Jäävi vai ei

Julkisuudessa on käyty keskustelua pääministerin mahdollisesta jääviydestä Terrafame rahoituksen suhteen. Pääministerin sukulaisten omistama Katera Steel –yhtiö on voittanut urakan tarjouskilpailussa valtion omistamalta Terrafamelta ja pääministeri on ollut päättämässä Terrafamen taloudellisesta tukemisesta valtion rahoituksella.

Pääministeri on kertonut olleensa tietämätön Katera Steel -yhtiön tarjouksesta Terrafamelle. Olen vahvasti pääministerin tukena asian suhteen niillä tiedoin, mitä olen julkisuudesta lukenut.

Sana jääviys tulee ruotsin kielen sanasta jäv. Käytän kirjoituksessa jääviyden synonyymia esteellisyys, koska sitä käytetään myös lähdekirjallisuudessa. Esteellisyys viittaa luottamustehtävissä esiintyvään eturistiriitaan. Se tarkoittaa luottamushenkilön sopimattomuutta osallistua asian käsittelemiseen tai ratkaisemiseen.

Esteellisyys syntyy, mikäli luottamushenkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin, joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Esteellisyydestä seuraa, että esteellinen henkilö ei voi olla päättämässä asiasta, osallistua asian käsittelyyn eikä edes olla läsnä asiaa käsiteltäessä.

Lähtökohtaisesti jokaisen tulisi arvioida oma esteellisyytensä, sillä kukaan muu ei voi tietää kytköksiä paremmin. Monijäsenisen toimielimen jäsenen, kuten johtokunta tai lautakunta, esteellisyydestä päättää toimielin. Toimielimelle tulee tuoda mahdolliset esteellisyyteen vaikuttavat seikat tietoon, jotta päätös esteellisyydestä voidaan tehdä.

Esteellisyys määritellään hallintolaissa, kuten myös esteellisyysperusteet sekä määritelmä kuka on läheinen henkilö esteellisen suhteen. Esteellisyyteen ei johda ainoastaan päätöksen ratkaisun mahdollinen läheiselle tuoma erityinen hyöty, vaan myös erityinen vahinko.

Sisareni toimii yrittäjänä perheyrityksessä, joka valittiin Kolarin vuoden yritykseksi 2016. Tiedän yrityksen toimialan sekä toimialueen. Sisareni on hallintolain mukaan läheiseni.

Oletetaan, että sisareni perheyritys olisi tehnyt tarjouksen yritykselle X. Olisin kuntapäättäjänä päättämässä kaavoituksesta, joka mahdollistaa yrityksen X investoinnin. Investoinnin toteutuessa yrityksen X tarjouskilpailu toisi mahdollisesti sisareni perheyritykselle erityistä hyötyä.

En mitenkään osaisi sanoa olevani esteellinen liittyen päätöksentekoon kaavoituksen osalta, koska en ole tietoinen sisareni perheyrityksen jättämistä tarjouksista yhtään millekään yritykselle. Jätetyt tarjoukset ovat yrityssalaisuuksia, joten niitä koskee salassapitovelvollisuus. Pääministerin tapauksessa lienee kysymys aivan vastaavasta tilanteesta.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

 

LÄHTEET

Wikipedia: Esteellisyys (7.1.2017) https://fi.wikipedia.org/wiki/Esteellisyys

Kunnat.net: Esteellisyys (7.1.2017) http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/laki/hallintojuridiikka/paatoksenteko/esteellisyys/Sivut/default.aspx

Hallintolaki, Finlex http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten Sipilän sekoilut vaikuttavat kuntavaaleihin? Ja kuinka valtuutetut määrittelevät jääviyden omissa päätöksissään?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Miten Sipilän sekoilut vaikuttavat kuntavaaleihin". Mitkä sekoilut?

"Ja kuinka valtuutetut määrittelevät jääviyden omissa päätöksissään?"

Valtuustoissa on usein yrittäjiä mutta uskon, ettei kuntatasolla pääse syntymään ongelmia tässä asiassa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista Teppo. Itse ainakin pyrin noudattamaan hallintolakia jääväämisen suhteen. Valtuustokauden alussa pitää esteellisyyden määritelmä perehdyttää valtuutetuille ja muille päätöksentekijöille sekä viranhaltijoille. Asia on tärkeä riippumattoman ja tasapuolisen sekä oikeudenmukaisen päätöksenteon kannalta.

Valtuutettu saa poikkeuksellisesti jäädä valtuustosaliin päätöksenteon ajaksi, vaikka kaikissa muissa tapauksissa pitäisi poistua tilasta. Tämä siksi, että valtuustosali on julkinen tila ja kaikille avoin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jäävi vai ei?

Otetaanpa muutama esim. median "ajojahdista" ja puolueiden trollauksien kaksinaamaisuudesta.

Lipponen.Ex.pääministeri-99-03
Kaasuputki hanke/"loppaus"!
Pitikö media ja etenkin porvaripuolueet meteliä ,Lipposen "hyödystä" tuosta?

Nytkö sitten se sama loppaus "hyöty" tuli Energiaministeri Olli Rehnille (kesk) joka jatkoi tuota kaasuputki hanketta nyt?

Nyt istuvan pääministerin loppaus kohu olikin YLE ja median ajojahti jota oppositio säestää?

Jos Lipponen olisi tehnyt saman kuin Sipilä nyt olisiko sekin ollut YLE ja median ajojahti?
Vai onko tekijän puolueen värillä vaikutus siihen?

Toimituksen poiminnat