Vino pino ääniä hylättiin huolimattomuuden vuoksi

  • epäselviä ja selviä numeroita
    epäselviä ja selviä numeroita
  • ohje äänestäjälle
    ohje äänestäjälle

Havaintoja Oulun vaalipiiristä

Olen Oulun vaalipiirilautakunnan varapuheenjohtaja ja pääsin seuraamaan eduskuntavaalien ennakkoäänten laskentaa sekä varsinaisen äänestyspäivän äänten tarkastuslaskentaa hyvin läheltä. Vaalipiirilautakunnan yksi tärkeä tehtävä on päättää äänten hylkäämisestä/hyväksymisestä.

Huomattava määrä äänilipuista eli annetuista äänistä joudutaan hylkäämään (1 264, 0,5%). Protestiääniä tulee aina ja se on hyväksyttävää, koska se on yksi tapa kertoa tyytymättömyyttään vallalla olevaan politiikkaan. Huomasin kuitenkin, että paljon ääniä tulee hylätyksi myös epäselvän käsialan vuoksi. Äänestäjä on halunnut tosissaan antaa äänensä valitsemalleen ehdokkaalle, mutta numero on kirjoitettu äänilippuun epäselvästi.

Syitä epäselvälle käsialalle on tulkintani mukaan useita. Yleinen syy on epävakaa käsi, joka viittaa äänestäjän korkeaan ikään tai sairauteen. Ihmettelen suuresti, että avustajaa ei ole käytetty vaikka tiedossa on vapiseva käsi. Sama vapiseva käsi on usein myös yrittänyt korjata ensimmäistä epäselvää numeroa kirjoittamalla päälle uudestaan saman numeron, mutta päällekkäisten piirrosten viivat eivät kohtaa paperilla ja lopputuloksena on edellistäkin epäselvempää suttua.

Toinen syy epäselvälle käsialalle on kiire. Numero on sutaistu kiireellä ja tämä aiheuttaa epäselvän tulkinnan numeron osalta. Usein nolla (0) näyttää kiireellä sutaistuna numerolta kuusi (6) ja numerot kolme (3) sekä kahdeksan (8) eivät ole selvästi eroteltavissa. Lisäksi kolmonen (3) ja viitonen (5) voivat sekoittua kiireellä kirjoitettuna.

Kaikkein ongelmallisimmat numerot ovat ykkönen (1) ja seitsemän (7). Tämä johtuu erityisesti siitä, että eri aikakausina on kouluopetuksessa opetettu kyseiset numerot kirjoittamaan eri tavalla. Vaikka vuoden 2015 vaaleissa on annettu ohjeistus käyttää numeron seitsemän (7) kanssa poikkiviivaa, ei sitä kaikki käytä ja tämä johtaa epäselvään tulkintaan. Suoraan sanottuna sääliksi käy niitä ehdokkaita, joiden ehdokasnumerossa oli ykkönen, seiska tai molemmat.

Ongelma ovat myös ylimääräiset merkinnät äänilipussa. Jos numeron perään piirtää hymiön, niin ääni on hylättävä. Ohjeessa sanotaan, että äänilippuun tulee kirjoittaa ehdokkaan numero, ei mitään muuta! Joitain ylimääräisiä merkintöjä hyväksytään, kuten piste numeron perässä tai alleviivattu numero.

Henkilökohtaisesti minulla harmittaa kovasti niiden äänestäjien puolesta, joiden ääni on tullut hylätyksi ja toisaalta niiden ehdokkaiden puolesta, joille ääni oli tarkoitettu. Toivoisin median valistavan äänestäjiä nykyistä enemmän oikean äänestysmerkinnän osalta kaikissa tulevissa vaaleissa. Ohjeet äänestyspaikoilla ovat asialliset, mutta ongelma on mielestäni nimenomaan se, että äänestäjä ei tiedä kuinka helposti ja pienen huolimattomuusvirheen vuoksi se ääni hylätään.

