Turvallisuus huolettaa turvapaikanhakijoiden naapurissa

  • Turvallisuus huolettaa turvapaikanhakijoiden naapurissa

Oulussa, Oulunsuun peruskoulun (Kastellinhäkki) tiloissa järjestettiin 10.9.2015 keskustelutilaisuus liittyen viereisen Kastellin vanhan lukion tiloihin avattuun turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen. Lukion tilat ovat olleet pois käytöstä, lähinnä sisätilaongelmien vuoksi. Lukion vieressä oleva peruskoulurakennus toimii väistötiloina Pöllökankaan koulun alakoululaisille. Sairaalanrinteelle noin puolen kilometrin päähän vanhoista kouluista on valmistunut Kastellin uusi koulukompleksi, jossa on lapsia päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Uudessa koulussa lapsia on useita satoja.

Keskustelutilaisuuteen osallistui muutamia kymmeniä kansalaisia sekä lisäksi asiantuntijoita Oulun kaupungilta, poliisista, hätämajoituksesta, SPR:ltä ja vastaanottokeskuksesta. Keskustelussa tuli ilmi, että Haaparannan kautta tulee päivittäin Pohjois-Suomeen noin 300 turvapaikanhakijaa, joista päätyy Oulun poliisilaitoksen ovelle keskimärin 50. Noin puolet hakijoista ovat paperittomia riippuen siitä mitä lasketaan virallisiksi henkilöpapereiksi ja mitä ei. Uutena ilmiönä verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin koko maahan saapui reilut 3000 turvapaikanhakijaa per vuosi on ollut se, että turvapaikanhakijat tilaavat henkilöpaperinsa kotimaastansa vasta kun ovat saapuneet turvapaikkakohteeseen. Tähän voi poliisiviranomaisen mukaan vaikuttaa se, että turvapaikanhakijat pelkäävät kadottavansa paperit matkalla tai se, että heidät käännytettäisiin heti EU:n rajalla mikäli paperit olisivat mukana.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on yllättänyt kaikki ja tämä on johtanut siihen, että tänä päivänä saapuneiden turvapaikanhakijoiden päätös turvapaikasta saadaan käsiteltyä keskustelutilaisuudessa olleen poliisiviranomaisen mukaan noin kahdessa vuodessa. Toki tähän on olemassa poikkeuksia, sillä viranomaisen mukaan eri hakijat priorisoidaan hakemuksen käsittelyn osalta eri tavalla riippuen esimerkiksi hakijan kansallisuudesta.

Sekä Kastellin alueen asukkaiden, että Pöllökankaan alakoulun vanhempien suurin huolenaihe oli turvallisuus. On epätodennäköistä, että mitään rangaistavaksi luokiteltavaa rikosta sattuisi, mutta kukaan ei halua sitä ensimmäistä ”yksittäistapausta”. Turvallisuuskysymys otettiin asiantuntijoiden parissa vakavasti, kun riittävän moni yleisöstä nosti sen esille. Keskustelu oli asiallista, mutta aika-ajoin kiihkeää. Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen lupasi kummankin alueella toimivan koulun osalta, että tilanne tullaan arvioimaan uudelleen ja toimenpiteitä asian suhteen tullaan toteuttamaan.

Kastellin vanhan lukion tilat olivat viranomaisten mukaan vaihtoehtona hätämajoitustiloiksi jo aiemmin kesällä, mutta ajatuksesta luovuttiin mm. vieressä sijaitsevan alakoulun vuoksi. Nyt tilavaihtoehtoja ei kuitenkaan enää kaupungin alueelta löytynyt, joten hätämajoitus päätettiin pakon sanelemana sijoittaa Oulunsuuhun, Kastellin vanhaan lukioon.

Hätämajoitustilojen apulaisjohtajan mukaan tiloissa on tällähetkellä noin 70 turvapaikanhakijaa, joiden joukosta ei löydy esimerkiksi peruskouluikäisiä lapsia, vaan ainoastaan aikuisia ihmisiä. Turvapaikanhakijat saavat suomalaista ruokaa, eikä heille tilata esimerkiksi Halai-teurastettua lihaa. Vanhan lukion tiloissa on Oulun kaupungin hallintojohtajan mukaan kaikki lupa-asiat, kuten paloturvallisuus kunnossa. Hätämajoitustilan on SPR:n aluejohtajan mukaan tarkoitus olla käytössä vuoden loppuun saakka.

