Isyyden tunnustamista helpotetaan

  • Isyyden tunnustamista helpotetaan

 

Kirjoitin aiheesta 2013 ja nyt asia on edennyt lakiesitykseen asti. Isyyttä ei voi tunnustaa uuden isyyslain jälkeenkään sähköisesti, mutta hommaa helpotetaan siten, että isyyden tunnustuksen voi tehdä jo ennen lapsen syntymää neuvolakäynnin yhteydessä. Lapsista yli 40 prosenttia syntyy vanhemmille, jotka eivät ole naimisissa ja lakimuutos helpottaa heidän elämäänsä yhden ylimääräisen virastokäynnin verran. Nykyisen voimassa olevan lain mukaan aviottoman lapsen isyys voidaan tunnustaa lapsen synnyttyä lastenvalvojan luona. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että lastenvalvojilta vapautuu työaikaa muihin tehtäviin. Mikäli eduskunta kannattaa uutta isyyslakiesitystä, tulee se voimaan arviolta 2016.

Isyyden tunnustamista voitaisiin edelleen helpottaa tulevaisuudessa sähköisen asioinnin avulla. Tämä olisi turvallinen tapa, sillä molempien vanhempien tulisi erikseen tunnistautua sähköisessä palvelussa ja tieto päivittyisi välittömästi tarvittaviin tietokantoihin. Sähköinen isyyden tunnustaminen vapauttaisi jälleen äitiysneuvolan työntekijän työaikaa muihin tehtäviin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jonne Sirén

Mitään isyystunnustuksia tarvittaisi jos DNA-testit tehtäisiin järjestäen jo laitoksella otetuista verikokeista. Mutta kun joidenkin mielestä testit eivät vaan nyt käy...

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

ideana hyvä tuo DNA-testaus, mutta mikähän mahtaa olla kustannusvaikutus?

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Kannatan lakialoitetta, sillä turha ramppaaminen vähenisi. Isyys olisi hyvä tunnustaa jo neuvolassa tai synnytyksen yhteydessä. Tosin tunnustaminen pitäisi voida tehdä myöhemminkin isän oikeuksien vuoksi.

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Tuo oli hyvä pointti, että tunnustaminen pitäisi voida tehdä myöhemminkin.

Toimituksen poiminnat