Oikea työtarjous vai spämmiä?

  • Oikea työtarjous vai spämmiä?
    Oikea työtarjous vai spämmiä?

Sain sähköpostiini työtarjouksen. Mielestäni kyseinen sähköposti on taitavasti laadittu, muttei niin taitavasti, että vastaisin työtarjoukseen.

Ensimmäinen ongelma on, että sähköposti löytyi roskaposteista. Nykyaikaiset filtterit osaavat melko hyvin erotella roskapostin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Sähköpostin aihe "RE: Haastattelu 16.01.2017" on väärennetty, sillä en ole lähettänyt kyseiselle osapuolelle edellämainitulla aiheella olevaa sähköpostia, johon tämä väittää vastaavansa.

Sähköposti on saapunut nimellä "Vastaus hakemukseesi". From/lähettäjä tietokenttä on lähettäjän muokattavissa, mutta kuka haluaa vakavissaan lähettää sähköpostia kyseisellä nimellä? Joku miettii viestin luettuaan, että olenko lähettänyt työhakemuksen kyseiseen firmaan. Toinen miettii, että miksi he nyt pyytävät hakemusta uudelleen, mikäli olen jo hakemuksen sinne toimittanut.

Sähköposti on lähetetty osoitteesta info@ds.tilbudtips.com. Tilbud on suomeksi "tarjous" ja tip on "vihje, vinkki". Kysymys täytyy olla siis pohjoismaisesta firmasta.

Domainin takaa löytyy jopa kotisivut http://tilbudtips.com. Sivujen sisältö on kevyt ja sieltä löytyy "yrityksen" tiedot lyhyesti tyyliin About us: Fully tailored and targeted email marketing. Lisäksi sivustolta löytyy Privacy statement sekä Anti-Spam statement. Sivusto vaikuttaa laaditun heitä varten, jotka osaavat sähköpostiosoitteen perusteella käydä katsomassa, että kuka heille lähettää sähköpostia.

Sivustolla vakuutetaan, että he eivät lähetä spämmiä ja heillä on nollatoleranssi spämmin suhteen. Vastaus on laadittu siis heille, jotka vielä epäilevät sähköpostin olevan spämmiä.

Ainoa yhteystieto, joka sivustolta löytyy on sähköpostiosoite abuse@erbjudandenmarknad.com eli kutakuinkin väärinkäytös@tarjoustori.com. Tässä kohtaa on sattunut pieni kömmähdys, sillä sivustollahan pitäisi olla tietenkin abuse@ds.tilbudtips.com? Sattumalta sivusto http://erbjudandenmarknad.com/ on sisällöltään sama kuin aikaisemmin mainittu http://tilbudtips.com. Pieni copy-paste virhe siis tuo sähköpostiosoite.

Sähköpostiviestin teksti "Yksityinen ja luottamuksellinen" luo kuvan, että sähköposti on tarkoitettu juuri vastaanottajalle ja että viesti on tärkeä. Se saa vastaanottajan tuntemaan itseni tärkeäksi ja luotettavaksi. Hyvä keino saada viestistä luotettavan oloinen.

Vastaanottajan etunimi on poimittu sähköpostin viestikenttään oikein. Mistä etunimi on poimittu ja miten se on osattu yhdistää vastaanottajan sähköpostiosoitteeseen? Villi veikkaukseni on, että tietolähde on LinkedIn? Kyseisellä poiminnalla sähköpostista saadaan luotettavan oloinen. LinkedIn lähteenä taas voisi viitata siihen, että viestin sisältö on saatu vastaanottajan kannalta kiinnostavaksi, tässä tapauksessa työtarjous.

Sähköposti on laadittu selvällä suomen kielellä. Tämä on harvinaista spämmien, tietojenkalastelun sekä nigerialaiskirjeiden osalta. Suomen kieli on vaikea, joten sitä osaa kirjoittaa vain suomalainen, jos hänkään. Kielen laatu tuo sähköpostiin aimo annoksen uskottavuutta!

Sähköpostiviestin sisältö on imarteleva. Taustani on tehnyt heihin vaikutuksen! Työhakemus pyydetään lähettämään mahdollisimman pian. On siis kiire jo! Paikkojakin on jäljellä vain muutama! Toistetaan, että hakemus pitäisi tehdä mahdollisimman pian. Nyt on jo todella kiire! Viestin lähettäjän pyrkimys on saada vastaanottaja tekemään hätiköity päätös.

Viestissä on tarjottu joustavilla työtunneilla etätyötä, jossa on 5100€ kiinteä pohjapalkka ja upeat bonukset. Tällaista on harvoin tarjolla! Onneksi viestissä on kätevästi linkit työnkuvaukseen sekä hakemukseen. Lisäksi löytyy muitakin hyödyllisiä linkkejä, kuten "Peruuttaaksesi uutiskirjeen: paina tästä". Minkä ihmeen uutiskirjeen, sillä tämähän oli mahtava työtarjous? Linkkejä ei siis kannata avata.

Allekirjoituksena olisi uskottavampaa olla Henkilöstöosaston sijasta vaikkapa henkilöstöpäällikkö, rekrytointimanageri tai toimitusjohtaja. Olisi humaanimpaa saada sähköposti joltain henkilöltä kuin osastolta. Nimi ja yhteystiedot allekirjoituksen yhteydessä toisivat lisää uskottavuutta.

Lopputuloksena on helppo todeta kysymyksessä olleen jonkin sortin spämmi. Työpaikkaa ei ollut tiedossa, vaikka joku olisi kiireessä näin voinutkin toivoa. Useimmista meistä löytyy enenevissä määrin tietoja internetistä. Vain taivas (tai pilvi) on rajana tietojen mielikuvitukselliselle ja rikolliselle käytölle. Turvallisen tiedon tunnistaminen käy päivä päivältä haastavammaksi.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitä hyötyä lähettäjälle olisi jos olisit vastannut tai mitä harmia olisi aiheutunut sinulle?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Juurihan sitä ei kannata ryhtyä selvittämään minkään epämääräisen sähköpostin osalta. Siitä ei seuraa kuin itkua ja hammasten kiristelyä. Itse en edes klikkaa auki tuntemattomia viestejä vaan siirrän ne massana roskakoriin. Mitään en ole menettänyt.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuuluu mitä ilmeisimmin sarjaan: Klikkaa annettua linkkiä ja saat viruksen.

Siis ensimmäinen neuvo: Älä missään nimessä klikkaa noita linkkejä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Puhdasta spammia. Vastaat viestiin ja saat sitten laatikon täyteen kaikkea roskaa, mitä vaan maailmalta löytyy. Toimivat emailosoitteet ovat kauppatavaraa.

Toimituksen poiminnat