Epäonnistunut ilmastopolitiikka

Puola tuottaa valtaosan sähköstään vanhoilla ja saastuttavilla hiilivoimaloilla. Puola on valmis hyväksymään Kioton ilmastosopimuksen jatkokauden sillä ehdolla, että Euroopan unioni tukee sen uusien hiilivoimaloiden rakentamista. EU ei voi ratifioida sopimuksen jatkokautta ilman kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää. Millä ehdoilla Suomi on valmis hyväksymään Kioton ilmastosopimuksen?

Suomessa on tehty surkeaa ilmastopolitiikkaa aina vuoteen 2015 asti. Valtio tukee tuulisähkön tuotantoa verorahoilla. Valtio on luvannut tuulisähkölle takuuhinnaksi 85,30 €/MWh eli maksaa takuuhinnan ja pörssisähkön hinnan erotuksen sähköntuottajille. Pörssisähkön hinta liikkuu 30 €/MWh luokassa, jolloin maksettava erotus on noin 55 €/MWh. Kuukaudessa veroeuroja käytetään tuulisähkön tukemiseen keskimäärin 11 miljoonaa euroa. Nykyinen hallitus perussuomalaisten johdolla laittoi lopun tuulisähköjärjettömyydelle. Tehtyjä sopimuksia emme voi purkaa, mutta tulevina vuosina vanhentuvat tuulivoimalat kylläkin. Ja taas veronmaksajien varoilla.

Suomen joet on valjastettu vesivoimalle ja vesivoimaa myydään puhtaana energiana. Samalla ei muisteta mainita, että vesivoima on tappanut sukupuuttoon lukuisia vaelluskalakantoja. Vesivoima on tappanut mahdollisuuden elämysmatkailuun. Vesivoima on häpeä, josta pääsemme eroon vasta kun aurinkoenergia ja muut saasteettomat vaihtoehdot tyydyttävät kysynnän riittävän halvalla hinnalla. Ydinvoima on ilmaston kannalta saasteetonta energiaa ja näin ollen myös kannatettavaa.

Suurimmat saastuttajat Yhdysvallat ja Kiina eivät ole ratifioineet Kioton ilmastosopimusta, mutta hieman yllättäen ratifioivat uudemman Pariisin sopimuksen. Venäjä on mukana Kioton sopimuksessa, koska se tekee rahaa sen avulla. Venäjä ei saastuta tarpeeksi vuoden 1990 tasoonsa nähden, joten sopimus on heille kannattava. Edellämainitut maat eivät ole mukana myöskään päästökaupassa. Päästökauppa on jäänytkin Euroopan unionin maiden taakaksi.

Meillä Suomessa tuotetaan maailman puhtainta energiaa. Päästökaupassa ja ilmastosopimuksissa olemme kuitenkin toistaiseksi suurin häviäjä. Koska olemme olleet puhtaan energian kärkimaa, on meille ollut mahdoton päästä tavoitteisiin maksamatta siitä kallista hintaa. Niin kallista hintaa, ettei yritysten ei kannata investoida Suomeen. Yritysten on kannattanut siirtää tuotantoaan muualle. Olemme maksajan roolin lisäksi saaneet myös aikaan suurtyöttömyyden surkealla ilmastopolitiikalla. Kumarramme joka kerta EU:n suuntaan, kun siellä ollaan vaatimassa Suomelta ilmastopolitiikan verukkeella jotain. Samalla pyllistämme suomalaisille veronmaksajille ja yrityksille.

Ainoa keino vaikuttaa globaaliin ilmastonkehitykseen on saada kaikki mukaan talkoisiin. Suomen päästöt suurimpien saastuttajien rinnalla ovat kuin pieru Saharassa. Globaaleissa ilmastosopimuksissa on Suomen kannalta vain voitettavaa, edellyttäen kaikkien olevan mukana. Sopimukset avaavat suomalaisille clean tech yrityksille valtavat kansainväliset mahdollisuudet.