Oulun vaalipiirin tilastoja

Äänioikeutettuja
2015: 386 036
2011: 379 680

Hyväksyttyjä ääniä
2015: 249 391
2011: 243 662

Hylätyt äänet
2015: 1 264
2011: 1 184

 

Jari-Pekka Teurajärvi
varapuheenjohtaja
Oulun vaalipiirilautakunta

 

Uusi Suomi uutisoi 22.4.2015 blogiini perustuen: ”Sääliksi käy ehdokkaita, joiden numerossa oli ykkönen, seiska tai molemmat”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos minun ääni ei mennyt kohteelle niin, ...!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Asiaan on olemassa ratkaisu: ei käytetä esimerkiksi numeroita 7 tai 0. Kyllä numeroita maailmassa piisaa, vaikka osa jätettäisiin välistä. Matemaatikko voisi väittää, ettei numeroiden määrä edes vähene, mutta jätetään äärettömyyden olemuksen pohtiminen väliin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Olen samaa mieltä, että asiaan on olemassa ratkaisu. Insinöörinä ole tottunut ratkaisemaan ongelmia ja ratkaisun pitäisi olla yksinkertainen, mutta samalla looginen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos informatiivisesta kirjoituksesta ääntenlaskennasta vastaavan näkökulmasta. Tuo tapaus seitsemän (7) on todellakin surullinen monen ehdokkaan kannalta.

Uutinen viime syksyltä: Opetushallitus palauttaa poikkiviivan takaisin numeroon seitsemän

http://yle.fi/uutiset/numero_7_palaa_vanhaan_muoto...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Sitä oikeaa tsurnalismia olisi selvittää, MIKSI se poikkiviiva alunperin seiskaan tuli, MIKSI se poistettiin ja MIKSI se tuli sitten takaisin. Tähän tsurnalismiin kuuluisi myös sen selvittäminen, KUKA nuo muutokset kulloinkin teki (allekirjoitus päätöksessä).

Se, että kerrotaan poikkiviivan palautuneen, ei ole tsurnalismia.

Mutta tsurnalismi Suomesta kuollut pois on, sanoi jo Joda tulevaisuudessa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Jouko kommentista. Olisi tosiaan mielenkiintoista selvittää, että miksi ja kenen taholta on poukkoiltu seiskan poikkiviivan osalta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #38

Kehitys on ollut tosiaan mielenkiintoinen: Poikkiviiva tuli itsenäisyyden alkuvuosina kenraali V. P. Nenosen vaatimuksesta, Perkjärven onnettomuuden jälkeen. Tuon poikkiviivan varassa (mm.) Suomen tykistö nousi täysin ylivoimaiseksi toisessa Maailmansodassa.

Poikkiviiva poistettiin Suomen EU-jäsenyyden seurauksena, koska sitä ei muissa EU-maissa käytetty. Uskomatonta, mutta totta.

Sekaannusten takia se otettiin takaisin.

Kahden viimemainitu "parannuksen" tekijöiden nimiä en tiedä.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #52

Kiitos Jouko kommentista. Missä EU, siellä ongelma.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista. Seiska on todella se ongelma, vaikkakin jollekkin onnennumero.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Leimasin, mustaussapluuna, tarrat.. mitä vaan voisi käyttää jos haluttaisiin.

Valmiiden ja yhtenäisten numeroiden lisäksi ihmiset pystyisivät kuitenkin salakuljettamaan koppiin omia kyniään, joten ilmaisunvapautta ei rajoitettaisi tässäkään kohtaa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Ilmaisunvapaus on mielestäni hyvä asia. Kaikki Aku Ankat ja kirkkoveneet ovat "kulttuurillisesti voimakasta vaikuttamista". Tärkeää olisi kuitenkin, että äänestäjän tahto toteutuisi hänen antaessaan äänensä jollekkin ehdokkaalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vaalilippua ei voi kuitenkaan hylätä jos numero sopii ympyrään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hylättiinkö ääni jos ykköseen oli piirrettty yläpäähän vinoviiva 1 kuten tässä on?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Jos ykkönen näytti selkeältä ykköseltä, se hyväksyttiin ykköseksi vaikka siinä olisi ollut yläpäässä pieni vinoviiva.

Yllättävän monissa tapauksissa oli kuitenkin täysin mahdotonta tietää äänestäjän tahtoa eli onko numero ykkönen vai seiska.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älä, minä kun luulin, että numeroa 707 ei edes ollut ehdokkaana, joten 101 väkäsillä ei varmasti ole hylkäyksen syy, mutta voihan sen hylätä tarkoitushakuisesti.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Ari kommentista. Tarkoituksenhakuisesti ei ainakaan Oulun vaalipiirissä hylätty yhtään ääntä. 707 on ongelmallinen, koska vaalivirkailijalle vastaan voi tulla 701, 761, 161 ja vastaavia lukuja, joissa on tulkinnan varaa verrattuna tuohon 707 lukuun.

