YLE teki temput kuntavaaliehdokkaille

  • Kuvakaappaus iOS YLE ehdokaskone appsista
    Kuvakaappaus iOS YLE ehdokaskone appsista

Kuntavaaliehdokkaille rakennettu YLEn ehdokaskone jumiutui viikonloppuna. Kuntavaaliehdokkaiden oli tarkoitus syöttää ehdokaskoneeseen vastauksia poliittisiin kysymyksiin. Äänestäjä pystyisi myöhemmin avautuvasta YLEn vaalikoneesta vastausten perusteella löytämään samaa mieltä olevan ehdokkaan ja helpottamaan äänestyspäätöstä.

Ehdokaskoneen jumiutuminen ei ole kansallisesti iso ongelma. Ongelma se on lähinnä itsensä YLEn kannalta. Kiusallinen tietojärjestelmäongelma kohdistui YLEn rahoituksesta päättäviä poliitikkoja kohtaan. Monelle poliitikolle tuli harmaita hiuksia, kun deadline lähestyi ja homma ei toiminut.

Tietojärjestelmäongelma johtuu huonosta projektinhallinnasta. Tietojärjestelmän osalta ei ole osattu laatia riittävää riskianalyysia? Pahin virhe oli ehdokkaille annettu määräaika vastata ehdokaskoneen kysymyksiin viikonloppuna. Tietojärjestelmäasiantuntijat työskentelevät yleensä arkisin normaaliin virka-aikaan, joten ongelma kyetään ratkaisemaan aikaisintaan silloin.

Ehdokkailla pitää kiirettä eri ehdokaskoneiden parissa sekä kampanjan suunnittelussa ja valmistelussa. Tekemiset on aikataulutettu tarkkaan ja suuri osa ehdokkaista on jättänyt YLEn ehdokaskoneeseen vastaamisen viimeisille mahdollisille päiville kyseiseen viikonloppuun. Tätä ei ole osattu ottaa huomioon projektin toteutuksessa.

Tietojärjestelmän vaatimusmäärittelystä puuttuu skaalautuvuus? Nykyaikaisen tietojärjestelmän tulee skaalautua käyttäjämäärien mukaan. Jos tietojärjestelmää käyttää yhdellä ajanhetkellä ennakoitua suurempi käyttäjämäärä, tulee järjestelmän pystyä varaamaan ennakoitua suuremmat resurssit hallitakseen kyseinen käyttäjämäärä.

Käyttäjämäärä on tässä tapauksessa verraten pieni, muutama tuhat käyttäjää. Tämä tekee ongelmasta entistäkin nolomman ja osoittaa kuinka huonosti järjestelmä on speksattu. Maksimi käyttäjämäärä on ollut tiedossa melko tarkkaan ja sen on voinut päätellä vuoden 2012 kunnallisvaaleista, jossa asetettiin 37 125 ehdokasta. Vuoden 2017 kuntavaaleihin ehdokkaita on puolueiden ilmoitusten mukaan asetettu edellistä pienempi määrä.

Käyttäjälle eli kuntavaaliehdokkaalle tietojärjestelmästä on paljastunut muitakin ihmeellisyyksiä. Ehdokaskuvaa ei voi ladata järjestelmään tiedostona, vaan ainoa vaihtoehto on ottaa kuva tietokoneella tai kännykällä. Tämä on todella erikoinen ratkaisu, koska jokaisella kuntavaaliehdokkaalla on vaaleja varten kuvaamossa tai vastaavassa otettu laadukas ehdokaskuva!Itse päädyin monen muun ehdokkaan tavoin ottamaan kuvan tulostamastani vaalikuvastani älypuhelimellani.

Ratkaisu on myös tietojärjestelmän toteutuksen kannalta erikoinen. Eri käyttöjärjestelmissä kuvan ottaminen ja käyttäminen applikaatiossa toimii eri tavalla ja on toteutettu käyttöjärjestelmän rajapintojen avulla. Esimerkiksi älypuhelimessa täytyy useimmiten antaa ohjelmalle eli appsille lupa käyttää kameraa.

Järjestelmän testaaminen on mahdotonta satojen erilaisten laitteiden kirjossa, varsinkin kun otetaan huomioon, että käyttäjiä on odotettavissa vain muutama tuhat. Mikäli kuvatiedoston olisi pystynyt perinteisesti lataamaan tietojärjestelmään, olisi ongelmilta vältytty.

