Miksi maksaa veroja, jos ei taho

Laaja veronkierto- ja verovilppiskandaali avautui tietovuodon ansiosta. Varakkaat ihmiset ja yritykset ovat käyttäneet surutta hyväkseen globaaleja porsaanreikiä ja veroparatiiseja. Tämä on ollut tiedossa, mutta ongelmaa saa uudet mittasuhteet kun veropakolaisille saadaan kasvot.

Digiaikakaudella mikään salainen tieto ei ole salassa. Tämä on fakta. Yleisin tietovuotaja ja heikoin lenkki on tietoon käsiksi pääsevä työntekijä. Tämä on fakta.

Veronkierto on vain varakkaiden mahdollisuus. Näin vaidaan sanoa kärjistäen. Heikompiosaiset voivat kiertää veroja tekemällä töitä pimeänä, mutta siihen keinot sitten loppuvatkin. Kansainväliset suuryritykset suunnittelevat veronmaksunsa huolella. Miksi maksaa veroja sinne, missä veroprosentti on korkein, jos voi maksaa veronsa sinne missä prosentti on matalin. Parhaassa tapauksessa verot voi jättää kokonaan maksamatta.

Useat Suomessa toimivat kansaiväliset suuryritykset jättävä veronsa maksamatta Suomeen. Tämä tehdään täysin laillisesti kierrättämällä rahaa yrityksen sisällä siten, että Suomen toiminnoista ei tarvitse maksaa veroja. Voitot kierrätetään konsernin sisällä sellaiseen maahan, missä on lempeämpi verokohtelu.

Tyypillinen esimerkki veronkierrosta on seuraava: Konsernin ulkomailla sijaitseva osa lainaa näennäisesti rahaa Suomessa toimivalle konsernin osalle. Suomessa tehdyillä voitoilla lyhennetään lainaa ulkomailla sijaitsevalle konsernin osalle. Lainan ylisuuret korot voi vähentää verotuksessa. Näin lopputulos saadaan näyttämään juuri siltä kuin halutaan eli yleensä nollaveroilta.

Valtiot kilpailevat keskenään sillä, että kuka saa kerättyä suuryritysten verot kassaansa. On kannattavampaa saada miljardeja euroja kassaan perimällä kaikilta suuria voittoja tekeviltä yrityksiltä vain pieni siivu voitoista, kuin ettei saisi mitään pyrkimällä verottamaan ison siivun voitoista. Suomi on tässä kilpailussa pahasti jälkijunassa ja siivut jää saamatta. Tämä on ollut tiedossa, mutta toimenpiteet ovat olleet riittämättömät.

Poliitikot mielellään kehuvat yrityksiä, jotka maksavat veronsa Suomeen, vaikka voisivat olla maksamatta. Tälläisiäkin kansainvälisiä suuryrityksiä on olemassa. Voidaan siis sanoa, että varakkailla yrityksillä ja kansalaisilla on mahdollisuus valita mihin veronsa maksavat. Asian ei pitäisi kuitenkaan olla näin. Voitoista pitäisi maksaa vero sinne, missä voitot tehdään. Näin sanoo maalaisjärki.

Veronmaksunsa laiminlyövät suuryritykset kehtaavat vielä samaan aikaan kupata Suomen valtiolta erilaisia tukia yrityksen toiminnan tukemiseksi.

Hyvänä puolena tämä uusi tietovuoto tulee aiheuttamaan uuden tarkastelun verovuoto-ongelmalle. Tarkastelusta tulee kansainvälinen, jolloin todellisia muutoksia voi olla luvassa. Kansallisesti ongelmaa ei voida täydellisesti ratkaista, koska kysymyksessä on kilpailukykytekijä.

Mitä suurempi veronmaksaja, sitä suurempi verovilppi. Verotuksessa tulisi keskittyä tukkimaan suurten verovirtojen vuoto. Verotuksen tulisi olla oikeudenmukaista ja tasapuolista sekä kilpailukykyistä.

(päivitys 5.4.2016: Selvennetty tyypillisen kansainvälisen suuryrityksen veronkierron esimerkkiä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Heliste

Persut ovat toimineet juuri päinvastoin. Harmaan talouden torjunnalta leikattiin rahat ja vain osa palautettiin ,kun siitä nousi meteli.