Tapani Lahnakoski

Se varmaan riippuu tuon väkäsen pituudesta ja koko numeronkin asennosta. Jos sattuu tuuri, että korttiin on piirretty sekä ykkönen että seiska, niin silloin on helpompi erotella. Varsinkin, jos seiskaan on pantu se väliviiva.

Joko vaalitulos on vahvistettu koko maassa?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tulos vahvistetaan tänään. Olen juuri Oulun vaalipiirilautakunnan kokouksessa vahvistamassa tulosta.

Oulun vaalipiirissä hylättiin lopulta 1148 ääntä.

Käyttäjän DaniNiskanen kuva
Dani Niskanen

Poistetaan vaalinumerot, joissa esiintyy numero 7. Problem solved.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ratkaisiu olisi liian yksinkertainen poliitikkojen ratkaista. Mieluimmin he voivottelevat, että miten vaikeaa on erottaa ykkönen seiskasta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Dani kommentista. Ratkaisuehdotuksesi on yksinkertaisuudessaan hyvä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ongelmia voivat siis olla: 0, 6 ja 9 keskenään, 1 ja 7 keskenään sekä 3 ja 5 ja 8 keskenään. Jäljelle jää: 2 ja 4.

Kyllä numeroita riittää, hyvät ehdokkaiden numerot ovat siis 2, 4, 22, 24, 42, 44, 222, 224, 242, 244, 422, 424, 442, 444, 2222, 2224 jne.

Sitten kun ollaan numeroissa 24224424 tai 242422442 ollaankin vielä pahemmassa lirissä sen suhteen meneekö ääni juuri sille, jota on tarkoitettu.

Ratkaisu on se "kehitysmaa"-vaihtoehto: Vaalilipussa on kaikkien ehdokkaiden kuva ja äänestäjä painaa peukalon jäljen sen ehdokkaan kuvan alareunassa olevaan valkoiseen neliöön, jota haluaa äänestää. Ja kun peukalossa on häipymättömän musteen jälki, on paha äänestää kahdesti. Peukaloa voi myös näyttää ylpeänä naapurille. Jas niiden kirkkoveneidenkin piirtely on vaikeaa, kun äänestyskopissa on avustava virkailija ohjaamassa peukalon värjäystä.

Ja kyllä Suomessa paperia riittää isommallekin äänestyslipulle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei se noin mene. Jos vaikka 1 ja 7 sekoitetaan keskenään riittää, että jompi kumpi poistetaan. Silloin esittämästäsi yhdistelmästä jäisivät käyttöön esimerkiksi 6, 1, 3, 2 ja 4, joista saisi jo hyvin numeroita.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Noin se menee. Jos seiska poistetaan ja minä äänestän väliviivaseiskalla jotakuta, se täytyy hylätä, eikö totta? Tai lipusta löytyy numero, joka muistuttaa enemmän nollaa kuin kuutosta. Varminta on jättää vain ne numerot, joita ei voi kirjoittaa väärin eli 2 ja 4.

Tuo kuvallinen äänestyslippu ratkaisee myös sen toisen, ehkä vieläkin suuremman ongelman. Se on pääkaupunkiseutu, jossa on kaksi vaalipiiriä, Helsingin ja Uudenmaan. Krista Kososen ja Pirkko Saision mukaan täällä asuu Suomen älymystö ruumiillistuneena vihreiden ja vasemmiston ruumiisiin. Äänestyslipuista sitä ei aina pysty kyllä päättelemään.

Pelkästään niistä numeroista, joita annetaan isommille numeroille kuin mitä vaalipiirissä on ehdokkaita, pystytään päättelemään että sadat, ehkä tuhannetkin ihmiset äänestävät väärästä vaalipiiristä katselemansa ehdokkaan numeroa. Pitäisi yrittää tehdä analyysi, kuinka paljon ääniharavien kaimanumerot saivat virheääniä siinä toisessa vaalipiirissä. Kun täällä isot lehdet ovat yhteisiä (esimerkiksi Pravda) ja jo kotona katsotaan se tärkeä numero, niin se osuu liian usein väärälle ehdokkaalle väärässä puolueessa, joka onkin siitä toisesta vaalipiiristä.

