Pölhöpopulismia

Moni teistä lukijoista arveli otsikon perusteella minun kirjoittavan perussuomalaisista, Trumpista tai muista populismin tähdenlennoista. Kirjoitan kuitenkin suomalaisesta oppositiopolitiikasta, jossa on rohkeasti viime aikoina käytetty populismia kannatuksen nostatukseen.

Oululainen sosiaalidemokraattien kansanedustaja Tytti Tuppurainen yltyi populismiin Suomen Kuvalehden haastattelussa 18.11.2016. Politiikan toimittaja Pekka Ervastin haastattelussa kansanedustaja Tuppurainen kommentoi seuraavasti:

- ”Suomen pitäisi nostaa vuosittaista pakolaiskiintiötä. Siinä on todella paljon nostamisen varaa, koska me tarvitaan näitä laillisia maahantuloväyliä. Ongelmahan tässä turvapaikkakriisissä oli just se, että se on ollut niin täysin hallitsematonta. Kaikki ollaan oltu (naurua) ikäänkuin kädät levällään sen kanssa, että miten tähän probleemiin vastataan. Laillisia maahantuloväyliä on muun muassa kiintiöpakolaisten otto ja sitä vois nostaa vaikkapa kymmeneentuhanteen (10 000), hallitusti toki kaikkien puolueiden kanssa yhessä neuvotellen.”

Mikä tästä kommentista sitten tekee populistisen? Tarkemmin sanottuna vasemmistopopulistisen. Mielestäni jopa pölhöpopulistisen.

Kommentista vasemmistopopulistisen tekee vasemmistolaisten näkemysten ja populismin yhdistäminen. Ajatuksena on hallita pakolaiskriisiä omissä käsissä olevilla instituutioilla ja työllistää näin omia kannattajajoukkojaan. Annetaan ymmärtää, että vaihtoehtona olisi nostaa pakolaiskiintiöitä ja sille olisi laajempaakin kannatusta puoluiden parissa.

Pölhöpopulistisen kommentista tekee se, että se on sekä pölhö että populistinen. Sanallakaan ei mainita, että mistä rahat kymmentuhannen vuosittaisen pakolaisen ylläpitämiseen tulisivat. Perinteinen selitys on, ettei se ole keneltäkään pois, koska valtio maksaa laskun. Unohtuu vain mainita se tosiasia, että valtion varat tulevat meiltä veronmaksajilta. Myös niiden eri instituutioissa työskentelevien palkkarahat. Lopulta kustannukset koituvat kuntien ja kuntalaisten maksettavaksi valtion siirtäessä vastuun.

Pölhöpopulismia on myös antaa ymmärtää, että pakolaiskiintiön nostaminen kymmenkertaiseksi onnistuisi ”kaikkien puolueiden kanssa yhessä neuvotellen”. Pölhöpopulismia on myös väittää, että pakolaiskiintiötä nostamalla ja rakentamalla laillisia maahantuloväyliä, ratkaistaisiin jotenkin pakolaiskriisiä.

Tulijoita olisi miljoonia, joten kymmenentuhatta on kuin pisara meressä kriisin kokonaisuuden kannalta. Hinta meille veronmaksajille olisi kuitenkin kohtuuton, sillä rahat pitäisi kerätä leikkaamalla kaikkein köyhimpien ja heikommassa asemassa olevien suomalaisten tulonsiirtoja sekä palveluita. Työssäkäyvien lapsiperheiden verotusta tulisi korottaa. Leipäjonot kasvaisivat entisestään.

Nykyinen systeemi on riittävän avokätinen ja solidaarinen. Se on se, mihin parhaillaan pystymme taloudelliset realiteetit huomioon ottaen. Hyvää nykyisessä systeemissä on myös se, että voimme valita kuka kiintiöön kuuluu. Voimme valita pakolaisleiriltä heikoimmassa asemassa olevat. Voimme valita kokonaisia perheitä.

Maailman pakolaiskriisejä ei ratkaista sillä, että pakolaiset tuodaan länsimaihin. Joka vuosi kehitysmaihin syntyy enemmän uusia ihmisiä, kuin mitä pystyisimme vuosittain ottamaan vastaan. Yhtälö on mahdoton. Todellinen vaihtoehto on ratkaista ongelmat paikanpäällä.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

 

LÄHTEET

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No jos ongelmaa ei nyt ihan paikan päällä sentään ratkaista, niin vaikkapa naapurivaltiossa.
Näytä minulle jokin aloite, jonka Keskusta on tehnyt tästä aiheesta, mieluiten jollakin kv. foorumilla tai sitten eduskunnassa?