Suomen täytyy EU:n ilmastopolitiikassa ottaa mallia Puolasta. Ei pidä lähteä mukaan itselleen täysin epäedullisiin sopimuksiin mukaan ilman kompensaatiota. Voisimme vaatia tuntuvia tukia vaikkapa bioenergialaitostemme investointeihin ja vesivoiman purkamiseen sekä ydinvoiman rakentamiseen. Lisäksi meidän pitäisi saada kompensaatiota metsistämme ja vesistöistämme. Metsämme ovat Euroopan suurin hiilinielu. Myös Itämeri on valtava hiilinielu kuten tuhannet vesistömme. Emme ole osanneet vaatia niitä oikeuksia ja etuja, jotka meille kuuluvat. Tähän pitää saada muutos!

Lopuksi vielä haluan sanoa, että Kioton jatkokauden ratifioiminen on monien muiden epäonnistumisien ohella osoittanut EU:n olevan rikki ja vain taakkana meille suomalaisille. Fixit tulee ennemmin tai myöhemmin. Brexit on saanut jo ennen toteutumistaan Britannian talouden huimaan nousuun.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat Uuden Suomen blogit täältä: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

 

LÄHTEET

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Nykyinen hallitus perussuomalaisten johdolla laittoi lopun tuulisähköjärjettömyydelle. Tehtyjä sopimuksia emme voi purkaa, mutta tulevina vuosina vanhentuvat tuulivoimalat kylläkin. Ja taas veronmaksajien varoilla."

Alkaa muuten pikkuhiljaa nyppiä tämä suora valehtelu. Tuulitariffi tuli täyteen nykyisellä hallituskaudella mutta hallituksella ei ollut mitään tekoa sen 2500 MVA:n täyttymiseen. Toisin kuin hallitusohjelmassa päätettiin, nykyinen hallitus jatkoi juuri sitä samaa tariffitukea joka päätettiin jo 2010.

Yli puolet tariffitukisopimuksista tehtiin tällä hallituskaudella, joten jo tehtyihin sopimuksiin on naurettavaa vedota. Uudet sopimukset tehtiin samoilla ehdoin kuin aikaisemmat, vaikka EU-komission kanssa on sovittu tuen tason tarkastelemisesta vuosittain.

Soini väittää että tuulitukea on leikattu. Putkonen ja Lindström selittävät miksi tuulitukea ei voinut leikata. Blogisti käyttää molempia argumentteja.

Uudesta tuulituesta tai sen tukemattomuudesta pitäisi päättää valtioneuvostossa syksyn aikana. Jos uutta tukea myönnetään, odotan mielenkiinnolla miten persut siitä kiemurtelevat kun valtioneuvoston päätös edellyttää yksimielisyyttä. Parempi vaihtoehto on, että edes häpeätte ja parannatte tapanne. Vai menivätkö paukut Guggenheimiin?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Minä en häpeä mitään. Ei ole hävettävää. Ylpeä osaan olla silloin kun on aihetta. Tuulisähköhulluudelle ei ole kenestäkään muusta laittamaan loppua kuin persuista. Keskustan Pekkarinen laittaa hanttiin, koska vävypoikansa on tuulivoimabisneksessä lypsämässä veronmaksajien rahoja. Kokoomuksen kantaa en osaa sanoa, mutta he ovat järkevää porukkaa siinä vaiheessa kun asiat ovat läpinäkyviä. Hallituskumppanit eivät pysty laittamaan persuille hanttiin tuulivoima-asiassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei tarvii laittaa hanttiin, kun persut olivat yhtenä ja yksimielisenä hallitusrintamana myöntämässä tukea.

