Lapsilisä pitäisi poistaa

Lapsilisä perustuu Lapsilisälakiin, jonka tarkoitus on tukea lapsiperheitä. Lain mukaan alle 17-vuotiaan lapsen elatusta varten maksetaan valtion varoista lapsilisää. Ensimmäisestä alle 17-vuotiaasta lapsesta maksetaan 95,75 euroa kuukaudessa ja lapsilisän määrä kasvaa aina lasten määrän kasvaessa siten, että viidennestä ja sitä useammasta lapsesta maksetaan maksimimäärä 174,27 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltaja saa lisäksi korotusta 48,55 euroa per kuukausi.

Lapsilisän ongelma on se, että se maksetaan kaikista lapsista. Myös niiden ulkomailla asuvien lasten perheille, joiden yksi vanhemmista on töissä Suomessa, vaikka lapsi tai muu perhe ei olisi koskaan käynytkään Suomessa. Lapsilisää maksetaan niin rikkaille kuin köyhille. Vuosittain lapsilisäkustannus veronmaksajille on noin 1,5 miljardia euroa. Lapsilisän saajia on kuukausittain noin 550 000.

Järkevintä olis kumota Lapsilisälaki ja täten poistaa koko lapsilisä. Perheitä voitaisiin tukea verotuksellisin keinoin. Tällöin tuki saataisiin suunnattua niille lapsiperheille, jotka tukea oikeasti tarvitsevat.

Samalla verotusta voitaisiin muuttaa kokonaisuudessaan perhekohtaiseksi. Jos oululaisen perheen äiti tienaa vuodessa 100 000 euroa ja isä 20 000 euroa, on perheen kokonaisverokertymä epätasa-arvoinen verrattuna perheeseen, jossa molempi tienaa 60 000 euroa vuodessa. Ensimmäisessä perheessä maksettaisiin veroja ilman vähennyksiä noin 40 000 euroa vuodessa. Toisessa perheessä maksettaisiin veroja 3500 euroa vähemmän. Mikäli perhettä verotettaisiin kokonaisuutena, maksaisi kumpikin perhe saman määrän veroja, koska perheen kokonaisansiot olisivat samat. Mielestäni tämä olisi reilua.

Tilastokeskuksen 2014 julkaistun palkkatutkimuksen mukaan yksityisellä sektorilla työntekijän keskiansio on 3 538 euroa säännöllisellä työajalla ja kuukausipalkalla. Keskiarvopalkkaa vähemmän ansaitsee noin 60 prosenttia suomalaisista. Mediaaniansio onkin nelisensataa euroa keskiansiota pienempi, 3 135 euroa. Puolet työntekijöistä siis ansaitsee yhtä paljon tai enemmän kuin 3 135 euroa ja puolet työntekijöistä yhtä paljon tai vähemmän.

Edellä mainitun tilaston mukaan eniten yksityisen sektorin palkansaajia on 2 500–2 600 euron palkkatasolla. Toiseksi ruuhkaisin tuloluokka ansaitsee 2 300–2 400 euroa. Julkisella sektorilla päästään valtion viroissa parempaan keskiarvopalkkaan kuin yksityisellä sektorilla ja kunnissa taas nautitaan kapeinta leipää.

Jos perheen verotuksessa lapsista saisi verovähennystä ja verovähennystä maksettaisiin antoisasti vaikkapa tuolle 60 prosentille suomalaisista, jotka ansaitsevat keskiarvopalkkaa vähemmän, olisi säästö nykyiseen lapsilisämalliin verrattuna huomattava. Tarkkaa laskelmaa en ole tehnyt, mutta suuntaa antavana lukuna voisi olla 600 miljoonan euron säästöt verrattuna nykyiseen lapsilisämalliin. Laskelma perustuu raakasti siihen, että lapsilisän saajien määrästä 60 prosenttia saisi lapsilisän arvoisen verohyödyn uudessa mallissa.

 

Kirjoitus julkaistu mm. Perussuomalainen-lehdessä 4/2016, Järjestö-liite

 

LÄHTEET

KELA: Tilastot lapsilisistä http://www.kela.fi/tilastot-aiheittain_tilasto-lapsilisista

HS: Suomalaisten keskiansio nousee yli 3 500 euroon – suurin osa ansaitsee kuitenkin selvästi vähemmän http://www.hs.fi/talous/a1440036036090

Tilastokeskus http://www.stat.fi/til/yskp/2014/yskp_2014_2015-08-20_tie_001_fi.html

Lapsilisälaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920796

Wikipedia: Lapsilisä https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapsilis%C3%A4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ropi Jarrela

Olen samaa mieltä. Samoin pitäisi poistaa toimeentulotuen yksinhuoltajakorotus.

Myös asumistuet pitäisi lakkauttaa kun siirrytään perustuloon ja asumiskulut pitäisi sisällyttää perustuloon. Sitä kautta tulisi vuokramarkkinoille aitoa kilpailua -> vuokrat laskisivat -> asuntojen hinnat laskisivat -> lisää rahaa muuhun kulutukseen kuin perustarve asumiseen.

Pekka Pylkkönen

Kuulostaa ihan fiksulta. Tärkeintä tuen säilyttäminen olisi matalapalkkaisissa lapsiperheissä, joissa työnteon kannusteet ovat muutenkin heikoimmat.

Ropi Jarrela

Määrittele matalapalkkainen.

Oikeasti moni ns. matalapalkkainen lapsiperhe, jossa molemmatkin aikuiset ovat pienipalkkaisissa töissä, saa toimeentulotukea, ja tuolloin perhe ei saa lapsilisää.

Sen sijaan perhee saa 150e/kk nettotuloista ns. etuoikeutettua tuloa. Lapsilisien poistamisella voitaisiin rahoittaa etuoikeutetun tulon lisääminen niin, että sitä saisivat lapsiperheen molemmat elättäjät, ja jopa niin, että etuoikeutettua tuloa saisi yhtä paljon nettona käteen kuin ylläpitokorvausta.

Pekka Pylkkönen

Eiköhän se tule halvemmaksi kun nostetaan mieluummin kelan maksamia etuuksia ja lasketaan sossun maksamia etuuksia. Ja lapsilisän voisi hoitaa myös verotuksessa tehtävällä vähennyksellä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #4

No se ei tuo rahaa päivittäiseen kulutukseen kuten ruuan ostamisen. Tai vaatteiden ostamiseen.

Ropi Jarrela Vastaus kommenttiin #4

Jos lapsilisä hoidettaisiin verovähennyksenä, niin mikä olisi sen merkitys alle 15000 euroa vuodessa ansaitseville isille ja äideille? Se hyödyttäisi edelleen vain niitä, jotka tienaavat enemmän kuin vähän, eli vähintään kohtuullisesti ansaitsevia. Joten kannatan: lapsilisä pois kaikilta.

Tässä nyt on pakko todeta sekin, että itselläni on (tietääkseni) kaksi lasta. Kumpikin heistä jo sen ikäisiä, että eivät saa lapsilisää - itse asiassa eivät ole koskaan saaneet, koska lapsilisä maksetaan vanhemmille, ei lapsille.

Toimituksen poiminnat