Kannustinloukussa eli minun ei ole taloudellisesti järkevää mennä töihin

Jäin Microsoftilta työttömäksi 29.10.2014, kun Microsoft sulki Oulun yksikkönsä. Sain Microsoftilta taloudellisen tukipaketin, jonka vuoksi olen oikeutettu ansiopäivärahaan (vasta) 22.9.2015. En ole jäänyt kuitenkaan laakereilleni lepäämään, vaan aloitin TE-palveluiden järjestämässä "Projektinjohtamisen koulutus" -työvoimakoulutuksessa 27.10.2014 eli päivää ennen kuin työsuhteeni päättyi. Koulutus järjestettiin Microsoftilta työttömäksi jääneille suunnatuilla yhteiskunnan rahoilla. Sain Projektin johtamisen koulutuksen päätökseen 20.3.2015 ja taskussani on nyt myös IPMA-D sertifikaatti pätevyydestäni projektien johtamiseen. Työllistyin kesken työvoimakoulutuksen 4.12.2014 - 31.5.2015 Oulun ammattikorkeakoulu oy:n palvelukseen tietohallinnon yksikköön.

Lasketutin tarkkaan ammattikorkeakoulun työsuhteeni pituuden, sillä en halunnut ansioiden vaikuttavan mahdollisen tulevan ansiopäivärahani suuruuteen/pienuuteen. Bruttoansioni olivat ammattikorkeakoulun työsuhteessa reilun tonnin pienemmät kuin mitä Microsoftin työsuhteessa. Työsuhde oli kuitenkin oiva lisä CV:ni ja sain uutta osaamista laajentaen työllistymismahdollisuuksiani. Lisäksi sain ansaita pakettirahojeni päälle "puhtaalta pöydältä" verotuksellisesti ajatellen. Veroprosenttini laski vuoden 2015 noin 50 prosentista alle 20 prosenttiin. Minun sai olla 25 viikkoa ja 17 tuntia töissä ammattikorkeakoululla, jotta työsuhteen ansiota ei otettaisi huomioon laskettaessa tulevaa ansiopäivärahaani. Työsuhteeni Microsoftilla tuo minulle ansiopäivärahan, joka on työttömyyskassan alustavien laskelmien mukaan 108,61€ per päivä brutto.

Aloitin 1.6.2015 opiskelut Oulun ammattikorkeakoulun ammatillisessa opettajakoulutuksessa. Opiskelut voi suorittaa 1-3 vuodessa, jonka jälkeen saa pätevyyden ammatillisena opettajana. Opiskelu on päätoimista, mikäli suorittaa 5 tai enemmän opintopisteitä per kuukausi. Tulen suorittamaan vähemmän kuin 5 op per kuukausi, joten opintoni ovat sivutoimisia. Opiskelujeni sivutoimisuudesta olen saanut lausunnon TE-palveluista.

Laskin olevani kannustinloukussa. Työministeri Jari Lindström totesi 21.7.2015: "On järjetöntä joutua laskemaan kannattaako työtä ottaa vastaan".

Pelkistetty laskelmani ottaa huomioon vain ne muuttujat, jotka tilanteessani muuttuvat riippuen olenko töissä vai en. Jos olisin töissä, voisin ansaita bruttona noin 4000€, jonka ansaitsin Nokia/Microsoft vuosina. Oulun työmarkkinoilla luulisin kuitenkin ansaitsevani vähemmän, koska täällä on työnantajan markkinat. Käytän kuitenkin laskelmassani tätä optimistista lukua. Verojen jälkeen minulle jäisi käteen noin 2600€.

Saisin ansiopäivärahaa bruttona noin 2200€ (20x108,61€) ja käteen siitä jäisi noin 1700€ (20% veroaste). Minulla on pieniä lapsia, joten säästän melkein 600€ hoitamalla heitä kotona. Lisäksi minulle maksetaan kotihoidontukea 408,42€ kuukaudessa. Lisäksi voin hakea omistusasuntooni asumistukea ja olenkin hakenut, mutta päätöstä en ole vielä saanut. Voi olla, että jotain muuttujia jää vielä ottamatta huomioon, mutta todennäköisesti ne vain lisäisivät ansioitani? Vinkkejä otetaan vastaan.

Jos työllistyn, saisin käteen 2000€ (lapset hoidossa). Jos olen koti-isänä, saisin käteen 2100€ (lapset kotona).

Lasken siis olevani kannustinloukussa. Osallistuminen vaikka TE-palveluiden tarjoamaan työvoimakoulutukseen olisi taloudellisesti kannattamatonta, koska lapset pitäisi viedä maksulliseen päivähoitoon (noin 600€), vaikka saisin korotettua ansiopäivärahaa 8€ per arkipäivä eli 160€ per kk.

Mielestäni yhteiskunta on tällä hetkellä erittäin sairas. Erittäin. Eihän tämä voi olla todellista, että työssä käyntiin ei kannusteta. Väitän myös, että työnantajan puolella on ihan yhtä hienoja kannustinloukkuja eli työntekijää ei kannata palkata, ei ainakaan sitä ensimmäistä.

Minulla ei ole huono omatunto sen suhteen, että olisin kotona lasteni kanssa sen sijaan että olisin päivät töissä. Päin vastoin. Lasteni kannalta tilanne on paras mahdollinen, sillä he saavat viettää paljon aikaa isän kanssa. Vaimokin on tyytyväinen, kun kodin askareita on vähemmän hoidettavana työpäivän jälkeen. Saan seurata lasteni kasvua läheltä ja he takuulla muistavat isänsä kanssa vietetyn ajan myös vanhempana.

Aioin hakea töitä, kuten vaativia asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtäviä. Tiedän kuitenkin, että samoja tehtäviä tulee hakemaan satoja muita vastaavan koulutuksen omaavia henkilöitä. Lisäksi rekrytointiprosessit ovat aikaa vieviä ja työllistyminen tapahtuu harvoin nopeasti. Harrastuspuolelle, kuten Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri ry puheenjohtaja, saan kulutettua tunteja niin paljon kuin niitä käytettäväksi lasten hoidolta jää. Joistakin tehtävistä, kuten yritysten hallituspaikoista ja kaupungin lautakuntapaikoista maksetaan minulle myös kokouspalkkioita. Koen siis, että minulla on mielekästä ja koulutusta vastaavaa tekemistä myös vapaa-aikanani.

Lopuksi sanon, että systeemi on mätä ja se pitää korjata. Työn pitää olla aina taloudellisesti kannattavaa ja työntekijän palkkaaminen ei pidä olla yrityksen suurin riski.

Lähetän kirjoitukseni työministeri Jari Lindströmille.

 

koti-isä, Jari-Pekka Teurajärvi

ps. kiinnostavia työtarjouksia otetaan vastaan. Klikkaa tästä LinkedIn profiiliini

 

Uusi Suomi uutisoi 24.7.2015 blogiini perustuen: Työtön sanoo suorat sanat: ”Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata”

Uusi Suomi uutisoi 25.7.2015 blogiini viitaten: Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ”Miten on mahdollista?”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (103 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaksi asiaa laskelmassasi kuitenkin pettää. Työttömyysajaltasi eläkkeesi kertyminen on nimellistä. Toisaalta pitkittyvä työttömyytesi vaikeuttaa työllistymistäsi myöhemmin.

Samaa mieltä kanssasi olen siitä, että nykyinen järjestelmä aiheuttaa sen, että ihmiset tekevät ratkaisujaan samankaltaisten laskelmien pohjalta kuin itse teet.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

En usko pääseväni koskaan vanhuuseläkkeelle, olen syntynyt 1976 ja kyseinen sukupolvi todennäköisesti velvoitetaan työskentelemään hautaan saakka. Sairaseläke on ainoa mahdollisuuteni siis nauttia eläkkeestä. Lisäksi eläkekertymä ei paina tässä päätöksessä osaltani mitään, koska sen määrä eläkepotissani on minimaalinen. Totta on kuitenkin, että työssäkäyvä ansaitsee eläkettä huomattavasti paremmin kuin työtön.

Kiitos kommunistien (vas) ja SDP:n nykyisestä järjestelmästä, joka ei kannusta työhön.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Joo, eläkeuudistusten suurimpia kärsijöitä ollemme me 70-luvulla syntyneet. Eläkettä on leikattu jo ihan roimasti 2005 ja eläkeikääkin on nostettu sen jälkeen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #5

Jep. Ahne suurten ikäluokkien sukupolvi on systemaattisesti ohjannut maksuliikennettä siihen suuntaan, että meidän osamme on lähinnä lusia kurjuudessa nykyisen lainsäädännön puitteissa. Luotan siihen, että poliittinen ilmapiiri muuttuu parinkymmenen vuoden sisään, kun suurin osa vehkeilijöistä on heittänyt veivinsä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Ahneusko on syy talousjärjestelmän vääryyksiin?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Jokainen täydet työvuodet tehnyt eläkeläinen on maksanut myös täydet verot ja maksaa veroja yhä. Veroprosentti on korkampi kuin työssäkäyvillä ja mistää korotuksista ei ole tietoakaan. On pakko yrittää jollakin tavoin ja tehdä rahaa, jotta selviää. Työt on aloitettu varhain, niin varhanin, että nykypolvella ei osaa sitä kuvitellakaan. On käsittämätöntä syyllistää jotakin sukupolvea. Osoittaa, että henkilö on melkoisen tietämätön ja asioita tuntematon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Eläkkeetkin on reaalisesti leikattu 90-luvun alkupuolelta saakka. Keskimääräistä eläkettä silloin saanut on tippunut alle köyhyysrajan,

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sama homma. En todellakaan laske sen varaan, että saan valtiolta eläkettä, jolla pysyn hengissä. En myöskään säästä penniäkään. En missään tapauksessa pyri elämään eläkeikään saakka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Et vastannut kuitenkaan mitään siihen, että pitkittyvä työttömyytesi heikentää mahdöllisuuksiasi työllistyä?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kirjoitit: "Kiitos kommunistien (vas) ja SDP:n nykyisestä järjestelmästä, joka ei kannusta työhön". Näinhän se on.

Luin myäs päivä pari sitten kuinka vaikeaa - jopa varallista - on ryhtyä yrittäjäksi. Heti kun joku aloittaa yrittäjänä, hän on laisuojaton yhteiskunnan silmissä ja vihervasemmiston mielestä rikollinen.