Kun pääkaupunkilainen älykkö menee vaalikoppiin ja huomaa, etteivät ehdokkaan nimi, numero ja kuva vastaa toisiaan, hän joutuu valitsemaan uuden ehdokkaan. Vain kuvallinen vaalilippu ratkaiseen älykköalueemme ongelman.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #19

Vaalilautakunnalta saamieni tietojen mukaan myös Heinävedellä meni ennakkoääniä väärän vaalipiirin ehdokkaille.
Etelä-Savossa sijaitseva Heinävesi muutettiin Kaakkois-Suomeksi vaalipiiriuudistuksessa :D

Kysyin miten asia korjataan jaa he sanoivat, että eivät tiedä, mitään ohjeita ei ole sen suhteen saatu.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi Vastaus kommenttiin #19

Kiitos Pauli kommentista. Väärän vaalipiirin ehdokkaan äänestäminen onkin jo sitten eri ongelma, kuin epäselvä käsiala. Pitäisikö Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit yhdistää?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Jussi kommentista. Minunkin mielestä riittää, että vain toinen ongelmanumero poistettaisiin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Pauli kommentista. En henkilökohtaisesti kannata tuota, että jätettäisiin vain 2 ja 4 numerovaihtoehdoiksi. "Kehitysmaa" -vaihtoehdossa on se ongelma, että ihmiset joilla ei ole peukaloa, eivät olisi äänioikeutettuja ;) Lisäksi peukalonjälki on yksilöllinen jokaisella ihmisellä, joten jälkeenpäin voidaan katkoa kuka äänesti ketä.

Matias Härkönen

Kaikki numerot siihen lapulle nimineen ja rasti ruutuun pitäisi riittää. Tuolloin voitaisiin ehkä myös lukea laput koneellisesti (nopea tulos) ja tarkastaa sitten käsin.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Matias kommentista. Tämä kuulostaa insinöörin korvaan erittäin loogiselta vaihtoehdolta.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Terveisiä helsinkiläisestä vaalilautakunnasta. Täälläkin jouduimme antamaan keskusvaalilautakunnan tulkittavaksi muutaman lipun, joissa oli joko 1 tai 7, emme osanneet sanoa kumpi, ja yhden lipun, josta emme lainkaan osanneet sanoa, mikä jälkimmäinen numero voisi olla. Väärälle puolelle äänestyslippua kirjoitettu numero oli muutamassa äänestyslipussa. Ehdokkaan nimi oli kirjoitettu pariin äänestyslippuun, ja silloin oli tietysti tarkistettava, että nimi ja numero vastaavat toisiaan.

Eräs äänestyslippu herätti hieman keskustelua. Yksi meistä sanoi, että numero oli kirjoitettu vapisevalla kädellä, toinen piti sitä lähinnä koristeellisena.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Juha kommentista. Tärkeintä on mielestäni, että äänestäjän tahto vaaleissa toteutuu. Jos äänestäjä piirtää äänestyslappuun jotain ylimääräistä, niin äänestäjän tahto on protestoida ja saada ääni hylätyksi? Jos äänestäjä kirjoittaa numeron väärälle puolellle äänestyslippua ja lipussa on leima, tulisi ääni hyväksyä?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Minustakin väärälle puolelle kirjoitettu numero pitää hyväksyä, eikä sitä ohjeessa mainittu hylkäämisperusteena. Niinpä ne päätyivät meillä hyväksyttyjen joukkoon, koska joku meistä ymmärsi katsoa tyhjältä näyttävien lippujen molemmat puolet.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mahtaakohan minkään korvaavan systeemin lanseeraaminen laskea jo ennenestään kohtuullisen pientä hylkäysprosenttia? Ensimmäistä kertaa käytössä ollessaan mikä tahansa uusi kirjallinen merkintätapa varmasti tuottaa sen verran sekavuutta, että luulen tuon prosentin vain kasvavan.

Itse kyllä ehdottaisin ehdottamisen vuoksi käsialavapaata merkintää. Koskien nyt vain ehdokkaan numeroa.. Lipulla tulisi olla kolme päällekäistä numerosarjaa (0-9, kuten ohjeita äänestäjille -kuvassa), joista ympyröitäisiin/ylimaalattaisiin haluttu ehdokasnumero, valiten riveistä (vain) yhden numeron kerrallaan, ylhäältä lukien ykköset, kymmenet, sadat. Tuottaisi alkuun varmaan päänvaivaa laskijoille. Sekavuusprosentti kyllä nousisi varmasti.

