Uusi kotimainen kaivos nostaa Kolarin kunnan kukoistukseen?

Kirjoitin aiheesta blogin 4.3.2014 ja paljon on vettä ehtinyt virrata Muonionjoessa tuon jälkeen. Kaivosyhtiö Nordland meni konkurssiin ja Kolarin kunnan toivo kaivostoiminnasta ja sadoista työpaikoista hiipui. Kaivostoiminnan osalta työpaikat syntyivät Ruotsiin ja vaikeuksissa olleen ruotsin tytäryhtiön otti haltuun ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö SSAB muutaman suurimman velkojan kanssa. Matkailualan yritykset Ylläksellä tuulettivat saadessaan pitää valkean lumen ja puhtaan imagon.

Tänään tuli julki uutinen, jossa kerrotaan Tapojärvi Oy:n ostavan Hannukaisen kaivos eli Nordlandin Suomenpuolella sijaitsevan kaivoksen. Tuotanto on tarkoitus aloittaa 3-5 vuoden kuluessa.

Tässä vaiheessa herää kysymys: Ovatko Ylläksen yritykset varautuneet mitenkään kaivoksen uuteen tulemiseen? Ainakin minulle sanoi järki, että kaivos tulee ennemmin tai myöhemmin. Kaivosalueen tutkimuksiin on käytetty jo tähän mennessä miljoonia euroja ja kaivos on todettu kannattavaksi, jopa tämän päivän maailmanmarkkinahinnoilla ja tuotantomenetelmillä.

Se on varmaa, että paikallistasolle tämä uutinen tuo lisää säpinää. Kaivoksen vastustajat uudelleen aktivoituvat ja kaivoksen kannattajat alkavat suunnitella investointeja. Paikallislehti Luoteis-Lappi pursuaa tulevat kuukaudet kaivosuutisia, pienen hiljaiselon jälkeen. Paikalliset nuoret alkavat kysellä taas kaivoskoulutuksen perään, heti kun pääsevät kesälomalle Ylläksen yritysten palkkalistoilta.

Edellisellä kerralla huomasin, että minkäänlaista kompromissia ei tuntunut kaivosasian suhteen kunnasta löytyvän. Ylläsläiset vastustivat kaivosta vahvasti ja Kolarin kirkonkylän asukkaat kannattivat hanketta.

Entä olenko itse muodostanut kantaa kaivoksen suhteen? Koska uusi yrittäjä on paikallinen taho ja tuntee paikalliset olosuhteet erittäin hyvin, olen varma siitä että ympäristölliset näkökulmat tulevat huomioon otettua erityisellä huolellisuudella. Toisekseen se tosiasia huomioon otettuna, että kaivos tulee ennemmin tai myöhemmin, voi kallistaa vaakakuppia kaivoksen kannattamisen suuntaan. Tarvitsen vielä varmistuksen siitä, että yhtiö on riittävän vakaavarainen, että kaikki velvoitteet saadaan hoidettua asian mukaisesti, eikä mahdollisen muuttujan konrkretisoituessa kustannukset kohdistu veronmaksajien ja luontoäidin lompakolle.

Haluaisin nähdä myös Ylläksen yrittäjien suunnitelman asian suhteen. Onhan heilläkin ollut jo tovi aikaa sopeuttaa oma toiminta kaivoksen vaatimalle tasolle ja kasata esityksiä sen suhteen, että kaivos tuottaisi mahdollisimman vähän haittaa matkailulle.

Kirjoituksen lopuksi sanon vielä sen, että älkää hyökätkö kaivosasiassa niitä kohtaan, jotka eivät ole samaa mieltä kanssanne. Jos joku ei ole samaa mieltä, ei se tarkoita että hän on eri mieltä. Voi olla, että hän vain ei ole vielä muodostanut mielipidettään asian suhteen.