Vaalit antoivat hieman toiveita, että SDP, vihreät ja kommunistit ovat haitumassa historiaan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #25

Mitenköhän työntekijäliitot perustelet nykyisen sos.turvamallin mihin sisään rakennettu on ihmisten syrjiminen. Jokin ihmisarvo yrittäjillekin pitäisi jo taata.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #28

Suomessa pärjää vain hyvin menestyvä yrittäjä tai yrittäjä joka työllistää vain itsensä. Pelkästään sana "yrittäjä" kuvaa sitä, että homma on luotu epäonnistumaan. Yrittämisen edellytyksiä pitäisi Suomessa parantaa ja antaa yrittäjälle myös mahdollisuus palkata työntekijöitä ilman järjetöntä riskiä.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #25

Matti olen samaa mieltä. Toivottavasti yrittäjyys ja työntekeminen nousevat takaisin ansaitsemaansa arvoon. Uuden hallituksen myötä mahdollisuudet ovat paremmat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mielestäni on hyvä ajatus pätevöityä opettajaksi.
Olisi syytä nousta kapinaan ennen kuin pakotetaan työskentelemään hauttaan saakka. Tosin se on joillekin onni,että saa tehdä työtä elämänsä loppuun asti. Isoisäni työskenteli yhdeksänkymppiseksi saakka.
Pitäisikö mielestäsi päivärahasi pienentää?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #34

Mielestäni ongelma on kokonaisuus ja se, että tilanteessani työntekoon ei kannusteta taloudellisesti. Ymmärrän käsitteen kannustinloukku nyt konkreettisesti. Kannustinloukkuja on monenlaisia, kuten ettei lyhyitäkään työpätkiä kannata ottaa, jos se syö pienituloisen tuet tai lastenhoitomaksut on korkeat tai matkakulut korkeat. Kannustinloukussa voi olla houkutus myös työskennellä pimeästi.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tilastojen mukaan jo 3kk työttömyys aiheuttaa syrjäytymistä ja vaikeuttaa työllistymistä. Aion todistaa, että tilastot ovat vain tilastoja. Omalta osaltani voin lisäksi todeta, että olen parantamassa työllistymismahdollisuuksia mm. kouluttautumalla opettajaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yksi pääskynn ei kesää tee. Se mitä pyrit osoittamaan ei ole mitenkään yleispätevä laajempi todistus jostakin.

Kaino Kivi

Jos uudessa työssä palkka on 25% pienempi kuin ansiosidonnaisen perusteena oleva palkka, niin eläkettä kertyy enemmän ansiosidonnaisen ajalta. Eläkekertymän takia ei kannata töihin mennä. Tässä yksi kannustinloukku lisää.

Eräällä kaverilla oli mahdollisuus "joutua" eläkeputkeen. Teki tarkat laskelmat ja päätyi laskelmissaan siihen, että jollei lähde putkeen, niin käytännössä joutuu "maksamaan" jokaisesta tunnista minkä ennen eläkkeelle jäämistä tekee. Se näistä kannustimista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Niin, onko siinä jotakin väärin, että vanhempi hoitaa pieniä lapsia kotona? Ei minusta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Olen Pekka kanssasi samaa mieltä. Mielestäni on kuitenkin väärin, että lasten hoito kotona on kannattavampaa kuin ansiotyössä käynti. Systeemi ei toimi siten, että kaikki vain hoitaisivat lapsia kotona? Jonku täytyy se lysti maksaakkin?

Jyrki Paldán

Huomautetaan nyt kuitenkin että lapsien hoito kotona on kannattavampaa kuin ansiotöissä käynti, vain jos entinen ansiotaso on riittävän korkea tuon kannustinloukun syntymiseen ja on lapsia. Se rajaa jo tuon joukon suhteellisen pieneksi.

On tietysti täysin totta että kannustinloukut on purettava, mutta toisaalta perusturvaan ei voida koskea ainakaan ilman massiivista muutosta rahapolitiikkaan. Ansiosidonnaiset pois ja perustulo tilalle olisi yksi potentiaalinen vaihtoehto.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Jos yhteiskunnan näkökulmasta katsoo, niin päivähoitomaksut eivät kata päivähoidon järjestämisestä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia. Käytännössä silloin veronmaksaja maksaa siitä, että isä tai äiti tai molemmat saavat käydä töissä. Asiaa kompensoi toki se, ettei yhteiskunnan tarvitse vanhempien töissä ollessa maksaa kotihoidontukea.

Ainakin itse pidän korkeassa kurssissa lasten hoitamista kotona silloin kun he ovat pieniä. Saattaahan sillä olla painoarvoa jopa CV:ssä?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kannattaa hakea YLITARKASTAJAKSI maahanmuuttovirastoon.Sinne haetaan nyt 25 uutta duunaria,virkamiestä,viranhaltijaa ,kuinka nyt vaan.Mitään erityisvaatimuksia ei ole,suomi,ruotsi,englanti.Tyydyttävä taso kelpaa,muistaakseni hyvä suomi.Näitä YLITARKASTAJIA tarvitaan nyt 6 kpl.ja heidän palkkansa about 3090 euroa kk.ja kaipa se oli niin että jotakin 50% lisää ,kun on oikein virittäytynyt tunnelmaan.Näille 25 ihmiselle joita tarvitaan,veronmaksajat maksavat palkan.Voi olla että tarvitaan enemmänkin,koska es.hesaan haettiin,ja muualle suomeen,missä näitä virastoja ,mitä lie on,vastaanottokeskuksia?

Nämä virat ovat nyt hakusessa,koska suomeen tulee 8000 "turvapaikan hakijaa"unionin politiikan seurauksena, työllistämään tätä tärkeätä ja suomea hyödyttävää maahanmuuttoa,joka myös taakanjakona tunnetaan.Taakanjaon seurauksena suomalaiset veronmaksajat tosin saavat kunnian rahoittaa tämän lisääntyneen työmäärän maksamisen.Kelpo systeemi.Kun setviminen kestää n.158 päivää,eli sen selvittäminen onko kyseessä turvapaikan hakija,vaiko elintasopakolainen tms.on työsarkaa ja tointa luvassa loputtomiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näihinkään töihin ei blogistin kannata mennä. Ainakaan omien perustelujensa mukaan.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Ilona kommentistasi ja vihjeestä. Aion kuitenkin hakea töitä Oulunseudulta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos näihin hommiin useitakin palkataan,luulisi jonkun niistä Oulun seudullekin tulevan?

Jyrki Paldán

Missä nuo työpaikat ovat haettavana? Ainakaan maahanmuuttoviraston sivut eivät ilmoita kuin kolme työpaikkaa. Parhaiten palkattu noista kolmesta on suunnittelijan paikka, jossa palkan on ilmoitettu olevan noin 2 700€, eli alle mediaanipalkan. Kaksi ovat palkattu varsin vaatimattomasti 2 000€/kk.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Juuri tämän takia jotkut sanovat, että työttömyyskorvauksen pitäisi olla pienempi(kokonaisuudessaan) ja se pitäisi saada käteen kokonaan heti töiden jälkeen, jolloin kaikki työ sen jälkeen olisi plussaa. Näin ainakin paperilla, kunnes rupeaa miettimään sitä veroprosenttia, joka tuosta ansiotulon piikistä tulee kyseiselle vuodelle. Niin tai näin verotus sekä typerästi rakennettu tukiverkosto pilaa homman.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Petri kommentista. Mielestäni esityksesi on erinomainen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kannatan sellaista mallia jossa ansiosidonnaisen taso koko ansiosidonnaisuusjakson ajalta laskettuna pysyisi entisellään, mutta tuki jakaantuisi uudella tavalla. Tuki voisi olla alussa korkea ja leikkautuisi loppua kohti joka kuukausi päätyen työmarkkinatukeen. Ne jotka suunnittelevat pitävänsä pitkän vapaan voivat tietenkin säästää alun korkeammasta tasosta myöhemmin käytettäväksi. Ei tällä mallilla ehkä valtio säästäisi mitään, mutta ainakin työhalukkuus lähtisi kasvuun samaa rataa kuin ansiosidonnainen laskisi. Työn vastaanottaminen tulisi kannattavammaksi nopeammin kuin nykymallilla.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Hyvä esitys. Juuri työttömyyden alussa taloudellinen tuki on eniten tarpeen, koska silloin se mahdollistaa uuden työn hankkimisen ja näin ollen estää mahdollisen taloudellisen katastrofin. Esittämäsi malli myös kannustaisi hyvin aktiiviseen työnhakuun.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Hyvät on sulla kaavailut. Hatunnosto. PS. Yksi Teurajärvi oli muuten viimein saanut urheilijaeläkkeen. Hyvä sekin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Pertti on setäni ja sai puolikkaan urheilijaeläkkeen. Urheilijaeläkettä on nyt myönnetty ensimmäistä kertaa ja se on suunnattu ensisijaisesti olympiavoittajille. Pertti ja muut olympiavoittajat ovat eläkkeensä takuulla ansainneet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pertti Teurajärvi oli armoitettu viestimies. Doping-käry lopetti kansainvälisen uran.

Setämiehesi on kyllä urheilijaeläkkeensä ansainnut kiitoksena Suomen urheiluhullulta kansalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiesitkö, Jari-Pekka, että valtaosa työttömiksi joutuvista ei kaltaistasi tukipakettia saa?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tiesin ja olen tyytyväinen tukipakettiin. Nokia ja Microsoft hoitivat yhteiskuntavastuunsa varsin tyydyttävästi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siitäkin voisit olla tyytyväinen?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Se kannustinloukku murtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun on suomalaisen duunarin tapaan vetänyt luottokortit ja joustoluotot tappiin, ja irtisanomisen tapahtuessa velat päätyvät sitten parin kuukauden maksukyvyttömyyden takia ulosottoon. Siinä vaiheessa työttömyyskorvauksen netosta menee kolmasosa, ja jäljelle jäävällä osalla ei maksa kämppää kuin jossain Kainuun maaseudulla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kun kokoomus ja keskusta ovat olleet vallan kahvassa,ei mikään ole muuttunut. Miksiköhän ei kokoomus tehnyt mitään,eikä keskusta tee,nyt,kun mahdollisuus olisi ollut?