Minua huolestuttaa se että jos te ette valehtelekaan asiasta vaan oikeasti ette ymmärrä asiaa? Jolloin seuraava tuulituki menee läpi vain sillä kun STY kertoo Lindströmille että kyse on perustuslain takaamasta omaisuudensuojasta, kuten nykyisen myöntämänne kanssa tehtiin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #3

Asia on kirjattu hallitusohjelmaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Tämäkö on perustelusi? Koska se kirjattiin hallitusohjelmaan niin ihan ok, vaikka myöhemmin hallitusohjelman kohta peruttiin ja tuki myönnettiin.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Janne, HS kirjoitus kertoo Sipilän hallituksen suututtaneen "Tuulivoiman rakentamista on Suomessa edistetty veronmaksajilta tulevin tukieuroin, niin sanotun syöttötariffijärjestelmän kautta.

Järjestelmä on onnistunut päätavoitteessaan, saamaan tuulivoimaa maahan, mutta muuten sitä ei voi väittää kovin onnistuneeksi.

Veronmaksajalle se on tullut oletettua kalliimmaksi, lähinnä johtuen matalista sähkön markkinahinnoista.

Tukea tuottajalle maksetaan takuuhinnan ja markkinahinnan välisen erotuksen verran. Veronmaksajan lasku kasvaa, kun markkinahinta alenee."

Tilanne on ironinen siinä mielessä, että Sipilän hallitus joutuu näin paikkaamaan järjestelmää, jonka laittoi alulle Matti Vanhasen keskustavetoinen hallitus 2010.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1441939974520

Luin eilen uutiskirjoitusta, jossa kerrottiin sähkönhinnan olevan laskusuunnassa. Näyttää tuon HS kirjoituksen mukaan vaikealta halliutksen taistelu tuulimyllyjä vastaan kun "Kuultuaan ohjelmasta yhtiöt ruuhkauttivat parissa viikossa tukipäätöksiä myöntävän Energiaviraston hakemuksillaan. Jo kesäkuun alussa virasto kertoi, että 2 500 megavolttiampeerin kiintiöraja on täyttynyt.

Hakemuksia on tullut sen jälkeenkin. Kaikkiaan ne ylittävät jo 3 250 megavolttiampeerin rajan."

Uusi uutiskirjoitus elokuun lopulta kertoo "Hallitus valmistelee parhaillaan uutta energia- ja ilmastostrategiaa. Strategian odotetaan valmistuvan vuodenvaihteen tienoilla. Tässä yhteydessä hallitus linjaa, jatketaanko pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallituksen käynnistämää ja monen muun hallituksen jatkamaa tuulivoiman tukemista.
Uuden strategian lähtökohta on, että uusiutuvan energian osuus kasvaa vuoteen 2030 mennessä energian loppukulutuksesta 50 prosenttiin.
Siinä vaiheessa kun tuulivoiman syöttötariffeista päätettiin, ratkaisu näytti ehkä järkevältä. Hallitus lupasi maksaa tuottajille takuuhinnan, mutta ei ottanut huomioon, että sähkön pohjoismainen markkinahinta voi jäädä pitkäaikaisesti alhaiseksi.

Mitä alemmaksi markkinahinta painuu, sitä enemmän veronmaksajien rahaa menee tuulivoimayhtiöille." http://www.pohjolansanomat.fi/paakirjoitukset/mark...

Toivoa sopii, että Sipilän hallitus kuitenkin saa aikaan sopimusten muuttamisen.

Muita kirjoituksia aiheesta; http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/tuulivoimatuki-...

Sipilän hallituksen päivitetty Kärkihanke 1:
Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti;

http://vnk.fi/documents/10184/321857/Toimintasuunn...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

"Kuultuaan ohjelmasta yhtiöt ruuhkauttivat parissa viikossa tukipäätöksiä myöntävän Energiaviraston hakemuksillaan. Jo kesäkuun alussa virasto kertoi, että 2 500 megavolttiampeerin kiintiöraja on täyttynyt.
Hakemuksia on tullut sen jälkeenkin. Kaikkiaan ne ylittävät jo 3 250 megavolttiampeerin rajan."