Henry

Juhani Piri

Hyväksyisin jos tuo 10k olisi lapsia. Niille tarjottaisiin mailman paras koulutus ja niistä voisi tulla päteviä veronmaksajia, kuten kantasuomalaisistakin.

Valitettava tosiasia kuitenkin on että, tänne tulevat eivät ole tarhaan tai ensimmäiselle luokalle meneviä vaan aika paljon vanhempia miehiä. Pakolaisista iso osa jää ilman töitä, mutta rahaa tulee.

Kumma nyanssi kun puhutaan maahanmuuttajista, että tietyn kulttuurin ihmiset työllistyvät kovalla prosentilla, kun taas toiset eivät tahdo työllistyä millään. Ei vaikka mitä taikatemppuja tehtäisiin.

Kysehän ei ole kulttuurien välisistä eroista vaan kotoutuksen huonoudesta. Vai oliko tuo vaan minulta sarkasmia.

Tuppuraisen hihittely on valitettavasti ihan hallituspuolueiden hihittelyyn yhteydessä. Ei tämä nykyinen tilanne ole kenellekkään reilu tai oikeudenmukainen.

Jotain järkeä pitäisi ottaa käteen päättävällä taholla, edes ne järjen rippeet. Nyt tuntuu että järki on aivan muualla kun meidän hallituksella.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ei taida sinulla olla realistista kuvaa siitä kuinka paljon näiden pakolaislasten elättäminen maksaa, kun niitä 10.000 ottaisit. Miljardiluokan luvusta puhuttaisiin. Onko varmuutta, että meillä tulevaisuudessa on työvoimapula? Olisin kovasti skeptinen. Niistä voisi myös tulla elättejä.

Pekka Heliste

Pakolaiset ovat sekalainen joukko lukutaidottomista korkeakoulutettuihin.

Ei ole mitään pakolaisstandardia, jonka mukaan he olisivat pelkkiä elättejä.
Kotimaissa ei ole sosiaaliturvaa eikä valtio elätä, kaikki ovat joutunet elättämään itsensä tekemällä jotain

Olin hoidettavana silmäsairaalassa ja lääkärinä oli pakolainen, afgaaninainen

Pekka Heliste

Kiintiöpakolaiset ovat valittuja ja voivat olla vaikka orpolapsia

Kantasuomalisten määrä kääntyy tänä vuonna laskuun

Tällä syntyvyydellä kuolemme sukupuuttoon eukä syntyvyyttä saada nousuun kuin sen verran, että syöksy loivenee

Pekka Heliste

Persut ovat pahentamssa pakolaisuutta, sillä he leikkasivat leirien avustukset.

Kun 4,5 miljoonan köyhässä Libanonissa on 1,5 miljoonaa pakolaista niin leirien avustamisen lopettaminen johta siihen, että ihmiset lähtevät liikkeelle

Ja ilmastonmuutos ajaa lopulta etelä-Euroopan maistakin pakolaisia tänne pohjoiseen

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Persut ovat pahentamssa pakolaisuutta, sillä he leikkasivat leirien avustukset."

Perussuomalaisten oman ohjelmansa vastaisesti! Näkisin mielellään lähteen - tekisin siitä meemin.

Henry

Pekka Heliste

"Ulkoministerin mukaan pakolaiskysymys olisi ratkaistava ongelman syntyjuurilla. Samalla hallitus kuitenkin leikkaa tukea näiltä juurilta kaikkein koviten."

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/pakolais...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toistan blogistille kommentista #1:
Näytä minulle jokin aloite, jonka Keskusta on tehnyt tästä aiheesta, mieluiten jollakin kv. foorumilla tai sitten eduskunnassa?

Henry

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tämä blogi on keskustalaisen kirjoittama. Tekemäni politiikka on osa keskustalaista politiikkaa, sillä olen osa keskustapuoluetta.

Asemani puolueessa ei vielä mahdollista eduskunta-aloitteita.

En ole tarkistanut eri puolueiden tekemiä aloitteita, enkä siihen pyynnöstäsi huolimatta ryhdy.

J-P

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En pyytänyt Sinua sitä tarkistamaan muiden puolueiden osalta, vaan Keskustapuolueen osalta.
Ja asian oikea laita valkenee varmasti, jos luet Pekka Helisteen antaman linkin kommentissa # 9.

Henry

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #12

Katseeni on tulevaisuudessa, ei menneessä. Historiaa ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

J-P

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #13

Ei tuo juttu ole historiaa vaan elämme sitä juuri nyt ja elämme vielä ainakin vuosi eteenpäin

Toimituksen poiminnat