Hylättyjen määrää voisi ajatella jopa nostettavan. Sitten pitäisi alkaa kirjoittamaan. Ensimmäiseksi tietenkin numerosarjoilla varsinaisen vaalipäivän päivämäärä, tämä siksi ettei äänestäjää voisi jäljittää äänestyspäivän perusteella. Sitten pitäisi nimetä istuva presidentti ja valtionvarainministeri, mikäli jompi kumpi on vaihtunut kesken kauden, tulee tietää kaikki korvaajat. Kolmanneksi pitäisi luetella kaikki vaalien väliset hallituspuolueet.

Sitten olisi uuden numerojärjestelmän paikka, johon pitäisi merkitä kuluneen viikon keskiarvolla kotimaisen maitolitran keskihinta ja oluen pienimmän alkoholiveroluokan prosentti sen hetkisessä lainsäädännössä.

Viimeiseksi olisi arvottu laskimen aikaisista yliopilaskokeista pitkän matematiikan jokerikysymyksistä jokerikysymys. Tähän oikein vastanneiden äänet laskettaisiin kahteen kertaan. Ääntenlaskun viivästys tuskin haittaisi ketään, kun maa tuntuu pyörivän parhaiten silloin kun koko ajan ei olla rassaamassa uusiksi jotain jo melkein toimivaa asiaa.

Tämähän oli siis vitsi, sanon tämän heti ettei joku vedä siellä hernettä nenään. Äänioikeus on paras asia valtiossamme, kerrankin olemme jonkun asian saaneet hoidettua oikein.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Oskari kommentista. Äänioikeus on tosiaan hyvä asia. Sitä voidaan sitten pohtia erikseen, että onko edustuksellinen demokratia paras vaihtoehto? Olisiko suora kansanvalta eli kansanäänestykset parempi vaihtoehto, kun asioista päätetään.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kaupoista voisi lainata vaalipäiväksi hedelmä- ja vihannesvaa'at äänestyskoppeihin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Voitaisiin myös punnita paljonko se ääni painaa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Tapio kommentista. Kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta hankkia hedelmävaakojen tyylinen tulostuslaite. Samalla laiten voisi laskea, että montako kertaa mitäkin numeroa on äänestetty ja äänestystulos olisi nopeasti valmis. Äänilippujen tarkistuslaskennalla vahvistettaisiin lopullinen äänestystulos.

Susan Virkkala

On ilmeisesti myös Oulussa ollut Suomen vaalilaki hukassa ? Tässä muistin virkistykseksi k.o. laki : http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714?search[type]=pika&search[pika]=vaalilaki#L8

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Olisi ollut kohteliasta kertoa mihin kohtaan vaalilakia tarkalleen ottaen viittaat, kun sanot sen olleen Oulussa hukassa?

Onhan siellä Helsingissä varmasti tieliikennelaki hallussa? Täältä voit sen tarkistaa https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267

Petro Suvanto

Teknisesti olisi mahdollista äänestyskoneen ja perinteisen lippiäänestämisen sekamuoto. Äänestyskopissa on kone, josta äänestäjä valitsee ehdokkaansa ja tulostaa äänestyslipun, joka sitten leimataan ja tiputetaan uurnaan. Näin saadaan alustava vaalitulos välittömästi selville ja lopullinen vaalitulos kun uurnassa olevat äänet on laskettu. Pidän paperilipukkeiden rilostamista välttämättömänä: kaikki salaliittoteoriat äänestyskoneiden hakkeroinnista voidaan unohtaa.

Rahaahan tämänkaltaisen systeemin käyttöönotto vaatii.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näinhän se onnistuisi, jos käytettäisiin järkeä.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Miten olisi lottokupongin näköinen lappu, luulisi joka mummon osaavan lottokupongin täyttää. Tässä vain 4 tai 5 pystysaraketta 0-9. Numerot 1000-9999 tai 10000-99999.

Ja vielä kun kuponki luettaisiin sähköisesti lottokupongin tyyliin samalla kun se pudotetaan uurnaan. Uurnan pudotusreiässä olisi skanneri. Äänimäärä olisi valmis heti klo 20. Ja uurnasta voisi noukkia äänestyskupongit ja tehdä varmistustarkistuksen jälkeenpäin.