Niin. Ja siitä huolimatta Soini puheessaan kertoo että persujen hallituskaudella tuulivoimatukea on leikattu ja se olisi jotenkin persujen ansiota. Samoin blogisti edellä. No ei ole.

Uudesta energiatuesta persut eivät tietääkseni ole lausuneet mitään mutta jokin tuki on tulossa valtioneuvostoo nja sitten eduskuntaan mahdollisesti jo tämän syksyn aikana. Toivoisin sitä samaa jämäkkyyttä, jolla Soini torppasi Guggenheimin rahoituksen (toki sitä ei kukaan ehdottanutkaan, mutta silti...).

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Juu, sitä jämäkkyyttä odotetaan, ;)

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #5

Hallitusohjelma on voimassa koko hallituskauden ajan, eikä tuulivoimakohtaa ole peruttu.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #7

Tuo tuulivoiman tuen lisäämisellä oli katto, joka on tehty jo aikaisempien hallitusten toimesta

Ei nykyhallitus ole tehnyt muuta päätöstä kuin etti tuota kattoa muuteta

Eli ei ole päättänyt mitään

Teurajärvi on tyypillinen persu, joka yrittää kalastella irtopisteitä muiden päätöksistä kun omat kyvyt ja näytöt eivät riitä

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Juuri noin. Ja Soini puheessaan vielä piti tuulivoimatuen leikkaamista persujen saavutuksena.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #11

Sipilän hallitus on se, joka laittoi stopin tuulivoimahulluudelle. Tämä on perussuomalaisten ansiota. Vastaavanlaista tuulivoimahulluutta ei tulla jatkamaan niin kauan, kuin perussuomalaiset ovat hallituksessa. Kyseisenlaista tuulivoimahulluuttaa ei olisi päässyt edes tapahtumaan, mikäli se olisi perussuomalaisista kiinni.

Hallitus eli valtioneuvosto käytti sille suotua ylintä toimeenpanovaltaa Suomessa. Joku toinen hallitus olisi voinut toimia toisin.

Täältä voi lukea tarkemmat sepostukset siitä, mitä Sipilän hallitus esitti ja minkä Sipilän hallitus toimeenpani:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150015

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Voit toistaa tuon vaikka kuinka monta kertaa, eikä se tee siitä yhtään sen todempaa. Tuo katto oli sovittu jo 2010 tariffituesta päätettäessä ja se vain sattui täyttymään hallituskauden alussa. Sama 2500 megavolttiampeerin katto ja sama tukitaso on tuossa laissa kuin aiemmassakin. Uutena tuli ohituskaista merituulivoimahankkeelle ja uutta on, että se voi saada sekä investointi- että tariffitukea tämän hallituksen päätöksellä. aikaisempi pekkarointi ei mennyt noin pitkälle, vaikka Pekkarisen vävypoika sitä esittikin. Nyt se meni läpi.

Jos Sipilän hallitus laittoi stopin tuulivoimahulluudelle kuten sanot, niin miksi tämän hallituskauden aikana on sovittu nimellisteholtaan noin 1000 MW:n voimaloiden tukemisesta ja tuen piiriin päässeitä voimaloita rakennetaan tänä ja ensi vuonna satoja? Kyse ei ole vanhoista sopimuksista vaan kevään 2015 jälkeen tehdyistä. Tuki jatkuu seuraavat 12 vuotta.

Tämän vuoden lopulla valtioneuvosto esittää uutta tukea uusiutuville. Koskeeko se tuulivoimaa vai ei jää nähtäväksi. Toivon parasta mutta persujen tähänastisen track recordin tietäen pelkään pahinta.

Soinin tukemasta tuulivoimaloiden kiinteistöveron pienestä korottamisesta riemuitsevat ainakin vihreät ja tuulivoimaväki, sehän oli alunperin vihreiden ehdotus. Tarkoitus saada persaukiset kunnat entistä suopeimmiksi tuulivoimarakentamiselle. Tämänkin Soini nimeää voitokseen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #14

Pelkäämällä pahinta ei tätä maata muuteta. Teot ratkaisevat. Sillä ei ole väliä kuka esitti ja mitä, sillä on väliä kuka sen laittaa täytäntöön tai estää laittamasta täytäntöön. Oppisitiosta ei laiteta yhtään mitään täytäntöön. Näin se vaan menee.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

"Teot ratkaisevat."