Paikalla olleiden viranomaisten mukaan loppuvuonna on odotettavissa arviolta noin 4000 turvapaikanhakijaa lisää Pohjois-Pohjanmaalle, joten tämä tarkoittaa 27 hätämajoitustilan järjestämistä, jos oletetaan jokaiseen mahtuvan 150 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoille järjestetään vapaaehtoisten toimesta lämpimät odotustilat siltä varalta, jos hakijoita saapuu Ouluun esimerkiksi yöllä talvipakkasten aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Niin, millähän suomalainen viranomainen sen edes varmistaa onko irakilainen henkilötodistus tai passi edes aito tai pitävätkö siinä mainitut tiedot edes paikkaansa. Erikoistahan tuo on. Mitä jos itse matkustaisin ulkomaille ja tilaisin passi vasta kun olen päässyt perille ja ulkomaisen viranomaisen hoteisiin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista. Keskustelutilaisuudessa ollut poliisiviranomainen kertoi, että turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden varmistaminen on monien osalta haasteellista. Henkilöasiakirjojen kirjo on moninainen, on kirjastokorttia vastaavasta dokumentista aina viralliseen passiin asti olevia asiakirjoja. Edellinen on poliisiviranomaisen toteamus.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kun plogisti on huolissaan asukkaiden turvallisuudesta joka huoli syntyy turvapaikanhakijoiden asuttamisesta Suomeen, niin jäin miettimään miten plogisti suhtautuu yleensä turvallisuuteen naapuristossa.

Mitä jos asuinalueelle muutaa tai on suomalaista syntyperää oleva romaniperhe, tuomittu ja vankilassa istunut väkivaltarikollinen, tuomittu pedofiili, raiskaaja, huumeyhteisö, Bandidos kerho, sosiaalituen varassa elävä alkoholistiperhe etc.

Mihin sijoittaisit tämän epämääräisen turvapaikkaa hakevan perheen lapsineen edellämainitussa listassa ? Olen saanut kyllä käsityksen, että turvapaikanhakijat ovat yksi maailman vaarallisimmista ryhmistä.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

3-vuotias turvapaikanhakijalapsi tuskin sijoittuu kovin korkealle riskiluokituksessa. 23-vuotias "lapsi", joka on taistellut ISIS:in riveissä, taas saattaa sijoittua aika korkealle? Tai 75 yksinäistä, aikuista miestä, jotka on kotimaassaan tottuneet siihen että nainen on käyttötavaraa?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Huoli turvallisuudesta kumpusi nimenomaan niiden Kastellin asukkaiden suusta, jotka olivat keskustelutilaisuuteen tulleet. Huoli turvallisuudesta oli selkeästi enemmistön jakama mielipide ja tilaisuudessa oli ainoastaan yksi pariskunta, joka ei ollut lainkaan huolissaan. Kyseisen pariskunnan toinen osapuoli oli maahanmuuttaja.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikilla suomalaisilla pitää olla oikeus itse päättää missä asuu. Lisäksi mielestäni on aivan eri asia, jos naapurustoon muuttaa yksi romaniperhe tai rikollinen, kuin että naapurustoon muuttaa 150 kappaleen ryhmä ihmisiä, joiden identiteettiä ei tunne edes viranomaiset.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari-Pekka Teurajärvi

Sinä siis lähdet siitä olettamuksesta, että se joukko on siellä teidän naapurissa eläkeikäänsä asti. Ne eivät ole vielä tehneet mitään pahaa, mutta varmasti tekevät, vai. Eivät hakeudu kotoutuksen jälkeen omaan elämäänsä, vastaanota työtä tai vaikka joku menee naimisiin jonkun kylän tytön kanssa. Sitten teillä on paikkakunnalla toinen perhe jossa toinen aviopuoliso on maahanmuuttotaustainen. Sehän on se suomalisen miehen suurin pelko. Ulkomaalaiset vievät meidän naiset

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Minä lähden siitä, että asukkaiden huoli turvallisuudesta on otettava tosissaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Silloin kun 90-luvulla elelin koko nuoruuteni maalaisvastaanottokeskuksen vieressä, ei tällaista pelkorumbaa ollut. En tietenkään vähättele sitä, että meidät on kyllästetty huolestuttavilla uutisilla, mutta en voi silti joskus olla ajattelematta, että onkohan silti tässä tapahtunut jonkinlainen henkinen taantumuskin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Petra kommentista. Syitä asukkaiden turvattomuuden tunteeseen on varmasti monia ja mielestäni heidän huoli tulee ottaa tosissaan.

Toimituksen poiminnat