan näppejään.

Kuntavaaliehdokkaat sijoittavan suhteellisen paljon rahaa vaalikampanjointiin. Nämä rahat voidaan katsoa harrastuksen kuluiksi, sillä vain harva kuntapoliitikko tienaa kuntapolitiikassa. Oulussa on muutamia täysi- tai puolipäiväisiä kuntapoliitikkoja, jotka saavat tuntuvan korvauksen menetetystä vapaa-ajasta.

Vaalimainosvandalismia voi verrata parkkeeratun auton tahalliseen vahingoittamiseen, kuten naarmuttamiseen. Vaalimainokset ovat vaalikampanjan ajan parkissa teiden varsilla, mutta mainoksia on harvemmin vakuutettu vahingonteon varalta.

Olen vaihtanut vaurioituneen tienvarsimainoksen tilalle uuden, mutta toivon vandalismin loppuvan kaikkien vaalimainosten osalta tähän. Kunnioitetaan sekä toisten, että yhteistä omaisuuttamme.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

 

LÄHTEET


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minua ainakin vaalimainokset ärsyttävät suunnattomasti. Ymmärrän tekijää hyvin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tein rikosilmoituksen vastaavassa tapauksessa v. 2012. Tekijä(t) on yhä tavoittamatta.

Vaalimainosten turmelemisesta saa muuten ns. kovennetun rangaistuksen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Mikäli tilastot osoittavat vähäistä rikollisuutta, on vaarana poliisien resurssien leikkaus."

Poliisin resursseja leikataan ja on jo leikattu, vaikka rikollisuus ei vähene kuin tilastoissa niitä kikkailemalla.

Ymmärrän rikosten uhrien turhautumisen, koska vähäisiä rikoksia ei edes aloiteta tutkimaan.

Parempi siis pestä käsiään usein, jotta näpit maistuvat paremmilta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Omena viittaa virheisiin mutta auton renkaiden jäljet kumoavat teoriani:)

Toivotan menestystä ihan jo vandaalien kiusaksi.

Toimituksen poiminnat