No sehän tässä juuri huolestuttaa. Oppositiosta ei tarvitse panna täytäntöön kun persut ovat mukana hallituksessa toteuttamassa vihreiden ehdotuksia tuulivoiman näennäisestä houkuttelevuuden lisäämisestä.

Miksi ei vaan voi myöntää että tässä(kin) asiassa munasitte? Kahdesti.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #16

En näe ongelmana tuulivoimaloiden kiinteistöveron nostoa, koska se parantaa kuntataloutta. Erittäin hyvä päätös siis ja koskee kaikkia jo olemassa olevia tuulivoimaloita.

Tuulivoiman rakentaminen on ollut ainoastaan tukien varassa ja nyt tuo hulluus saadaan loppumaan. Minun puolesta jokainen saa omilla rahoillaan ilman tukia rakentaa tuulivoimaa niin paljon kuin haluaa. Mulla ei ole tuulivoimaa vastaan mitään, ainoastaan niitä tukia.

Pelkästään hyviä päätöksiä siis persuilta ja persujen linja tuulivoiman ylisuurien tukien torppaamisen suhteen pitää, kuten on pitänyt muissakin asioissa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Pitääkö kotimaisen raaka-aineen käyttöä tukea?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Yksi tuulivoimala tuo kunnalle verotuloja suunnilleen saman verran kuin yksi keskiverto eläkeläinen. Jos kiinteistöveroa korotetaan, sen minkä 2-3 eläkeläistä.

Miinuspuolella on sitten ihmisten terveys, kymmenien miljoonien alenema kiinteistöjen arvoissa sekä luonnonarvojen ja kuntamatkailun heikkeneminen.

Tämän hallituskauden saavutuksiksi voidaan myös lukea tuulivoima-asetus 9/2015, jossa nostettiin vapaa-ajanasutusten yöaikaisia melurajoja 35 desibelistä 40:een ja siis helpotettiin rakentamista liian lähelle tavalla, jota edes demareiden ja vihreiden ympäristöministerit eivät kehdanneet ehdottaa.

+ se merituulivoimaloille myönnetty erikoistuki jossa voimala saa sekä investointi- että tariffitukea.

Vaikka kuinka vääntelisit, tämä hallituskolmikko on ollut tuulivoimamyönteisin verrattuna mihin tahansa aikaisempaan hallitukseen.

Mutta jos luulet että tämä hallitus on leikannut tuulivoimatukea niin miksi et kysy Putkoselta tai Lindströmiltä? Heillä on molemmilla selitys, miksi hallitus ei leikannut tuulitukea. Valehtelevatko he?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #19

Kunnalla on monopoliasema rakennuslupien suhteen. Koskee myös tuulivoimaloita. Rakennuspäätökset tehdään siis kunnissa, ei valtioneuvostossa. Parempi rakentaa tuulimyllyjä merelle kuin maalle.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #13

Tuossa laissahan todetaan,että tuki on rajoitettu 2500 Mw jo edellisessä laissa ja nyt vain todetaan ketkä 11000 Mw yli kiintiön hakeneet saavat tukea

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Teurajärvi, nyt pahoitit kyllä puoluetoverisi tuulimyllyjenlämmittäjän Seppo Leskisen mielen. Maamme on täynnä pienen putoskorkeuden omaavia koskia, kun vesivoiman omistamia jakokuntia tuettaisiin samanverran, kuin tuulta, niin puolet virtaamasta ottamalla vanhalla myllytekniikalla energiantuotantoon, niin kalojen nousu myös turvattaisiin, pieni voi olla myös suurta.

Toimituksen poiminnat