Ei tämä leikkauspolitiikka,jota jatketaan ahon ja viinasen jäljiltä,johda mihinkään.Se että poliitikot jakavat toisilleen paikkoja valtion virastoista,turvaten entisten puoluetoveriensa suojatyöpaikat,ole auttanut kivikaudelta olevaan työntekijöitä rankaisevaan työvoimapolitiikkaan mitään.

es.KELAn johdossa istuu keskustan tyyppi,kohta kai satavuotias,siellä on sdp:n ja kokoomuksen tyypit myös tukemassa tätä kivikautista systeemiä,eli siksi ei suomi ole siirtynyt muiden pohjoismaiden tapaan yhden luukun systeemiin.
On tärkeätä säilyttää ja lisätä byrokratiaa,muutoin ei viranhaltijoilla ole duunia.Vasta 2017 alkaa kela käsittelemään toimeentulotukia,muualla sivistysvaltioissa,homma on pyörinyt jo vuosikausia,eläkkeelle jäämiset ynm.on voinut netin kautta ilmoittaa.Hakea as.lisät jne.jne.Mainitaan vielä sekin että suomessa on pohjoismaiden alhaisin lapsilisä.Norjassa maksetaan kylmälisäkin.Suomi taitaakin olla ainoita pohjoismaista,jossa nöyryyttäminen ja mahdollisimman vaikeaksi tekeminen on pääasia.

Sama koskee koko työttömien kanssa papereita pyörittävää porukkaa.Näiden tehtävä on antaa karensseja ja laatia kelalle,sossuun jne.edestakaisin heiteltäväksi ihmisten papereita.KELAn omat lekurit,virkansa puolesta sitten hylkäävät kaikkien oikeasti sairaiden hakemuksia,ja taas ralli alkaa alusta.TE kela,sossu jne.jne.Rankaisupolitiikka,joka on sieltä 1900 luvulta on siis edelleen se systeemin ydin,ei se,miten työttömyyttä poistetaan,tai saataisiin työnantajat ja työntekijät kohtaamaan.es.nuoret saavat viikkotolkulla odotella päätöksiä työnantajien kanssa ,kun ovat toistensa kanssa yhteisen sävelen löytäneet,jolla nuori saadaan työelämän syrjään kiinni.Kisällimalli ei kelvannut poliitikoille,koska 1990 tutkimusten jälkeen se olisi ollut nuorten ja työnantajien mieleen.Silloinhan alkoi se paja ynm.systeemi,joka tehtiin ns."laman" takia,joka laajenikin koskemaan kaikkia työttömiä,eli ammattinkin omaavia,koulutukset takana jne.jne.Oma lukunsa taas se.

Nyt saa sanktiot siitä,että yrittää työllistää itseään,se taas johtuu puhtaasti siitä,ettei kukaan poliitikoista ole nykymaailman menon tasalla.es.ulkopuolista laskuttajaa ei saa käyttää,vaikka keikkahommista meneekin sitä kautta kaikki verot ynm.maksut. Suomessa on tosin tässäkin epätasa arvoa,koska jossakin se jopa käy.Omituista mielivaltaan perustuvaa lain käyttöä.

Kerropa mulle mistä sossunluukusta saa tuollaisia tukia,kun normilaskelmassa otetaan huomioon kaikki perheen käytettävissä olevat varat.Eli kaikki nuo tukesi ovat tuloa,kuten myös ansiosidonnainen,mahdollinen as.tuki,vaimosi tulot jne.Mitä tekemistä kommunisteilla on tässä tahi sdp:llä,eikö nämä normien purkajat,kuten kokoomus ja keskusta osaa hoitaa hommia vai?Kokoomus kun oli itse niitä lisäämässä ja lakeja ja säädöksiä esteitä yrittäjien tielle on kasattu sadoittain näiden aikana.
http://www.makuja.fi/artikkelit/5234646/juomat/suo...

Siinä on vähän tätä systeemin hedelmää,muiden lisäksi.Tähän ei kommunisteja tarvita,sdp:stä sitten voi hakea sitä keskustan myöskin harjoittamaa sos.politiikan tuotoksia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse vaihdan työpaikkaa ensi perjantaina. YTK:n laskurin mukaan saan 100€ vähemmän ansiosidonnaisella kuin mitä työssäni tulen käteen saamaan. Vapaaehtoisesti nettopalkka tippuu tonnilla.

Miksi? Ihan siksi, että jos saa palkkaa siitä mistä tykkää niin se on kaikilta osin win-win juttu.

Ei ihmistä ole oikein suunniteltu joutenolijaksi, näin uskon.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Olen Mikko kanssasi samaa mieltä, ettei ihmisestä ole joutenolijaksi. Siitä minun osalta huolen pitävät kaksi alle kouluikäistä lasta sekä kaksi kouluikäistä. Lisäksi opettajaopintoni ja lukuisat harrastukset sekä luottamustoimet täyttävät päiväni.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Pienenä kuriositeettinä opiskelen itse myös elokuusta alkaen opettajan pätevöitymiset Oulun eAPE 3 ryhmässä, joskin työni ohessa :)

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

Tämähän on puhdas arvokeskustelu: tuleeko yhteiskunnan tukea ennemmin sitä että vanhempi voi hoitaa lapsiaan kotona vai sitä että lapset laitetaan mahdollisimman nuorena päiväkotiin jotta vanhempi voi käydä töissä. Sinulle on suotu mahdollisuus josta moni voi vain haaveilla, kuin lottovoitto. Käytä se tai myöhemmin kaduttaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tietenkin ihminen menee töihin jos siitä maksetaan koulutusta vastaavaa palkkaa.

Missä sie näet arvokeskustelun?

EDIT:
Tosin, miun ex-vaimo joka tienas enemmän kuin mie, halusi olla kotona. Oli kotona, kaikki hyvin, mutta mie tein miesten euron takia tuplasti töitä

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Valintani on ehdottomasti lapset. Ajattelen asian näin: Työnantaja maksaa minulle menetetystä vapaa-ajasta. Työttömänä koti-isänä minulle maksetaan vapaa-ajasta lasten kanssa. Jos taloudellinen korvaus kummastakin on sama, niin valinta on osaltani helppo.

Kaino Kivi

Arvostan ehdottomasti sitä, että vanhemmat huolehtivat ja hoitavat lapsiaan. Vaimoni oli ilman mitään korvauksia kotona yli 10 vuotta. Ainut saatu tuki oli lapsilisä. Yhden palkalla elettiin.

Itseäni kuitenkin tuossa tilanteessasi saattaisi häiritä se tosiasia, että kotona olemisesi lopulta maksaa lapsesi ja naapurisi. Kreikkalaisilla samoja ajatuksia? Pitäisikö meidän sittenkin hyväksyä tuo malli?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #50

Kiitos Kaino Kivi kommentistasi. Minun omatuntoa ei paina tässä tilanteessa olla kotona. Olen ollut hyvä veronmaksaja ja tulen olemaan tulevaisuudessakin.

Kaino Kivi Vastaus kommenttiin #56

Kiitos itsellesi hyvästä esimerkkilaskelmasta. Kuvaa hyvin nykyistä tilannetta. Tiedän yhden vastaavan tapauksen jossa laskelma osoittaa, että käytännössä kansanedustajan palkallakaan ei kannata mennä töihin.

Nyt en syytä, vaan ainoastaan totean, että tämä myös osoittaa kuinka suomalaisten suhtautuminen yhteiseen on muuttunut. Vanhempi kansa piti kunnia-asiana sitä, että tultiin tavalla tai toisella toimeen omillaan. Vieläkin heillä on vaikeaa hakea esim. toimeentuloon tukea. Nyt turvaksi rakennettujen etujen hyödyntäminen on jopa tavoiteltavaa.

Vastaavasti voidaan katsoa, että on ihan yhtä hyväksyttävää etteivät hyväosaiset (=työssä olevat) osallistu talouden tasapainottamiseen, vaan pitävät kiinni omista eduistaan. Yhteiskuntasopimusta ei näin synny ja miksi pitäisi, ovathan hekin hyviä veronmaksajia. Samoin on ihan yhtä hyvin hyväksyttävää, että eläkeläiset muuttavat veroja pakoon Portugaliin. Miksi ei olisi?

Tämän lystin maksajina ovat kuitenkin lapsemme, joille keräämme kohtuuttoman taakan. Se minua huolestuttaa.

Olemme samalla tiellä kuin Kreikka ja myös ihan samalla asenteella. Suunta kääntyy vasta, kun joku muu tulee määrittämään pelisäännöt. Suomalaisten asenteiden muuttuminen on johtanut siihen, että nykyinen hallituskaan ei pysty venettä kääntämään. Älkäämme siis syyttäkö kreikkalaisia, koska toimimme samoin.

Kiitos vielä kirjoituksestasi. Se antaa monelle aihetta pohtia useampaakin asiaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pitkä poissalolo töistä johtaa siihen, että et tule enää saamaan kunnon työpaikkaa. Työnantajat katselevat sinun koti-isä-kokemusta suurena, suurena miinuksena. He pitiävät sinua omituisena tyyppinä, jota ei kannata palkata töihin. Töistä pois jättäytyminen on elämäsi suurin virhe. Voit tarkistaa asian soittamalla jonkun suuremman firman henkilöstöpäällikölle, ja kysymällä asiaa suoraan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo mistä kirjoitat koskee ainakin naisia. En ole niin varma miehistä. Toki meidän perheessä miehen tyttömäksi jääminen ja parin vuoden työttömyys merkitsi lopputyöuran ajaksi pienempää palkka ja ankeampia aikoja. Niin se vain meni. Onneksi töitä sentää lopulta sai.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Mikko kommentistasi. Ehkä työnantaja arvostaa työttömyysajalla hankkimaani koulutusta? Ehkä työnantaja arvostaa luottamustehtäviäni? Ehkä työnantaja arvostaa koti-isää? Tai sitten ei arvosta. Omalta osaltani tiedän, että mikä tahansa työnantaja saa minusta erinomaisen työntekijän.

Olen toista kertaa elämässä työttömänä. Ensimmäisellä kerralla jaksoin olla kuukauden, jonka jälkeen ensimmäinen soitto toi työpaikan.

Opiskeluaikana olin kaikki kesät töissä. Valmistuttuani pääsin Nokialle töihin, siinä tarvittiin jo suhteita/tuuria.

Olen sitä mieltä, että oikealla asenteella ja ennen kaikkea hyvillä kontakteilla saa työtä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suhteet tänä päivänä auttavatkin enemmän kuin mikään muu ja nuorilla niitä ei ole ellei ole vanhempi joka on polkenut polut valmiiksi jälkeläisilleen. Näin vaan on.

Kaino Kivi

Onko laskelmassa huomioitu kotihoidon tuen vaikutus ansiosidonnaiseen?
https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=8&t=2298

Heimo Lahti

IAET:n laskuri antaa 4000 euron palkaasta päivärahaksi 99.91 ja työttömän veroprosentti on vähintään 25 (ei ansiotulovähennystä).