Käytännössä toiminnasta muualle siirrettyjä poliiseja ei palautettu vaan toimintaa pyörittävät järjestyspoliisista siirretyt

Ja hallitus yritti säätää armahduslain suurrikollisille esim huumerahat olisi voinut tuoda laillisesti Suomeen.

Kansan nostama häly esti lain

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ylen mot sarjassa kerrottiin aikoinaan että Kreikan suisti ongelmiin kansan ja yritysten tahdottomuus maksaa veroja minkä vuoksi kaikki kiertivät veroja aina kun suinkin oli mahdollista. Tälläinen verojen välttely johti nopeaan velan kasvamiseen sillä puuttuvat verotulot oli korvattava velalla. Troikan antama "kylmä kyyti" myöskin vain huononti Kreikan taloutta eikä palauttanutkaan sitä, siksi IMF ei enään järkiintyneenä suosittele leikkaus ja kiristyspolitiikkaa taantuman aikana ellei tarkoitus ole pitkittää taantumaa. Kuitenkin, kertooko veroparatiisit siitä että verotus julkisen sektorin ja ihmisoikeuksien rahoituskeinona on tullut loppuun?

Eero Mattila

"Mitä suurempi veronmaksaja, sitä suurempi verovilppi. Verotuksessa tulisi keskittyä tukkimaan suurten verovirtojen vuoto. Verotuksen tulisi olla oikeudenmukaista ja tasapuolista sekä kilpailukykyistä."

Harmaan talouden tutkinta on Urpilaisen radiokampanjoilla kohdistettu partureihin ja kotitalouksiin - asioihin, joilla ei ole mitään merkitystä.

Jos joku mummo laikkauttaa pihanurmikon pimeästi ja maksaa siitä naapurinpojalle 20 euroa, se ei vaikuta mitään mihinkään. Raha pysyy kierrossa täällä kotimaassa.

Mutta kun suuryritys tai poliitikko vie maasta 20 miljoonaa se vaikuttaa. Kysymys kuuluu, mitä esim. Urpilainen on ollut päättämässä Euroopan pankkivaltuuskunnassa?
- Onko päätetty jättää suuryritykset ja poliitikot tutkimatta ja kohdistaa tutkinta tavallisiin mattimeikäläisiin? Eihän tämä ole mikään yllätys kenellekään. Verottaja antoi Fortumin 100 miljoonan rahanpiilotuksen pari vuotta sitten anteeksi - tutkintaa ei aloitettu ja jutun annettiin mennä vanhaksi... Tässä Panaman jutussa on huvittavinta se ettei suomalainen talousrikostutkinta muka tiedä asiasta mitään. Kysellään näön vuoksi näyttöä toimittajilta...

Tsekin rahaministeri jäi kiinni 5 miljoonaa euroa matkalaukussa. Mitä tapahtui? Tutkinta lopetettiin... Päästökauppaoikeudet päätyivät rikollisille, jotka myivät niitä edelleen, mitä tapahtui? Tutkintaa ei edes aloitettu. EUn oma kirjanpito ei ole läpäissyt tilintarkastusta vielä kertaakaan hyväksytysti. Mitä tapahtuu? Ei yhtään mitään.

Nykyistä Venäjää verrataan mafian toimintaan. Venäjän johtajat piilottevat valtavia rahasummia ulkomaille. Miten EU eroaa tästä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös tuo lähtenyt siitä että Urpilaiselle tuli huoli kun Suomalaiset tekevät ILMAISEKSI talkkoo- ja vapaaehtoistyötä saaden niistä palkkioita mutteivat maksa veroa. Srn verran Urpilainen kuitenkin joutui antamaan myönnytystä ettei talkoo- ja vapaaehtoistyötä kielletty kokonaan niin kuin tämä alunperin kaavaili. Typerää kuitenkin nykyinenkin käytäntö kun jos opiskelija saa vanhemmiltaa pesukoneen asuntoonsa ilmaiseksi joutuu hän maksamaan silti lahjaveron tai jos tämä opiskelija auttaa vanhempiaan ajamaan nurmea ja saa palkkioksi pillakahvit joutuu hän maksamaan siitäkin veroa.