Minulla on tiedossa, ettei esimerkiksi iPhone SE älypuhelimella kuvan lataaminen ehdokaskoneeseen onnistunut YLE ehdokaskone appsin avulla. Kuvan pystyi ottamaan, mutta siihen se sitten jumiutui. Tässä vaiheessa ei kysymyksessä ollut kuvan lataaminen palvelimelle vaan kuvan näyttäminen käyttöliittymässä.

iPhone 6S älypuhelimella homma toimi. Kummassakin tapauksessa tuki oli vain YLE ehdokaskone appsin käyttäjille. Selaimet eivät tukeneet kameran käyttöä lainkaan, ainakaan iOS käyttöjärjestelmissä. Selaimet tukevat kuitenkin perinteistä tiedoston laataamista.

Vastasin YLEn ehdokaskoneen kysymyksiin hyvissä ajoin. Jätin kuitenkin viimeiselle viikonlopulle videoiden taltioimisen, joita ehdokaskoneeseen pyydetään kolme kuvaamaan. Videoissa on 30 sekuntia aikaa vastata ennalta annettuihin kysymyksiin. Videot kuvataan jälleen laitteen omalla kameralla, eikä valmiita videoita voi ladata.

Sain videot kuvattua ja ladattua palvelimelle älypuhelimellani ilman kovin suuria ongelmia. Ainoastaan keskimmäisen videon osalta en tiennyt oliko video latautunut palvelimelle. Käyttöliittymän mukaan kyllä, mutta videota ei kuitenkaan käyttöliittymässä näkynyt. Päätin kuvata uudelleen.

Kävin vielä kysymykset kertaalleen läpi ja ”hyväksyin” koko paketin. Kun myöhemmin kirjauduin palveluun, oli kaikki syöttämäni vastaukset ja videot kadonneet! Toivon todellakin, että tiedot löytyvät palvelimelta ja maanantaina töihin saapuvat tietojärjestelmäasiantuntijat palauttavat ne.

YLEn ehdokaskoneen 39 kysymykseen vastaaminen ja vastausten perusteleminen kahdella kotimaisella kielellä ei ole mikään viiden minuutin homma. Lisäksi tyydyttävien videoiden purkittaminen vie oman aikansa.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

Kyberturvallisuusasiantuntija, insinööri, M.Eng., B.Sc.

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/


 

LÄHTEET

YLE: Ehdokkaiden rynnistys ruuhkautti Ylen vaalikoneen – vastausaikaa pidennetty

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koskas ne yhden ehdokkaan lupaukset on pitänyt ? Tai puolueen kun on hallitukseen päässyt?
Puoluekuri on este jokaisen ehdokkaan lupauksille.Ellei se ole kirjattu puolueen vaaliohjelmaan.
Ja niistäkin voidaan vaalien jälkeen vielä muuttaa suunta ihan muuksi mitä on luvattu.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Hyvä kysymys Marja-Liisa. En ole vielä lupauksiani pettänyt ja tarkoitus on jatkaa samalla linjalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan.Mutta onko ne myös Kepun puolueen ajamia asioita?

Katsos kun Kiviniemikin sanoi -07 vaalien alla että :Lapsilisät kuuluu kaikille ja on universaalinen oikeus joka lapselle.

Mutta jätti kertomatta ettei Köyhille lapsille. Ne kun on vähennetty siitä köyhien toimeentulotuesta pois jo 23vuotta -94 lähtien.Vähennetään yhä kuten muutkin lapsiperheen tuet.
Otetaan tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään.Myös asumistuki köyhälle,vähentää takuueläkettä.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #3

Työssäkäyvältä jää saamatta asumistuet ja toimeentulotuet. Työssäkäyvä maksaa köyhän lapselle kyseiset tuet.