Jää siitä silti niin paljon että hyvin hengissä säilyy.
Mutta hallitus jo luvannut korjata ongelman ja leikata ansiosidonnaista reippaasti.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Peruspalkan päälle tulee lisätä bonukset ja lomarahat. Omalta osaltani työttömyyskassa käytti laskelmassa noin 4600€ kuukausiansioita.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #55

Työnantajalta saatu työsuhteen päättymiseen liittyvä taloudellinen etuus (esim. kultainen kädenpuristus, tukipaketti ja kertakorvaus) estää ansiopäivärahan myöntämisen ajalle, jolle etuus jaksotetaan viimeisimmästä työsuhteesta saadun palkan perusteella. Jaksotuksen pituus lasketaan jakamalla henkilön saama korvaus hänen keskimääräisellä päiväpalkallaan. Lomarahoja ei jaksoteta. Jos työsuhde on päättynyt 1.1.13 lukien, yli 2 viikkoa kestävän kokoaikaisen työsuhteen päättyessä maksettuja lomakorvauksia ei jaksoteta.

Jaksotuksen ajalta 500 päivän enimmäislaskuriin ei kerry päiviä, koska päivärahaa ei makseta jaksotuksen ajalta.

Lomakorvaus, lomaraha tai työsuhteen päättymiseen liittyvä taloudellinen etuus eivät ole vakiintuneena pidettävää palkkaa, joten niitä ei voida ottaa huomioon päivärahan määrittelyssä.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi Vastaus kommenttiin #55

Ja työsuhde-edut. Eli vaikkapa puhelin-, lounas- tai autoetu. Nehän lasketaan verotuksessa veronalaisiksi ansiotuloksi ja niistä joutuu maksamaan veroa. Samasta syystä nämä kartuttavat myös eläkettä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"IAET:n laskuri antaa 4000 euron palkaasta päivärahaksi 99.91 ja työttömän veroprosentti on vähintään 25 (ei ansiotulovähennystä). "

Hassuna kuriositeettinä ei myöskään eläkeläisvähennystä, joka joku vuosi sitten juntattiin eläkeläisen verokorttiin, kun eläkeläiset eivät tykänneet palkansaajia korkeammasta veroprosentista (koska ansiotulovähennys).

Eli työttömän verotus työssäkäyviä ja eläkeläisiä kovempaa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Ei ole huomioitu. Kotihoidontuki on myönnetty vuodeksi eteenpäin, jolloin nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Ansiosidonnainen (108€ per pv) on työttömyyskassan laskema arvio ja se lasketaan uudelleen, kunhan oikeuteni ansiopäivärahaan alkaa.

Kaikki luvut eivät ole 100% tarkkoja ja käsittääkseni ansiopäivärahaa maksetaan kaikilta arkipäiviltä. Käytin laskelmassa 20 arkipäivää, vaikka tarkemman lopputuloksen olisi saanut käyttämällä 21,5 arkipäivää per kuukausi?

Pointti on kuitenkin se, että saamani tuet eivät kannusta työntekoon parhaalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos tulet saamaan sen pari tonnia rapiat kuussa,niin ei kuitenkaan kannata verrata itseään niihin 700 000 työttömään,joilla ei ole alkujaankaan ollut tuollaista ansiotasoa.Kuulut nimittäin siihen parempituloisten ryhmään,joita suomessa EI TODELLAKAAN ole enemmistönä.

Noilla ansioilla on turha mennä sossun luukulle naukumaan,ja kaikki tuet ynm.sosiaalietuudet vähentävät ansiosidonnaista.Suurin osa duunareista saa sen alle 2000,ja jos ette ole tienneet,suurin osa suomalaisista ei ole suurituloisia,kuten eivät eläkettä saavatkaan niitä poliitikoiden ja median mainostamia isoja eläkkeitä saavia.

Yleisemmin eläke on siellä 1000 puolin toisin.Valtion palveluksessa vedetäänkin kunnon liksaa ,bonuksineen,kun ollaan siellä suojatyöpaikan pallilla,poliittisen "uran"jälkeen.Yksityisellä puolella ei sellaisiin liksoihin olekkaan asiaa.Mutta antaa sen nyt olla.

Kun pienituloinen jää ilman sitä vähääkään duunia,ja ansiota,ei kuule herroiksi elellä millään alle tuhannen euron ansiosidonnaisilla.Ja nyt te harhaluuloiset,älkää nyt kuvitelko että sossun luukusta annetaan kahmalokaupalla,kun vaan pyydetään.Normilaskelma on se,jonka perusteella tuki määräytyy.Siinä lasketaan perheen kaikki tulot yhteen,niin lapsilisät,ansiosidonnaiset,kaikki muut sosiaalituet kuten kodinhoidon tuet jne.jne.mahdolliset asumistuet(as.tuki taas lasketaan BRUTTOTULOJEN MUKAAN)

Sossu ei myöskään maksele vuokrianne,eikä mitään erikoislekurianne,ei lehtiänne,ei vakuutuksianne jne.jne.kuten täälläkin moni kuvittelee.Toimeentulotuesta on selkeä laki,jota uudistettiin jokin aika sitten.Mun puolestani saa sitten kuvitella kuka haluaa,että ihana elämä koittaa kun työttömäksi potkitaan.Se on vähän sama juttu nyt kun noilla poliitikoilla,jotka 4000 sopeutumiseläkkeineen,rahoineen aukovat päätään,ja syyllistävät ns.tavallisia duunareita,tai yrittäjiä ynm.joiden työpaikat ja asiakkaat katoavat sieltä ns.ruohonjuuri tasolta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #72

Tarkoitatko Ilona, että pienempituloinen esim 1500€ kk saa ansiosidonnaisen lisäksi sossun luukulta sen verran, että on kannustinloukussa omassa palkkaluokassaan? Eli todistelet, että kannustinloukut ovat olemassa keskipalkkaisten lisäksi alemmissa palkkaluokissa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #78

Ei noin.Tarkoitin juuri sitä mitä olen tuohon kirjoittanut.Sossuluukku ei ole elinkeinoksi kenellekkään.Lueppa uudelleen mitä siinä sanotaan.Te jotka kuvittelette,että sossunluukulta jaetaan tuohta pienituloisille,olette erehtyneet.Sen verran voin nyt sanoa,että tiedän tasan tarkkaan mistä kirjoitan.Mistä kuvittelet että 1500 kk.saavat ovat oikeutettuja sossun toimeentulotukiin??

Näitä normilaskelmia on tullut tehtyä ja sos-ja terveydenhoidon lait,kuten moni muukin ,on kyllä hallussa.Ette kai kuvittele ,että sossuluukulta annetaan automaattisesti rahaa ihmisille?Se raja on kuule todella alhainen,eli jo pienet tulot vaikuttavat,ja kuten yllä mainitsin,kaikki henkilön,perheen jne.tulot otetaan laskelmassa huomioon.Näyttää moni luulevan,että perusosan lisäksi maksetaan fyffeä päälle,kuin valtion firmojen johtajille bonuksia.Perusosalla tarkoitetaan sitä määrää,jolla on ihmisen katettava kaikki hygienia,puhelin,vaate,ruoka jne.jne.menonsa.Julkisen puolen terveydenhoitokuluja voidaan korvata ja laskennan mukaan ne kaikki menevät.Älkää nyt kuvitelko että vuokria tai as.kuluja maksellaan ihan kuinka vaan,ja mihin asti tahansa.jne.jne.

On jopa kuntia joissa kehoitetaan vaihtamaan asuntoa pienempään,omaisuus mahdollinen on myytävä,säästöt jne.jne.pitää ensin olla käytettynä jne.ennenkuin VIIMESIJAINEN TOIMEENTULOTUKI on mahdollista saada.Myös työvoimatoimiston asiakkuus jne.jne.henkilön on oltava valmis koulutukseen,duuniin..Kieltäytymisestä seuraa sanktioita es.20% alennus toimeentulotukeen.

Kun sinne sossun syynättäväksi joutuu,olet velvollinen paljastamaan pankkisalaisuutesi,eli sossun tädit syynäävät tiliotteesi kolmen(3)kuukauden ajalta,jos luulet varojasi salailevasi(KAIKKI,oli ne sitten omiasi tai muiden perheesi jäsenten,rikos on salailu,sanktiot seuraavat siitä)sukusi ,kela tietosi,terveystietosi jne.jne.nuuskitaan.Ikävin mutta mahdollinen(siksi moni välttää viimeiseen asti)on LASTENSUOJELUN ASIAKKUUS,vaikkakaan se ei pitäisi olla automaatio.Vastenmielinen ilmiö onkin näiden perheiden kohdalla se tapahtuma,kun he hakevat LAINMUKAISIA TUKIAAN,saavatkin palkakseen huostahakemuksen.

Että siinä vähän sitä raadollista,mutta monen tuhannen perheen nykypäivän todellisuutta.Ottaisitko vapaaehtoisesti,vai olisitko oman elämäsi herra?Vieläkö tekee mieli vaihtaa duunipaikka työttömyyteen ja myös mahdolliseen velkavankeuteen,koska sossu ei maksele kenenkään velkoja,ja pankki ei työttömälle anna.Ne kun loppuu rahat jossain vaiheessa jokaiselta,jos ei lisää tule.
Sosiaalista luottoa ei ole kuin harvassa kunnassa,eikä sitäkään kaikille myönnetä.Kriteerit on siinäkin.

Siksi sossun luukun kautta veronmaksajat maksavat vuosittain 4-5 miljardilla ulosottoon,perintätoimistojen kautta joutuneiden laskuja.Koska ei tuloja,ja lainat ynm.eivät katoa mihinkään.Talonsa myyneitä,pakkomyyntiin meneviä on pilvin pimein,julkisuudessa näistä ei vaan haluta ääneen puhua.Yhä useampi eläkeläinen on siellä ulosotossa,koska terveydenhoitomenoista sinne joutuvat.Ei ole rahaa maksaa,ja nythän siellä on ulkomaille muuttanut( sekin) perintätoimisto haukkana kimpussa. Ei nyt pidä sekoittaa alkoholisteja ja näitä 30-40 vuotta toimeentuloluukulla ja vieläkin TE tston asiakkaina roikotettavia,jotka unohtuvat mainita,kun sossuluukun menoista puhutaan.Näille aukeaa rahahanat vain pirauttamalla..