Pekka Heliste

Tavanomaisista lahjoista ei makseta veroa esim pesukone ja nurmen leikkuu kuuluvat tähän kategoriaan

Ja veroa menee vasta kun lahjojen arvo ylittää 4999 euroa kolmessa vuodessa

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ihmisten usko tulevaisuuteen on koetuksella jo nyt. Pelätään työttömyyttä ja lainanmaksujen vaikeutumista. EU:n myötä näyttää opitun vain kaikki huonot käyttäytymismallit. Moraali on yhteiskunnassamme heitetty/heittämässä romukoppaan.

Isomman ja vahvimman oikeudella ollaan kiertämässä yhteiskunnallisia velvoitteita. Malli rapauttaa halua noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Pääomat pakenevat maasta vaikeuttaen ihmisten jokapäiväistä elämää, ja huomaa, että yritysten myös.

Arvoisa päättäjä, joka olet viime kädessä mahdollistamassa tätä kehitystä, odotatko tavallisen kansalaisen kuuliaisuuden lisääntyvän vai vähenevän? Onko viinaralli siis päässäsi ainoa ongelma, vai voisitko kääriä hihasi ja ryhtyä töihin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yritysten toiminnan tarkoitus on voiton maksimointi omistajilleen. Näin minulle opetettiin Taloustieteen kurssin alkajaisiksi. Sen eteen varsinkin näinä kiristyvinä aikoina tehtäneen kaikki mahdollinen. Laittomat toiminnat ovat tietysti eri asia.

Toki saamatta jäävät verot murentavat hyvinvointivaltion perustaa, mutta siinä on monia suuruusluokaltaan suurempia asioita. Aamu-TV:stä taisin kuulla että tappio veronkierrosta on noin 100 miljoonaa per vuosi. Yksin kasvaneisiin mamukustannuksiin on arveltu menevän miljardin molemmin puolin.

Pekka Heliste

Yhtiön tarkoitus määritellään yhtiöjärjestyksessä

Se hoi olla vaikka hyväntekeväisyys

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Joku fiksumpi huomautti, että periaate, jonka mukaan yhtiöt maksavat verot sinne, missä tuotot syntyvät, on kovin epäedullinen Suomelle. Suomalaisten (suur)yritysten toiminta taphtuu ja sen tuotot syntyvät hyvin paljolti muissa maissa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Näissä keskusteluissa tahtoo unohtua mm. sellainen pieni yksityiskohta, kuinka paljon kukin tuollainen parjattu 'veronkiertäjäyhtiö' on investoinut Suomeen ennen kuin se on tuottanut ensimmäistäkään euroa voittoa. Usein kyse on jopa sadoista miljoonista euroista investointeja Suomeen.

Pekka Heliste

Tuokann ei pidä paikkaansa. Tuotannolliset investoinnit tehdään nykyään velkarahalla.

Rahaa on tarjolla pilvin pimein ja pienellä korolla.

Ja vivuttaminen parantaa oman pääoman tuottoa

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Suomeen tehty investointi on Suomen kannalta ihan yhtä hyödyllinen riippumatta siitä, miten investoiva yritys on investointinsa rahoittanut. Jos se on tehty velkarahalla, yritys vastaa veloistaan rahoittajilleen, jos omalla pääomalla, yrityksen omistajat vastaavat.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Suomessa pärjää, jos on rikas tai köyhä. Rikkaat voivat kiertää veroja ja pärjäävät rahoillaan ja köyhät ovat yhteiskunnassa saamapuolella eivätkä juurikaan maksumiehinä.

Jos taas on rikkaan ja köyhän välillä, ns. keskituloinen, niin ei saa yhteiskunnan verotuloilla maksamia etuja, mutta kustantantaa kuitenkin veroillaan rikkaitten ja köyhien saamat edut.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Pekka Heliste

Totta kai velka tai omall pääomalla tehty investointi on yhtä hyödyllinen.

Mutta lainat ovat yleensä vakuudettomia,koska harvalla suuremmalla yrityksellä on antaa vakuuksia suurille rahamäärille.

Jos tulee takkiin niin muut velalliset maksavat koroissa

Toimituksen poiminnat