LÄHTEET:

Blogi: Kaivoksen ja luontomatkailun täydellinen symbioosi - case Hannukainen ja Ylläs

YLE: Hannukaisen kaivos suomalaisomistukseen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Vesa Kaulanen

Hieman vastauksia. Kaivos on varmasti kannattava jopa tämän päivän hinnoilla ja mittareilla? Miksi sitä ei sitten ole avattu? Vaikuttaisiko etäisyys satamiin, varsinkin syväsellaisiin jotakin? Plus avaamiskustannukset plus varmasti paljon muuta mitä en edes tiedä.

Paikallinen omistaja ottaa ympäristön huomioon erityisellä huolellisuudella? Ensimmäinen kommentti tästä uudelta omistajalta oli että "Äkäsjokeen ei lasketa mitään, laskuvedet menevät Muonionjokeen jonne voi laskea vaikka suoraan päästöt, niin suuriin vesimääriin ne laimenevat" Haloo, ei niin suurta jokea olekaan!
Jo edellinen omistaja oli kotimainen, vieläpä valtionyhtiö Rautaruukki oy. Jonka jäljiltä, yli 20 vuotta toiminnan loputtua, kaivosaluetta ei ole mitenkään siivottu tai ennallistettu. Rahoitus hankkeelle tuskin löytyy Kolarista tai Suomesta joten se siitä paikallisuudesta, muuten kuin nimen osalta.

Miten Ylläksen yrittäjät ovat varautuneet kaivoksen tuloon???? Miten siihen voi varautua? Myymällä yrityksensä? Ostamalla kuulosuojaimia?
Miten kaivosyhtiö on varautunut Ylläksen ja matkailun suhteen? Ei mitenkään. Miten Ylläksen yrittäjien pitäisi osata tehdä suunnitelmia kaivoksen haittojen minimoimiseksi? Eikö se kuuluisi kaivosyhtiölle, jo osaamisenkin puolesta? Ja kohtuuden!?

Kaivos tulee varmasti? Kuinka se on varmaa? Sen voi estää esim kunta. Jos kaivos tuo töitä 10-30 vuodeksi, ( sanojasta riippuen? ) niin mitä sen jälkeen? Elettävä on sittenkin. Kaivoksen jälkeen Ylläs olisi jotakin Luoston tasoa, millä sen sitten nostaisi, nykyisellä kilpailulla? Mitä muuta elinkeinoa on jäljellä? Ei mitään. Sen sijaan matkustamista ihmiset eivät lopeta ja Ylläs kansallispuistoineen vain nostaa arvoaan vanhetessaan.

Moni kaivoksen puolesta puhuja luulee että Ylläksellä on edelleen vain kaksi kuukautta kestävä kevätsesonki. Talvisesonki on kuitenkin nykyisin joulukuun alusta vappuun. Kesällä pelkästään kansallispuiston mittareiden mukaan aluella vierailee yli 100 000 kävijää. Kaikkien tutkimusten mukaan alueen valtteja varsinkin ulkomaisille asiakkaille ovat hiljaisuus, puhdas luonto ja lappilainen tunnelma. Ja kasvu on viime vuosina tullut ulkomailta ja näin on enimmäkseen jatkossakin.

Uudessa kaivoslaissa, oliko pykälä 48, sanottiin että kaivos ei saa aiheuttaa merkittävää haittaa toiselle elinkeinolle. Jopa Northland myönsi että 10% lasku oi tulla. Me tiedämme että lasku olisi kymmeniä prosentteja ja sitä ei moni yritys kestä, ei omanikaan.

Meille ei ole kyse vain pienestä tulonmenetyksestä tai käyttöasteen notkahduksesta, monilla, itselläni myös on kyseessä elämäntyö, omaisuuden arvon romahtaminen, yritystoiminnan lopettaminen ja asuinympäristön huononeminen.
Ja tähän riittää se että kaivos tulee ja toimii naapurissa.

Ei tarvita katastrofia ei talvivaaroja, normaali toiminta riittää romuttamaan Ylläksen matkailun.

Toimituksen poiminnat