Että pitäkää hyvänänne nuo sos.viranomaisten laitokset TOIVOTTAVASTI perheet ja moni muu,saavat 2017 KELAlta LAINMUKAISET tukensa,ilman näitä sos.viranomaisten kuulusteluja ja nöyryyttämistä.Pääsevät vielä takaisin normaaliin elämään,kun pääsevät sossuista eroon,tai eivät edes JOUDU niiden hampaisiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos kotihoidontuki on myönnetty ansiopäivärahan hakijalle, kotihoidontuki vähennetään hakijan päivärahasta. Eli henkilö voi saada samanaikaisesti ansiopäivärahaa ja kotihoidontukea.

Puolison saama lasten kotihoidon tuki vähennetään työttömyyspäivärahan hakijan työttömyyspäivärahasta. Vähennystä ei tehdä, jos

puoliso on työttömänä ja lasten kotihoidon tuki maksetaan puolisolle.
puoliso hoitaa itse lasta eikä puolisolla tämän lapsenhoidon takia ole oikeutta työttömyysetuuteen. Jos lapsi on säännöllisesti osankin aikaa hoidossa kodin ulkopuolella, lasten kotihoidontuki vähennetään hakijan työttömyyspäivärahasta.
Huom! Jos puolisolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen työsuhteen, yritystoiminnan, opiskelun tai työkyvyttömyyden vuoksi, kotihoidontuki vähennetään ansiopäivärahahakijan työttömyyspäivärahasta,

Mikäli perhe saa kotihoidontukea, tulee kassaan toimittaa Kelan päätöksen liitteenä kotihoidontukea koskeva kysely.

Pekka Pylkkönen

Lueskelin aamulla aikani kuluksi artsuja siitä kuinka sosiaalietuudet vaikuttavat työttömyyteen. Ja vaikuttavathan ne. Erityisesti eri etuuksien potentiaalinen saamisaika vaikuttaa runsaasti. Tyypillinen tulos oli että yhden viikon lyhyempi ansiosidonnainen lyhentää työttömyysaikaa noin 0,2 viikkoa, maan yleisestä työttömyystilanteesta riippumatta.

Luonnollisesti myös ansiosidonnaisen määrä vaikuttaa.

Papereita löytää google scholarista esimerkiksi "benefits unemployment correlation"

Riku Riku

Jari-Pekka Teurajärvi ei ota ihan kaikkea huomioon.

Tuossa jo aiemmin todettiin ettei laskelmassa ei huomioida eläkkeen kertymistä. Ansiosidonnaisesta otetaan siis huomioon 75 prosenttia eläkettä laskettaessa. Jos siis saa ansiosidonnaista tuon noin 2000 euroa kuukaudessa, saman eläkekertymän saa 1500 euron palkalla.

Tuo 9 euroa (ei siis 8 euroa) ei ole ns. korotettu ansiosidonnainen päiväraha vaan ns. ruokaraha. Jos noudattaa omaa työllistymissuunnitelmaansa osallistumalla esimerkiksi työllisyyskoulutukseen saa korotettua ansiosidonnaista, joka on huomattavasti korkeampi kuin normaali ansiosidonnainen. Eron voi laskea vaikka IAET:n nettisivuilta löytyvällä laskurilla. 4000 euron kuukausipalkalla saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta 1932 euroa ja korotettuna 2352 euroa + se 9 euron ruokaraha per koulutuspäivä. Isompi ongelma on se, että noille työllisyyskursseille on vaikea päästä, koska hakijoita on moninkertaisesti koulutuspaikkoihin verrattuna.

Tuo 500 päivää loppuu yllättävän nopeasti.

Oikeastaan kaikkein oleellisin asia on se, että uuden työn saaminen on sitä vaikeampaa mitä kauemmin on työttömänä.

Nuo lastenhoitokuviot voivat aiheuttaa tilapäisiä kannustinloukkuja mutta ne on vain tietyssä elämänvaiheessa. Onkohan tutkittu kuinka moni itse asiassa on lastenhoidon takia kannustinloukussa? Ei varmaan kovin moni? Lastentarhatoiminta sai alkunsa kun haluttiin naiset työelämän palvelukseen. Jostain syystä olemme päätyneet myös siihen, että yhteiskunnan kannattaa tukea myös kotona tapahtuvaa lastenhoitoa?

Tuossa muutama korjaus heti lonkalta. Sanoisin, että työn ottaminen kannattaa aina pitkällä tähtäyksellä. Joskus näitä kannustinloukkuja on, jos ajattelee lyhytnäköisesti.

Ansiosidonnaisen päivärahan idea on minusta hyvä. Se tarjoaa sillan työttömälle yli työttömyysjaksojen. Näin esimerkiksi asunto ei mene heti myyntiin työttömyyden aluksi. Jos työtä ei tuon 500 päivän aikana löydy, ehtii tuona aikana järjestellä elämänsä pienempien tulojen mukaiseksi.

Aikanaan kun euroon siirryttiin puhuttiin ns. puskurirahastoista, joilla voisi tasata nousu- ja laskukausia. Ansiosidonnainen päiväraha on juurikin tällainen.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

On totta, että en ole ottanut kaikkea huomioon. Pointti säilyy silti samana: Minun tilanteessa ei ole taloudellisesti kannattavaa mennä töihin.

Mitä tulee ansiopäivärahaani, joka on työttömyyskassan arviolaskelman mukaan 108€ per pv, on laskelmassa käytetty 4600€ kuukausituloja. 4000€ peruspalkan päälle on tullut siis bonukset + lomarahat.

Kun laitat laskuriin tuon 4600€, niin ansiopäivärahani on suurempi kuin esimerkkilaskelmassani antama eli kannustinloukku on edellistä selvempi.

Miksi et kommentoi omalla kuvalla ja nimellä?

Riku Riku

Jep olet jäänyt työttömäksi viime vuoden puolella. Tein laskelmani tämän vuoden tilanteen mukaan. Tänä vuonna työttömäksi jäävä tarvitsee 5200 euron tulot + kaksi lasta päästäkseen tuohon 108 euron päivärahaan. Sinun tuloillasi olisi tänä vuonna päiväraha jäänyt 103 euroon.

Minä taas olen sitä mieltä, että koko elämän mittaisella skaalalla työllistyminen kannattaa aina. Tuo lasten kotihoidon tuki aiheuttaa yhdessä tarhamaksujen kanssa kannustinloukkuja mutta ne poistuvat sitä mukaa kun lapset tulevat kouluikään.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #60

Alaikäisiä lapsia on itse asiassa 4. Kaksi heistä on alle kouluikäistä.

Käytin virheellisesti laskelmassani 20 arkipäivää per kuukausi laskiessani ansiopäivärähan suuruutta per kuukausi. Todellinen kerroin taitaa olla 21,5 ja tämän vuoksi kannustinloukku on itseasiassa esittämääni syvempi.

Pointtini kannustinloukusta tuli kuitenkin esille ja se on mielestäni tärkeintä.

Riku Riku Vastaus kommenttiin #62

En olisi siitä ihan niin varma? Tuossa on monta muuttujaa. Lopputulosta on vaikea laskea.

Muunmuassa tuleva työurasi, miten pidempi työttömänä oleminen vaikuttaa työn saantiin tai tulevaan palkkaan ja kuinka pitkään olet eläkkeellä.

Voit toki laskea vaikutuksen ensi kuukaudelle mutta koko elämän pituiselle jaksolle se onkin sitten vaikeampaa.

Haarukoin laskennallista tuloasi, jotta osaisin laskea suurinpiirtein kuinka paljon enemmän saisit korotettua ansiosidonnaista. Kun tuota opiskelun kannattavuutta laskit. Se on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin tuo ilmoittamasi 8 euroa päivässä.

Kuten aikaisemmin sanoin nämä lastenhoitokuviot aiheuttavat tietyssä elämänvaiheessa kannustinloukkuja, jos laskee summia lyhyellä tähtäyksellä. Koko elämän ajalla laskettuna töihin meneminen kannattaa aina.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #63

Tuo korotettu ansiosidonnainen jäi minulta huomioimatta, koska vasta opettelen tätä työttömyyttä. "Ruokarahan" tiesinkin ja se 8€ oli näppäilyvirhe. Kännykällä kirjoitettaessa tulee aina välillä noita näppäilyvirheitä.

Riku Riku Vastaus kommenttiin #64

Noitahan sattuu näppäilyvirheitä. :) Enkä minä pyri noiden virheiden avulla nollaamaan sinua mielipiteinesi. Otin ne vain esille. Ja olihan noita virhepäätelmiä minunkin laskelmissani.

Joka tapauksessa ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa on sekä porkkanaa korotettu ansiosidonnainen että keppiä karenssi koulutuksesta tai työstä kieltäytymisestä. Ei työkkärillä toisaalta ainakaan Oulussa ole töitä edes tarjota. Olen ollut työnhakija marraskuun alusta 2012 ja työtön työnhakija tammikuun alusta 2014. Päivärahoille pääsin joulukuun puolivälissä 2014. Minullakin oli paketti. Ensin olin työsuhteessa ilman työvelvoitetta ja lopuksi sain vielä könttäsumman. Pari kertaa ovat työkkäristä soitelleet tuona aikana. Olen hakenut noin parillekymmenelle työllisyyskurssille tuona aikana. Yhdelle pääsin. Sekin oli tuona aikana kun en saanut päivärahaa enkä siis edes tuota ruokarahaa.

Töitä olen hakenut aktiivisesti koko Suomen alueelta heti marraskuusta 2012 alkaen. Yhteenkään haastatteluun minua ei ole kutsuttu. Palkkatoivetta en siis ole vielä päässyt edes esittämään. Enää en edes haaveile 4000 euron palkasta.

En oikein ymmärrä miten ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentäminen auttaisi minua työllistymään?

Sen virheen tein etten hakeutunut heti koulutukseen tuon paketin turvin. Tuolloin vielä uskoin löytäväni työpaikan kun en ollut mitenkään sidoksissa Ouluun.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Antamillasi tiedoilla:

Ansiosidonnainen, perus: 105 €/pv 2262 €/kk
Kotihoidontuen kanssa: 1855 €/kk
Korotettu: 128,81 €/pv 2769 €/kk
Korotettu ja kotihoidontuen kanssa: 2361 €/kk

Ennakonpidätys n. 30%.

Korotettua tukea saa 90 päivää kotiin kannettuna ja 200 päivää, jos on työllisyystoimenpiteiden piirissä (esim. työharjoittelu, työllisyyskurssi).

Vertailuksi: ei lapsia, eikä korotettu: 2070 €/kk (95 €/pv).

http://www.tyj.fi/fin/ansiopaivaraha/paivarahalask...

