Uskaltakaa purkaa byrokratiaa ja turhaa säännöstelyä

Turhan byrokratian ja säännöstelyn purkaminen vaikuttaa olevan erittäin haastavaa. Jopa pienimpien ja vähäpätöisimpien säännösten purkaminen tyssää jo kuntapolitiikassa, joten kansallisessa saatikaan eu-politiikassa se taitaa olla melkein mahdotonta. Perussuomalaiset kannattavat turhan byrokratian ja säännöstelyn purkamista. Näin väittävät tekevän myös Keskustalaiset ja ovat perustaneet sitä varten jopa "Sata ja yksi ehdotusta turhan byrokratian poistamiseksi". Käytännössä Keskustalaiset eivät kuitenkaan näytä olevan halukkaita toteuttamaan aikomustaan.

Jätin eriävän mielipiteen 17.12.2014 Oulun seudullisen joukkoliikennejaoston päätösesitykseen, koska muutosesitykseni ei saanut kannatusta. Esitin, että ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat alle 7-vuotiaat lapset saattajan kanssa.

Kokouksen hyväksymä päätösesitys kuuluu: ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat neljä alle 7-vuotiasta lasta saattajan kanssa, mutta päiväkoti- / perhepäivähoitoryhmässä kaksi alle 7-vuotiasta lasta yhden saattajan kanssa.

Perustelut eriävään mielipiteeseeni: Turhaa sääntelyä tulisi välttää, eikä päätösesityksen rajoituksiin ollut mitään perusteita. Käytännössä tilanne, että saattaja matkustaisi yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa on harvinainen. Taloudellisin perustein rajoitusta ei siis voi perustella, koska viidennen tai kuudennen alle 7-vuotiaan lapsen matkustaminen saattajan mukana olisi harvinaista. Entä turvallisuus? Onko turvallisempaa matkustaa yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa, mikäli maksaa viidennen tai kuudennen lapsen matkan? Päiväkoti- / perhepäivähoidon matkat maksetaan kaupungin kassasta joukkoliikenteen kassaan eli kaupungin kassaan. Eli käytännössä raha kiertää kaupungin sisällä, eikä näin ollen tuo kustannuksia saati tuloja. Jos rahan siirtää saman rahakukkaron taskusta toiseen, ei rahan määrä vähene tai lisäänny. Poikkeuksena voidaan todeta yksityiset päiväkodit, sillä heille tämä toisi todellista säästöä. Kaikki turha sääntely pitäisi poistaa ja tämä tapaus kuuluu sarjaan ”turha sääntely”. Esitykselläni ei myöskään olisi ollut negatiivista vaikutusta joukkoliikenteen ruuhkiin, koska päiväkoti- / perhepäivähoidon asiakkaat käyttävät joukkoliikennettä ruuhkattomina aikoina, keskellä päivää.

Edellämainitussa esimerkissä ehdotukseni ei saanut kannatusta, koska joukkoliikeenpäällikkö ei "uskaltanut muuttaa sääntöä" ja päätösesitystään. Tulkitsin myös, että joukkoliikennejaoston muut jäsenet eivät uskaltaneet muuttaa sääntöä.

Rohkaisen kaikkia suomalaisia päättäjiä purkamaan turhaa säännöstelyä, jotta meidän kaikkien elämä olisi helpompaa ja laadukkaampaa. Uskaltakaa.

27.12.2014, Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitus on julkaistu Oulu-lehdessä 31.12.2014
Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Kalevassa 2.1.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Olet oikealla asialla, vaikka en kannatakaan PS:ää. Turhia säännöksiä on satamäärin, ja hallitus toi/on tuomassa kai 250 pykälää lisää vielä tällä vaalikaudella. Jos valta kääntyy kevään vaaleissa, toivon, että järki voittaa tässä pykäläviidakossa.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista. Mikäli Perussuomalaiset ovat seuraavassa hallituksessa, hallitusohjelmaan tullee tavoite vähentää turhaa säännöstelyä ja byrokratiaa. Toivon myös kunnallispoliitikoille uskallusta vähentää turhaa säännöstelyä niissä asioissa, joihin he voivat vaikuttaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Säännöstelyviidakon purkaminen alkaa sitten kun riittävä määrä hallintobyrokraatteja on saatu eläkkeelle ( tuottavaa työtä eivät ne ymmärrä) ja lopuille on aiheellista tekemistä.
Nykyisin vain jokainen turvaa pallejansa veronmaksajien kustannuksella.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä, että "pallejensa turvaamista" on havaittavissa.

Jouni Nordman

Taita ainoa keino olla aina haastaa ylimmätvirkamiehet sekä virastosta että ministeriössä, silloin kun Suomi saa ihmisoikeus tuomion ja varsinkin silloin kun näin käy toisen kerran. Sillä toiminta osoittaa virkamiesten toiminta ei ole ollut puuttua ihmisoikeuksien loukkaamisesta lopettamiseen ja ennalta ehkäistä niiden toistuvista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi pitäisi kenenkään matkustaa ilmaiseksi? Joko kaikki ilmaiseksi, tai kaikilta maksu.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Kukaan ei matkusta ilmaiseksi, sillä aina löytyy matkalle maksaja. Maksutta sen sijaan matkustavat esimerkiksi veteraanit, lapsi lastenvaunuissa sekä saattaja, pyörätuolin käyttäjä ja saattaja, näkövammaisen mukana oleva saattaja, polkupyörä, pieneläin sylissä. Nyt lisäksi myös osa alle 7 vuotiaista saattajan mukana. Näin siis Oulun seudun joukkoliikenteessä.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

YLE: "Koululaiset saavat kulkea bussilla ilmaiseksi Pieksämäellä – toi kaupungille yllätyssäästöt"

Linkki uutiseen: http://yle.fi/uutiset/koululaiset_saavat_kulkea_bu...

Toimituksen poiminnat