Olen ehdottanut lapsilisiin muutoksia:

https://blogit.kaleva.fi/jari-pekka-teurajarvi/lap...

https://blogit.kaleva.fi/jari-pekka-teurajarvi/lap...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

Kenen tukiin se Ex-palkansaaja irtisanottu työtön maksoi työssä ollessaan veroja joka kk palkastaan?
Ettei olisi maksanut vuosia muiden kotihoidontukiin,lapsilisiin,luopumistukiin ja maataloustukiin? Samalla myös omaan sosiaaliturvaansa työttömyyden varalle-

Älä edes väitä muuta. Vain kourallinen työttömistä on koulunsa päättäneitä joilla ei ole työhistoriaa .
Tuo satu ei mene läpi.
Koskas se ikikotiäiti alkaa työllä maksaan veroja saamiinsa tukiin ,muiden verovaroista?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #7

Marja-Liisa, kommenttisi ei valitettavasti liity mitenkään blogikirjoitukseni aiheeseen. Koita pysyä aiheessa. Olen sanani sanonut lapsilisistä ja mielestäni työssäkäyvillä on nykyisellään liian suuri taakka "köyhistä".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

Ei se taakka muutu miksikään päin vastoin pahenee Sipilä Kepun Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamisella,työttömille.

0 euron kk palkalla yrityksillä tehdystä työstä,näet ne työssä käyvät joutuu ne"palkat" maksamaan asumis ja toimeentulotukena.
TEM-17 mukaan 114 000 palkat.

Eikä niistä"palkoista" tule veroja valtion kirstuun.

Joten olisiko kepu,kok-03-19 aika alkaa vaatia vastinetta yrityksille lapioiduista rahoista? Työpaikkoja.
Kun ne Kreikan vipitkään ei niitä luonut vaikka meidän "työllisyyden" takia niitä perusteltiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

"Taakka" jakautuu kaikista Kelan tuista myös omista tuista:

Sosiaaliturva (lyhenne sotu[1]) on valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön, kuten Suomen Kansaneläkelaitoksen tuottama kokonaisuus asukkaiden tai kansalaisten terveyden ja toimeentulon turvaamiseksi.

- seuraavasti: Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan .

-Suomalaisen sosiaaliturvan tehtävänä on huolehtia siitä, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa,
-on oikeus
-välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
-Perustuslain mukaan
-jokaiselle kuuluu oikeus
-perustoimeentuloon työttömyyden,
sairauden,
työkyvyttömyyden ja
vanhuuden aikana.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Olen minäkin pettynyt että kaikkia lupauksia ei ole pidetty, mutta jos ajattelet toista vaihtoehtoa. Jos sinun oma puolue / edustaja ei ehkä pystynyt kaikkeen, mutta kuitenkin parempi ettei joku, joka edustaa sinulle vieraita arvoja, olisi päässyt läpi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Se ettei kuvaa voi syöttää tiedostona vaan se otetaan (esim.) tietokoneen kameralla vaalikoneeseen vastattaessa, on omalla tavallaan myös hauska idea. Ja tavallaan myös tasa-arvoinen, taisipa Ylekin sitä näin perustella (ainakin videointia).

Siinäpähän pääsee harjoittelemaan uusia kykyjä ja kaikki lähtee samalta viivalta. Melkein voisi sanoa että hyvä Yle. Joutaa kalliit muotikuvat roskikseen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni varsin sosialistinen idea. Tasa-arvo kaatuu siihen, että käyttäjillä on eritasoiset kamerat laitteissaan.

Videoinnin osalta toteutus pienentää kynnystä. Vaalikuvan osalta ongelma on myös markkinoinnillinen. Ehdokkaat voivat satsata paljon kampanjaan ja sitten jossakin YLEn vaalikoneessa on kuva, josta ei välttämättä edes ehdokasta tunnista eikä se ole sama kuva kuin muussa markkinoinnissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Turhaa rahantuhlausta.Samoin puoluetuet.

Luottamus täytyy lunastaa sanoilla ja teoilla ja sen jälkeen kansa sanoo mielipiteensä vaaleissa ,miten hyvin mikin puolue on onnistunut.Ei rahalla ostettu hallitus tai päättäjä aja kansan asioita.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #8

Kansa on valinnut päättäjät. Kansaa ei voi vaihtaa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

YLE:n vaalikone kyllä toimi moitteettomasti aikaisemmin, mutta on selvää kun, jättää viimeiseen päivään täytön, on ongelmia. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä eikä jättää viime tippaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos ilmoitetaan että on aikaa jättää vastaukset tiettyyn päivämäärään ja kellonaikaan asti, ehdokas on kyllä ajoissa liikkeellä jos hän varaa tähän aikaa.