Pekka Pylkkönen

Ansiosidonnainen on vain liian pitkä ja se tutkitusti pidentää työttömyysjaksoja. Kokonaisuuden kannalta parempi järjestelmä olisi esim 90% palkasta ensimmäiset 2 kk, sitten vaikka 60% max 6 kk saakka jonka jälkeen asteittain peruspäivärahalle vuoden kohdalla. Näin saataisiin työttömyyttä alas.

Ei siinä ole paljon järkeä että 6 kk työllä voi aina nauttia täyttä ansiosidonnaista pari vuotta. Jos maksaa kassaan satasen vuodessa, katkeamattomalla 40 vuoden työuralla ehtii maksaa parin kuukauden tuet.

Myöskään pienituloiset ja pätkätyöläiset eivät systeemistä saa mitään irti sillä peruspäiväraha on jo hilattu puolipäiväduunarin palkkojen yläpuolelle.

Riku Riku

Minä en ole nähnyt tutkimusta, jonka mukaan ansiosidonnainen pidentäisi työttömyysjaksoja?

Suomessa on työttömyyttä sen takia ettei työpaikkoja ole tarpeeksi. Meillä on ihan selkeä kysyntälama.

Peruspäiväraha on 770 euroa eli 550 euroa verojen jälkeen. Se on muuten keskimäärin sama summa jolla valtio osallistuu ansiosidonnaisen päivärahan kuluihin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #61

Se voi johtua siitä ettet ole niitä aktiivisesti etsinytkään. Aika harva tutkimus vain pomppaa silmille. Ja jos tutkimuksiin perehtynyt henkilö niistä julkisuudessa mainitsee, hänet lytätään mutuilulla.

Työttömyyskorvauksien pienentäminen ja erityisesti keston lyhentäminen lyhentää myös työttömyysjaksojen kestoa maan työttömyystilanteesta riippumatta. Pitkäaikaistyöttömillä Työttömyyskorvauksien heikennykset eivät tosin vaikuta niin paljon, joten pitkäaikaistyöttömien etuuksien leikkaus ei ole työllisyysnäkökulmasta yhtä perusteltua.

Kysyntälama on aika fiktiivinen käsite. Ihmisen halut ja tarpeet ovat loppumattomat. Lisäksi maailman väkiluku kasvaa edelleen. Maailmantalous myös kasvaa melko reipasta vauhtia joten asiakkaista tällä pallolla ei kyllä ole pulaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #61

Peruspäivärahan määrä
Peruspäiväraha on 32,80 e/pv, ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä).

Peruspäivärahaa korotetaan huollettavina olevien alle 18-vuotiaiden lasten perusteella. Lapsikorotus on

yhdestä lapsesta 5,29 e/pv
kahdesta lapsesta YHTEENSÄ 7,77 e/pv ja
kolmesta tai sitä useammasta lapsesta YHTEENSÄ 10,02 e/pv.
Lapsikorotus maksetaan lapsen syntymäpäivästä lähtien. Sinulla on oikeus lapsikorotukseen myös avio- tai avopuolisosi alaikäisestä lapsesta, jos tämä asuu kanssasi samassa taloudessa.

Lisäksi peruspäivärahaan VOIDAAN maksaa korotusosaa 4,80 e/pv.

Ilman korotuksia peruspäivärahan suuruus on keskimäärin 705 e/kk (21,5 x 32,80 e).

Peruspäiväraha on veronalaista tuloa.

Työttömyysaikana ansaitsemasi työtulot vähentävät peruspäivärahaa, samoin saamasi muut sosiaalietuudet.

Peruspäivärahaa maksetaan jos täytät työssäoloehdon.Peruspäiväraha ei ole saman suuruinen joka kuukausi,koska kuukaudessa ei ole aina saman verran päiviä.

Ja kuten varmasti tiedätkin menee KELAn maksamista tuista 20% veroa,ja kun nyt et saa verotuksessa vähennyksiä,on vissi se,että mätkyjä tärähtää.Sama koskee tilannetta jossa ihminen on osa-aika,pätkä,nolla jne.hanttihommissa,tahi sovitellulla työttömyyskorvauksella.Se se vasta hupaisaa onkin,työtön maksaa YLE-veroa,ja silloin on työttömyyskorvauskin ANSIOTULOA,mutta EI silloin kun ihmisten pitäisi saada lainaa jne.Kun mätkyt tärähtää,kuten monelle taas kävi,he joutuvatkin sossun luukulle kerjäämään,eli missä idea?

Ja tietysti myös peruspäivärahan saamisella on omat ehtonsa,en ala nyt niitä luettelemaan. Nämä KELAn tuet on haettava,ne eivät tule kuin poliitikoille ja ministereille sopeutumisrahat,ja palkkiot.

Kaino Kivi

Eläkettä kertyy 75% ansiosidonnaisen perusteena olevasta palkasta. Jos perustepalkka 4000 EUR, niin eläkettä kertyy saman verran kuin 3000 EUR palkkatyöstä.

Riku Riku

Tuohon Jari-Pekka Teurajärven ilmoittamaan 108 euron päivärahaan tarvitaan 5200 euron tuloa, jos on kaksi alaikäistä lasta. Tuosta kertyy päivärahaa 2330 euroa kuukaudessa. Korotettu päiväraha olisi 2922 euroa + se 9 euron ruokaraha per koulutuspäivä.

Itse olen laittanut jo parikymmentä hakemusta työllisyyskoulutukseen juurikin siksi, että tuo korotettu ansiosidonnainen avittaisi velkojen maksussa. Oma ansiosidonnainen päivärahani jää 1900 euron kieppeille ja korotettu jäisi vähän alle 2300 euron. Toistaiseksi en ole päässyt kurssille ja päivät vähenevät uhkaavasti. Olenkin jo alkanut valmistautua asunnon myyntiin, joka on vääjäämättä edessä.

Työpaikkaa olen hakenut joka puolelta Suomea. Ulkomaillekin olisin valmis muuttamaan. Töitä vain ei ole tässä tilanteessa oikein tarjolla 54-vuotiaalle tietotekniikan insinöörille. Siksipä olen hakenut myös muille kuin oman alan työllisyyskursseille. Niitäkin on paljon tarjolla mutta ikävä kyllä meitä hakijoita on vieläkin enemmän.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta on kovin ristiriitaista, että Teurajärvi moittii demareita ja vasemmistoa siitä, että hänellä on ollut onni saada tukipaketti töiden loputtua ja on sen jälkeen päässyt ansiosidonnaiselle päivärahalle, joka kylläkin loppuu 500 päivä jälkeen.

Kysyn vain olisitko onnellisempi, jos ansiosidonnaista päivärahaa ja lasten kotihoidon tukea ei lainkaan olisi? Suuresti ihmettelen lyhytnäköistä ajatteluasi, että nykyinen hyvinvointisi on suorastaan vääryys. 500 päivä raja tulee vastaan yllättävän nopeasti. Voit myös saada työtarjouksen 2 500 euron kuukausipalkalla tai alle. Jos kieltäydyt, joudut karenssille. Sittenkö viimein olisit tyytyväinen?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Viljo, tukipaketilla ei ole mitään tekemistä kommareiden ja demareiden kanssa, päinvastoin. Työnantaja ostaa tukipaketin avulla itsensä irti kaikista velvoitteista työntekijää kohtaan. Ansiosidonnaista en ole saanut vielä päivääkään.

Olen sitä mieltä, että ay-liike ja vasemmalla olevat puolueet ovat kannustinloukkujen takana.

Työtarjouksia odotellessa.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Vuoden tukipaketti on työnantajan näkökulmasta hyvin lähellä kustannusneutraalia ratkaisua, jos vaihtoehtona on maksaa 6 kk palkkaa (kaikkine palkan ja palkkaan liittymättömineen sivukuluineen, sekä veroineen) ja takaisinottovelvollisuus jää voimaan. Laskin tämän moneen kertaan.

Tukipaketti EI myöskään kerrytä eläkettä (siitä ei myöskään makseta eläke- tai työttömyysvauutusmaksuja - ei myöskään työnantaja), mutta muut tulot kerryttävät. Näin ollen työntekijälle vielä n. 10 kk paketti on käytännössä täysin kannattamatonta ottaa vastaan, ellei oleta saavansa uutta työtä heti työsuhteen päättymisen jälkeen. Tukipaketin taloudellinen hyöty onkin useinmiten itsessään aika merkityksetön. Pitkässä juoksussa.

Kaino Kivi

Lisää kannustinloukusta.
"Työllistyin kesken työvoimakoulutuksen 4.12.2014 - 31.5.2015 Oulun ammattikorkeakoulu oy:n palvelukseen tietohallinnon yksikköön."
Tuosta tulee 24 työssäoloviikkoa. Jouluviikkoa ei lasketa, kun oli lyhyt.

Tilanne:
1. Nyt et voi ottaa edes 2 viikon (2x18h) työpestiä vastaan, koska ansiopäivärahasi laskettaisiin uudelleen.
2. Kun 500 päivää täyttyy, niin voit uusia ansiosidonnaisen 500 päivää 2 viikon (2x18h) työllä. 26 viikkoa täyttyy noin. Ansiotaso tosin tuon tietohallintoyksikön palkkatason mukainen.

Ansiosidonnaisen kesto siis käytännössä 1000 päivää.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Asia on yksittäistapauksessa noinkin ja syynä on se, että saatavan työn ansiotaso voi olla jopa alle ansiosidonnaisen päivärahan. Niin käy, kun on joutunut työttömäksi hyväpalkkaisesta työstä.

Näitä yksittäistapauksia olennaisempaa on se, ettei ansiosidonnaisilta tippuneille useimmiten ole tarjolla mitään työtä. Se ongelma ei ratkea sillä, että ansiosidonnaisella päivärahalla olevien etuuksia alennetaan. Saattaa siihenkin olla tarvetta, mutta se on täysin eri asia, kuin että töitä olisi tarjolla kuin vain vastaan ottaa. Enemmistölle työttömistä ei ole.

Kaino Kivi

Kyseesä ei ole erikoistapaus, vaan tyyppitapaus tilanteessa, jossa keskituloinen tai vähän paremmin tienaava jää ansiosidonnaiselle.

Tuosta kun hivenen jatkokehittää, niin ymmärtää miksi keskituloinen voi jäädä ansiosidonnaisen kautta jo 55-vuotiaana "eläkkeelle". Eläkeuudistus ei auta. Siitä tuli tältä osin susi.