Vielä kun jokaisella ehdokkaalla olisi numero, jota ei olisi kenelläkään toisella muualla Suomessa. Ei menisi eri äänestysalueiden äänet vahingossa sekaisin. Tietysti voisi vain äänestää oman alueen ehdokasta.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Petro kommentista. Maksaa se nykyinenkin vaalisysteemi melkoisen paljon, joten kokonaisuutena ajatellen ehdotuksesi on hyvä ja kannatettava.

Aleksi Sahala

Miten olisi vain niin yksinkertainen ratkaisu, kuin lisätä äänestyslappuihin numeron alle viiva, jolle ehdokkaan nimen saisi kirjoittaa selvennykseksi. Vaikka kumpikin näistä olisi epäselvä, olisi ehdokas hyvin, hyvin todennäköisesti pääteltävissä.

Suomalaiselle virkamiesajattelulle tämä lienee kuitenkin liian helppo ratkaisu. Hauskempaa perustaa kahdeksanvuotinen työryhmä ja tehdä sarja epäonnistuneita kokeiluija vaikkapa roomalaisilla numeroilla, väritarroilla ja lottokupongeilla.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Aleksi kommentista. Erittäin hyvä esitys.

Veli Tuomivaara

kopissa, jossa äänestin, oli vanhat mallinumerot. Olin vähän ihmeissäni ja huomautin toimitsijoille. Sain hymyn vastaukseksi. Olisikohan pitänyt nostaa heti isompi älämölö?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Veli kommentista. Mielestäni olisi ollut korrektia vaalivirkailijoiden toimesta hymyilyn lisäksi poistaa kyseinen virheellinen ohjeistus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Paljonko ääniä Urho Kekkonen sai näissä vaaleissa?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Pekka kommentista. 1950-luvulla Kekkonen keräsi Oulun vaalipiirissä noin 23 000 ääntä. Kannatus näyttää Kekkosen osalta laskeneen noilta ajoilta.

Tapani Lahnakoski

On erilaisia huhuja, että hylätäänkö ääni, jos numeron lisäksi kirjoittaa kyseisen ehdokkaan nimen?

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Hyvä kysymys Tapani. Ääntä ei tule hylätä, mikäli äänilippuun kirjoitettu numero ja nimi täsmäävät toisiinsa nähden. Tästä on ennakkotapaus olemassa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikka siinä kynä ehkä kuluukin, niin voisihan sen numeron laittaa siihen lisäksi ihan kirjoitettunakin. Eli siis, satakaksikymmentäseitsemän, esimerkiksi.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Kalervo kommentista. Ainakin joissakin pankkiasiossa kirjoitetaan rahasummat auki esittämälläsi tavalla. Omasta puolestani tuo tuntuisi aika raskaalta menetelmältä ja hidastaisi itse äänestysprosessia. Toki tuolla tavalla saataisiin hylättyjen äänien määrää vähennettyä? Vai lisääntyisikö tulkinnanavaraisten äänien määrä?

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Kommenttiin 56.

Tämänkaltaiset asiat ovat todella mielenkiintoisia. Olen saanut tietooni että jopa kunnan sisällä on erillaisia käytäntöjä hylkyjen perusteille äänestyspaikan mukaan.

EIHÄN SE NÄIN SAA OLLA, mutta on siltikin.

Joissain paikoisa on automaattihylky jos lipukkeessa on mitään ylimääräistä, olkoon sitten vaikka piste tai viiva tai mitään numeron lisäksi, joissain taas saa olla nimi (pitää täsmätä numeron kanssa) kukanen tai vaikka mitä.

Käsittääkseni vaalilaissa puhutaan siitä että äänestäjän tahdon on välityttävä lipukkeesta. Näin ei kuitenkaan menetellä vaan jätetään äänestyspaikalla oleville pääliköille tulkinnan mahdollisuus, tämä siis aikana jolloin väitetysti on käyty kuussa, kyl määä vaa nii pal ihmettelen...

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos Jarmo kommentista. Olen samaa mieltä, että erilaisia käytäntöjä hylkyjen perusteille ei saisi olla. Tilannetta voitaisiin parantaa kouluttamalla vaalivirkailijoita tämän asian osalta enemmän. Mikään ei kuitenkaan takaa, että vaalivirkailija käy koulutuksessa tai sisäistää koulutetun asian.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Noh sen kun laittaa edellytykseksi vaalivirkailijalla niin asia on ratkaistu. Erillaisia ratkaisuja on vaikka kuinka paljon, kyse on tahdosta niinkuin aina.

Toimituksen poiminnat