Ylen vaalikone floppasi ikävällä tavalla. Ikävintä siinä on, että floppi kohdistui nimenomaan kansanvallan ytimeen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olin itse eilen avustamassa kolmen ehdokkaan YLE:n vaalikoneen täyttämistä ja noin tunnnin työ kesti lähes seitsemän tuntia, koska palvelu pätki suurimman osan aikaa. Joten täytyy sanoa, että YLE:n vaalikone oli mahdollisimman huonosti järjestetty palvelu. Kyllä valtiollisen mediatalon joka toimii puolen miljardin julkisella rahoituksella, tulisi pystyä parempaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten kuormituspiikin suuruuden voisi etukäteen tietää? Vai pitäisikö varmuuden vuoksi maksaa vieläkin suuremmasta ylikapasiteetista aikataulunhallintaa osaamattomien ehdokkaiden vuoksi?

Eiköhän se porukka, joka tähän asiaan liittyvää palvelinkapasiteettia on hankkinut tiedä kuormituspiikkien ongelman.

Sinänsä tämäkin on hyvä keino heikentää niiden ehdokkaiden asemaa, joilla on heikko motivaatio hoitaa vaalikampanjan asioita kuntoon. Ei anna hyvää kuvaa ehdokkaan työmotivaatiosta yhteiskunnallisten asioiden eteen.

Niitä ei nyt kovin montaa asiaa ole, joita ehdokkaiden pitäisi hoitaa. Tiedän kokemuksesta. Kuitenkin aina ne samat valitusvirret, kun määräajat umpeutuvat. Hoitakaa asiat ajoissa. Niin useat ehdokkaat tekevät. Ei myöhässä olevien ehdokkaiden vuoksi pidä palvelimien ylikapasiteetista maksaa. Aikaa in ollut riittävästi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eli maksetaan mielummin vaalikoneesta joka ei toimi?
Kapasiteettiongelma kesti ainakin koko viikonlopun. Toisilla voi olla viikolla mm. töitä, lapsenhoitoa, perhe-elämää tai muuta jonka vuoksi tekee mielummin asiat ilmoitettuun määräaikaan mennessä.

Nyt sitten jatketaan osalistumisaikaa kuukaudella. Se varmaan tuli halvemmaksi kuin se, että olisi varattu vähän ylimääräistä kapasiteettia.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kyllä vaalikone toimi, mutta jos jotkut päättävät jättää viimeiseen päivään, niin oma vika. Tällä hetkellä se toimii hyvin ja YLE antoi näin lisäaikaa, niille jotka ei osaa asioitaan hoitaa ja on viime hetkillä sitten täyttämässä konetta.

Valittaa kun ei resursseja ole koneessa, mut ei kai mikään ihme, jos kaikki jättää viimeiseksi päiväksi, niin ei siinä mikään riitä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Oma vika kun Ylen kone ei toimi ilmoitettuna ajankohtana? Varsin nöyrä asenne.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Ei myöhässä olevien ehdokkaiden vuoksi pidä palvelimien ylikapasiteetista maksaa."

Ei täällä kukaan valita siitä että olisi tehnyt vaalikoneen myöhässä, vaan siitä että teki asiat sallitun aikarajan sisällä, eikä palvelu toiminut. Ja kun palvelussa oli vikaa, on aivan oikein jos YLE antaa lisäaikaa vaalikoneen täyttämiselle. Vaikka jotkut lapselliset blogistit haluaisivat itselleen etulyöntiaseman vaaleissa, kun ovat kerenneet täyttämään vaalikoneen hyvissä ajoin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Jos on ollut tekemisissä tietokoneiden kanssa, niin tietää että viimeisenä päivä tulee rynnistys ja kone tukkeutuu.

Jos on viisas tekee ajoissa, eikä jätä viime minuuteille kaikkea vaan suunnittelee.

Tiedoksi: kaikki missä on määrä aika, niin viimeistä päivää kannattaa välttää, se on ihan tämmöistä maalaisjärkeä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #22

Määräaika oli YLE:n asettama ja YLE olisi se jonka olisi tullut valmistautua siihen että palvelu pelaa moitteettomasti määräajan sisällä. On täysin keskenkasvuista syyttää palvelun käyttäjiä, kun oikea syyllinen on palveluntarjoaja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ilmoittivat nyt, että osallistumisaikaa on vaalien aattoon asti.

Toimituksen poiminnat