Totta on, että työtä ei useinkaan ole, mutta jos henkilö on ollut 9 kk takaisinottovelvoitteen ajan poissa töistä, niin tyyppitapauksessa työstä on jo vieraantunut. Viimeistään 12 kk kohdalla. Tuosta eteenpäin ansiosidonnaisessa on kyse toimeentulon tukemisesta. Voitaneen kysyä, miksi työssä olleen toimeentuloa tulee tukea enemmän kuin muita tai miksi tuki päättyy 500 päivän kohdalla eikä 300 tai 700 päivän jälkeen.

Työttömyyden alussa monikaan ei hae tosissaan töitä, koska ansiosidonnaispäiviä tuntuu olevan paljon. 12 kk jälkeen työllistyminen sitten onkin jo vaikeaa. Paremmin työnhakua motivoisi, jos ansiosidonnainen loppuisi jo 12 kk kohdalla. Jäisi "onhan tässä aikaa" loukku pois.

Edellä oleva perustuu kokemukseen, joka syntynyt useampaa tapausta läheltä seuranneena. Ei siis mutuilua.

Suurempi ongelma kuin lainsäädäntö on suomalaisissa tapahtunut asennemuutos, kuten tämäkin juttu osoittaa.

Pekka Pylkkönen

Kesäkuun lopussa avoinna oli liki 70.000 työpaikkaa. Ja ongelmat eivät tosiaan ratkea ansiosidonnaista heikentämällä mutta kiistattomasti helpottavat.

Ihan oikean tutkimustiedon mukaan ansiosidonnaisen lyhentäminen viikolla lyhentää työttömyysjaksoja noin 0,2 viikkoa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tämä on melko pöyristyttävää, että voin noin kahden vuoden ansiosidonnaisen jälkeen 2 viikon työllä uusia 500 päivää. Toki hieman pienemmällä tulotasolla. Perusteena siis puolen vuoden työnteko. Eli aina puoli vuotta työtä tekemällä saa halutessaan olla 2 vuotta ansiosidonnaisella. Luulisi, että kahden vuoden työnteolla saisi olla puoli vuotta ansiosidonnaisella. Systeemi on mätä.

Riku Riku

Mistä sinä tuon kaksi viikkoa tuohon otit? Uuteen päivärahaan tarvitaan 26 viikkoa eli noin 6 kuukautta töitä. Uuden päivärahan suuruus lasketaan uudesta palkasta. Tosin päiväraha ei putoa aina uuden työssäoloehdon täyttyessä kuin 80 prosenttiin edellisestä päivärahasta. Jos siis saat nyt päivärahaa 2000 euroa on seuraava päiväraha 1600 euroa ja seuraava 1280 euroa ellei palkkasi edellytä suurempaa päivärahaa. Eikä kovin monella edellytä, jos tuolla tavalla ylipäätään pystyy kikkailemaan.

Sitä en sitten tiedä miten te-keskus tuollaiseen suhtautuu? Ryhtyykö tehokkaampiin työllistämiskeinoihin eli tarjoamaan kursseja, tukityöllistämistä ja kuntouttavaa työtoimintaa missä vaiheessa. En nyt tähän hätään muista kuinka monta päivää tuota korotettua ansiosidonnaista saa mutta se oli muistaakseni haarukassa 160-200 päivää eikä se ala alusta uudella työttömyysjaksolla.

Kovin kummoisia töitä tuskin on tarjolla, jos teet töitä 6 kuukautta 2,5 vuodessa. Jossain vaiheessa voi työn käydä vaikeaksi. Voi olla myös vaikeaa saada 6 kuukauden määräaikaisia työsuhteita. Itse irtisanoutuessa joutuu karenssiin. Jos noita töitä on jatkossa ihan aidosti tarjolla, niin työkkäri voi sinulle sellaista tarjota. Jos kieltäydyt, joudut taas karenssiin. Aikaa myöten arvosi työmarkkinoilla rapautuu.

Ja tuo sinun kannustinloukkusi, joka johtuu lastenhoidon kustannuksista ja kotihoidontuesta, poistuu sitä mukaa kun lapsesi tulevat kouluikään, joten se jäisi pois viimeistään kolmannella työttömyysjaksolla.

Jokainen voi työnantajana kuvitella miten suhtautuisi työnhakijaan, jolla on lyhyitä puolen vuoden työsuhteita kahden vuoden välein?

Riku Riku Vastaus kommenttiin #83

Okei sinulla on 24 viikkoa pohjalla. Mutta uusi tukijakso vaatii siis yhteensä 26 viikon työjakson. Oman kohta kolmen vuoden kokemukseni perusteella sen työn saanti ei vain ole ihan helppoa. Yhteenkään haastatteluun en ole päässyt.

Täällä myös puhutaan kuin se työssäkäynti olisi ikävää. Oman kokemukseni mukaan se on parhaimmillaan varsin mielenkiintoista. Oman työurani aikana oli sellaisiakin kausia, että tuskin maltoin odottaa maanantaita enkä aina odottanutkaan. :)

Mutta se oleellisin on edelleen, että ammattitaito kehittyy vain kouluttautumalla ja työtä tekemällä. Varsinkin tekniikan alalla kaikki menee niin nopeasti eteenpäin, että ammattitaito menettää nopeasti arvonsa.

Itse harkitsen uudelle alalle kouluttautumista joko ansiosidonnaisella tuella tai jos se ei ole mahdollista sitten kun olen saanut lainani maksettua. Haluaisin pitää asuntoni, josta maksan vastiketta vain 120 euroa kuukaudessa. Mahdollinen vuokra olisi paljon isompi vaikka huomioisen asumistuenkin.

Mutta toki edelleen ykköstavoitteeni on saada työtä vaikka se aina epätodennäköiseltä tuntuukin. Koen myös työn ja työllistymiskoulutuksen hakemisen myös velvollisuudekseni.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Laskelmassasi et huomioi sitä, että työllisyyskoulutuksessa ja pienempipalkkaisissa töissäkin päivähoitomaksut olisivat n. puolet aiemmasta. Lisäksi saisit 180 €/kk verovapaana käteen (sen 9 €/pv). Eli tuosta 2 200 €/kk:stä maksaisit veroa 10% vähemmän kurssilla ollessasi, jos sen haluaa kääntää niin päin. KUKA TAHANSA ansiosidonnaista saava työtön saakin enemmän käteen työllisyyskurssilla ollessaan kuin töissä ollessaan, jos ansiosidonnainen lasketaan alle 1 700 €/kk palkasta. Juoksevat kulut ja esimerkiksi päivähoitomaksut, sekä ainakin uimahallimaksut ovat työttömällä todennäköisesti pienemmät, eli työttömäksi jäädessään tällaisten palkansaajien elintaso nousee kohisten.

Itse käytin tehokkaasti hyväksi myös 300 €/kk suojaosuutta (vaalioimitsija, lautakuntatyö, palkkatyö, ym.) ja MÄÄRÄAIKAISILLA NOLLATUNTITYÖSOPIMUKSIA; muutenhan minut olisi katsottu osa-aikatyöttömäksi, eli leikkuri olisi ollut yli 100% työttömyyden aikaisista ansioistani, koska ansiosidonnaista ei olisi maksettu työsäolopäiviltä ja verotkin olisi pitänyt tuloista maksaa. Nyt vietiin vain se 20-25% lisätuloista. 300 €/kk suojaosuuden jälkeen ansiosidonnaisen leikkaus (50%) ja marginaalivero, sekä eläkemaksut olisivat vieneet n. 95%. Eli se tuskin kannattaa kenellekkään.

Itse olin Nokian jälkeen (tammikuusta 2013 tammikuuhun 2014) irtisanomispaketin avulla yAMK-koulutuksessa/yrittäjänä jotka molemmat jouduin jättämään valitettavasti kesken ennen tukipaketin laskennallista loppumispäivämäärää, että saan ansiosidonnaista - ja että voin hakea työllisyyskurssille. Opiskelija-status suojasi siltä, etten joutunut ottaamaan erästä todella huonopalkkaista ja oikestaaan omiin taitoihinin nähden vääränlaista (jota työnantajaehdokas ei ymmärtänyt) työtä vastaan vuonna 2013. Toisaalta aktiivisessa työnhaussani palkkapyyntöni oli työmarkkinaan nähden aivan liikaa. yAMK-koulutuksen jälkeen olen ollut 1,5 vuotta kestävällä yliopistotasoilsella työllisyyskurssilla.

Koko ajan, tai itseasiassa heinäkuusta 2012 alkaen, olen hakenut töitä Etelä-Suomesta ja ulkomailta. Satoja hakemuksia, ihan hyvin haastatteluja, pari hyvää "sivuosumaa". Työllistyessäni (tiedän työllistyväni tämän kurssin jälkeen) olen kaikesta huolimatta käyttänyt ansiosidonnaisestani 409 päivää. Olen siis ollut vailla vakinaista työtä, mutten todellakaan toimeettomana, lähes 630 päivää. Aktiivisen töiden haun aloitin heinäkuussa 2012. En voi siis suositella oman kokemukseni perusteella kenellekään itsensä passivoimista työmarkkinoilta; tai ainakaan tietoliikennetekniikan insinööreille.

Bruttopalkkani putoaa Nokia-ajalta erittäin merkittävästi, mutta työ on motivoivaa, työporukka mukavaa ja nettopuotus edelliseen palkkatyöhön nähden ei nyt lopulta - kiitos mainitsemasi kannustinloukun - ole kovin merkittävä. Töitäkin (työharjoittelu) on ollut kivaa tehdä parin vuoden tauon jälkeen.

Mitä olen oppinut? Etta töissä (työharjoittelussakin) pitää palkkansa ansaita joka päivä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Laskelmistasi on ilmeisesti virhe. Olet laskenut, että saat kodinhoidontukea, samalla kun saat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Eihän se näin voi olla. Kodinhoidon tuki on tarkoitettu niille, jotka jäävät pois töistä hoitamaan lapsia. Kodinhoidon tukea ja työttömyyskorvausta ei näin ollen voi saada yhtä aikaa.

Teet yleisen virheen siinä, kun väität että kodinhoidon tuki on kannustinloukku. Kodinhoidon tuen tarkoitushan on se, että vanhempi voi jäädä pois töistä kotiin hoitamaan lapsia. Yhtä hyvin voit väittää, että äitiyspäiväraha muodostaa kannustinloukun, kun äiti on vuoden lapsen syntymän jälkeen kotona lasta hoitamassa.

Puhuttaessa kannustinloukkusta pitää olla tarkka näiden käsitteiden kanssa, etenkin kodinhoidon tuen

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Laskelmani ovat suuntaa antavat ja tuovat esiin pointtini, että työn pitäisi aina olla kannattavaa.

Ansiopäivärahaa ja kotihoidontukea voi saada yhtä aikaa, mutta kotihoidontuki vähentää tapauksessani ansiopäivärahaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sekoilkaa nyt ihan rauhassa.Ei näy herrat tietävän yhtään mitään näistä kelan maksamista,ansiosidonnaisten(liitto)sos.tukien jne.maksuperusteista ,eikä ole lakeihin aikaa ollut tutustua.Työttömyysturvalaki muuttui 2014 alussa,ja sitten on taas niitä isoja rahojaan odotellessa,tajuttava se,että sos.tuet vaikuttavat ansiosidonnaisen jne.määrään.Toimeentulotukilaki uudistettiin jne.Kyllä siinä vähän aikaa menee,kun alkaa kirkastumaan.Kyllä on lapsellista puhetta kun kehdataan väittää että elintaso ja tulot nousee kohisten kun potkitaan duunista pois.

Pitäkää.

ps.Kaikki työttömäksi potkitut eivät saa sos.tukia,ja es.kotihoidon vaikutuksesta jo kirjoitinkin.Plää,plää,plää

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Tuo elintaso nousee kohisten oli tahallinen heitto, mutta pitää totuuden sisällään. Käy vaikka laskemassa TYJ:n laskurilla, joka löytyy vastauksestani (#93).

Kahden lapsen taloudessa:

1700 €: palkasta käteen 1370 €/kk
(13% perus%+sotumaksut pois)

Ansiosid., perus: 1290 €, käteen 1030 €.
Ansiosid., korotettu: 1406 €, käteen 1120 €
+ 180 €/kk, jos on kurssilla.

Lisäksi mm. päivähoitomaksu pienenee tai poistuu kokonaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ihmiset eivät todellisuudessa ihan laskelmoi kuten ajattelet. Itse viimeksi työttömänä ollessani tein kahtena kuukautena sen verran työtä, että sain noi 1000 € palkkaa. Se vähennettiin suoraan ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahastani, joten rahan kannalta olisi ollut aivan sama teinkö työtä vai en. Työnantajankin (valtio) kannalta oli ehkä vähän outoa, että oli aivan sama mitä maksoivat – kaikki meni (valtiolle).

Ei sen puoleen, tuli siinä jotain opittua ja vähän myöhemmin sain tehtyä kuukauden aikana samaa hommaa sen verran paljon, että ylitti päivärahan 2-3-kertaisesti. Aktiivisuus ehkä myös auttoi seuraavan paremman työpaikan saamisessa.

Kannustinloukut ovat hankalia, mutta niiden olemassaololle on syynsä. Tulojen putoaminen työttömyystilanteissa kovin alhaiseksi tai jopa nollaan aiheuttaisi henkilötasolla usein raskasta tuhoa, mikä varmasti heijastuisi myös yhteiskunnallisena turvattomuutena.

Tietenkin vaikka sosiaaliturva on tärkeää, loukut pitäisi välttää, niistä ei kostu ketään. Perustulomalli olisi siihen ehkä hyvä ratkaisu.

Kuitenkin, sinunkaan tapauksessasi isoin loukku ei ollut valtion järjestämä vaan entisen työnantajan irtisanomispaketti, joka mahdollisti loikoilun vähän aikaa. Pitäisikö sitten irtisanomispaketit ja, hyvänen aika, säästöt, kieltää sitten kokonaan, koska ne mahdollistavat lomailun ilman, että pitää tehdä työtä. No tietenkin kesälomatkin voitaisiin tehdä palkattomiksi, jotta "kannustettaisiin" siihen ettei lomia pidettäisi, vaan tehtäisiin maksimaalisesti työtä. Tietenkin eläkeläisiä ja lapsiakin pitäisi "kannustaa" vastaavasti. Ja niin edelleen.

Viljo Häggman

Sanoit aloittaneesi opiskelun. Siinä on riskinä että sinut katsotaankin päätoimiseksi opiskelijaksi, jolloin kaikki muut tukimuodot haihtuvat akateemiseen vapauteen, eikä ansiosidonnaisetkaan tule enää koskaan takaisin.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Tuleepas. Opiskelu on yksi syistä, jonka perusteella ansiosidonnainen laskenta-aika keskeytetään. Muita syitä ovat mm. äitiysloma ja varusmiespalvelus.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Jos opiskelu on sivutoimista eli alle 5 op per kuukausi, ei se vaikuta ansiopäivärahan maksuun. Tämä edellyttää lausuntoa TE-palveluilta ja omalta osaltani olen lausunnon pyytänyt/saanut.

Jos opiskelija suorittaa 5 tai enemmän opintopisteitä per kuukausi, katsotaan opiskelu päätoimiseksi. Tällöin oikeus ansiopäivärahaan keskeytyy tai TE-palveluiden mahdollisen lausunnon ansiosta voi oikeuttaa korotettuun ansiopäivärahaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Teurajärven kirjoitus paljastaa konkreettisella tavalla, kuinka hieno sosiaaliturvajärjestelmämme, hyvinvointivaltio, on.

Teurajärvi on todennut, että töihin meno heikentää hänen omaa elintasoaan. Hänellä on tietysti mahdollisuus vaatia enemmän palkkaa, mutta työnantaja ei ilmeisestikään ole halukas. Lopputulos on, että tässä yli 800 000 työikäisen työttömän maassa Teurajärvi antaa JOLLEKIN TOISELLE tilaisuuden korottaa omaa elintasoaan ottamalla tuo työ vastaan.

Kaikki ovat siis tyytyväisiä. Teurajärvi on tehnyt valintansa: Raha on tärkeämpää kuin palkkatyö sinänsä - niin kuin oikein onkin - ja päättää viettää enemmän aikaa lastensa ja puolisonsa kanssa, koska siihen on varaa sekä hänellä että yhteiskunnalla.

Teurajärvi on oivaltanut yhteiskunnan sosiaaliturvajärjestelmän perustan: Sitä ei ole tehty ja rakennettu ketään yhtä yksilöä varten, vaan jotta yhteiskunta kokonaisuutena toimisi. Teurajärvi on valinnallaan mahdollistanut yhdelle työhalukkaalle keinon jättää työttömyyskortisto.

Ja näin pitääkin olla.

Petri Gröhn

Teurajärvellä on ilmeisesti takataskussa jo mahdollinen työpaikka, kun noin ylimielisesti tohtii kirjoitella. Hyvä se on muutenkin tuon ikäisenä ja hyvin koulutettuna ehdotella leikkauksia, kun oma työllistyminen on hyvin todennäköistä.
Toista se on meillä yli 50 vuotiailla (itse 53 vuotta), jotka emme pääse edes työhaastatteluihin. Mielestäni ansiosidonnaisen määrän ja keston pitäisi olla jotenkin suhteutettu työuran pituuteen.
Itse olen maksanut veroja ja muita sos.turvamaksuja 35 vuotta esim. työttömuusturvani takia. Olisi se vaan niin väärin jos meiltä pitkän työuran tehneiltä leikattaisiin ansiosidonnaisen määrää tai kestoa samalla tavalla kuin muutaman vuoden (24 viikkoa) työuran tehneiltä. Jonkin näköinen porrastus tässä ainakin pitäisi olla, kun näyttää siltä että emme voi leikkauksilta välttyäkkään.
Itselläni näyttää ainoaksi vaihtoehdoksi jäävän itsensä työllistäminen, mikä vaikuttaa nykysuomessa olevan erityisen monimutkaista ja byrokraattista.
Nyt vouhotetaan suureen ääneen että kannattaa perustaa oman yritys, mutta esim. starttirahat on loppu miltei koko maasta. Muutenkin yrityksen perustaminen ei noin vain sovi kaikille.
Herra Teurajärven kannattaisi hieman funtsia ennen kuin alkaa julkisesti kirjoitelemaan tällaisia "totuuksia", jotka eivät todellakaan koske kaikkia.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Petri kommentista. Herroitella minua ei sentään tarvitse.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ansiopäiväraha tarvitsisi porrastusta. Se, että nykyisellään tekemällä puoli vuotta töitä, voi ansaita 2 vuotta ansiopäivärahaa, on höveliä.

50-vuotiaat ovat mielestäni parasta työvoimaa. Heillä on jo lapset muuttaneet pois kotoa, on kokemusta, on osaamista ja motivaatio sekä sitoutuminen parasta A-luokkaa.

Mikko Somiska

Vinkkinä sellainen, että jos nostat kodinhoidontukea, se vähennetään ansiosidonnaisesta päivärahastasi kokonaisuudessaan. Eli saatkin siinä tapauksessa ansiosidonnaista päivärahaa n. 1.800 €/kk. Mutta joka tapauksessa tein itsekin saman päätöksen aikoinaan, koska periaatteessa minun oli taloudellisesti kannattavampaa olla lasten kanssa kotona kuin töissä. Kikkailin vielä asian niin, että tein rajusti ylitöitä ansiosidonnaisuuteen vaikuttavan ajan korottaakseni ansiosidonnaisen mahdollisiman korkeaksi ennen työttömyyden alkua. En tiedä oliko joku tämän tiedon jo tuonne kirjoittanut aiemmin, koska en jaksanut lukea kaikkia edellisiä kommentteja.

Janne Kekkonen

Ansiosidonnaisen päivärahan ei ollut tarkoitus alunperin olla mikään kannustinloukku vaan taata (tarpeeksi) pitkään työelämässä olleelle työttömäksi joutuneelle toimeentulo uutta työtä hakiessa. Mikäli työllistymisesi kestää pidempään kuin 500 arkipäivää, niin sitten yhteiskunta olettaa, että et ole tarpeeksi hanakasti etsinyt töitä ja tuki muuttuu peruspäivärahapohjaiseksi ja insinöörikoulutuksella pitäisi (oletetaan) töitä siinä ajassa löytyvän. Jos kuitenkin päädyt tilanteeseen, missä "nautit" kaikki 500 ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan suomat "sapatit", niin ainoastaan työhistoriasi likviditeetti siitä kärsii. Työllistyminen täyspainoisesti takaisin markkinatalouden oravanpyörään voi olla hieman vaikeaa tällaisessa tilanteessa, mutta käsittääkseni jokaisella on (vielä toistaiseksi) oikeus valita työelämä vs. väliinputoaminen niin kauan kuin ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen oikeus meillä täällä Euroopan perähikiällä säilyy...

Toimituksen poiminnat